Indyk na parze – udziec z przyprawami: przepis | Przepisy.pl pixel

Aromatyczny indyk na parze w ziołach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Indyka umyj i usuń skórkę.

Aromatyczny indyk na parze w ziołach - Krok 1

Krok 2

Następnie natrzyj indyka wszystkimi przyprawami.

Aromatyczny indyk na parze w ziołach - Krok 2

Krok 3

Indyka natartego przyprawami gotuj na parze przez pół godziny.

Aromatyczny indyk na parze w ziołach - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczny indyk na parze w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczny indyk na parze w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczny indyk na parze w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczny indyk na parze w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczny indyk na parze w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczny indyk na parze w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczny indyk na parze w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczny indyk na parze w ziołach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczny indyk na parze w ziołachAromatyczny indyk na parze w ziołach

Oto jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań, jakie przygotujesz we własnej kuchni. Do zrobienia indyka na parze potrzebujesz tylko dobrej jakości świeżego mięsa oraz zestawu aromatycznych przypraw. Wśród nich nie powinno zabraknąć czosnku, pieprzu ziołowego i czarnego, szałwii, słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku. Samo wyobrażenie tego zapachu działa na zmysły. Nie zwlekaj! Dowiedz się, jak przyrządzić indyka w parowarze.

Dla kogo? Nie jesteś fanem smażonych dań i grubych warstw panierek? W takim razie udziec z indyka na parze trafi w twoje gusta! Mięso wychodzi delikatne i soczyste. Receptura zainteresuje także osoby, która starają się nie jeść zbyt kalorycznych potraw.

Na jaką okazję? Cała praca nad indykiem z parowaru sprowadza się do oczyszczenia mięsa i dodania do niego ziół oraz przypraw. Przygotowanie go na parze sprawia, że nie ma ryzyka przypalenia, więc nie musisz stać przy kuchence, aby ciągle kontrolować stan indyka na parze. Idealne rozwiązanie na co dzień, kiedy gotowanie jest tylko jednym z wielu twoich obowiązków.

Czy wiesz, że? Gotowanie potraw na parze umożliwia zrobienie za jednym zamachem całego posiłku. Wraz z indykiem w parowarze można umieścić warzywa, które staną się uzupełnieniem obiadu.

Dla urozmaicenia: Jeśli masz ochotę, możesz poeksperymentować z przyprawami do indyka na parze. Miłośnicy pikantnych smaków powinni dodać ostrą paprykę. Wędzona też pasuje do niego znakomicie. Skosztuj estragonu i cząbru. Chodzą za tobą orientalne smaki? Do indyka z parowaru dodaj imbir!