
Składniki
1 kilogram
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
3 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Indyka umyj i usuń skórkę.

Krok 2
Następnie natrzyj indyka wszystkimi przyprawami.

Krok 3
Indyka natartego przyprawami gotuj na parze przez pół godziny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczny indyk na parze w ziołach
Oto jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań, jakie przygotujesz we własnej kuchni. Do zrobienia indyka na parze potrzebujesz tylko dobrej jakości świeżego mięsa oraz zestawu aromatycznych przypraw. Wśród nich nie powinno zabraknąć czosnku, pieprzu ziołowego i czarnego, szałwii, słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku. Samo wyobrażenie tego zapachu działa na zmysły. Nie zwlekaj! Dowiedz się, jak przyrządzić indyka w parowarze.
Dla kogo? Nie jesteś fanem smażonych dań i grubych warstw panierek? W takim razie udziec z indyka na parze trafi w twoje gusta! Mięso wychodzi delikatne i soczyste. Receptura zainteresuje także osoby, która starają się nie jeść zbyt kalorycznych potraw.
Na jaką okazję? Cała praca nad indykiem z parowaru sprowadza się do oczyszczenia mięsa i dodania do niego ziół oraz przypraw. Przygotowanie go na parze sprawia, że nie ma ryzyka przypalenia, więc nie musisz stać przy kuchence, aby ciągle kontrolować stan indyka na parze. Idealne rozwiązanie na co dzień, kiedy gotowanie jest tylko jednym z wielu twoich obowiązków.
Czy wiesz, że? Gotowanie potraw na parze umożliwia zrobienie za jednym zamachem całego posiłku. Wraz z indykiem w parowarze można umieścić warzywa, które staną się uzupełnieniem obiadu.
Dla urozmaicenia: Jeśli masz ochotę, możesz poeksperymentować z przyprawami do indyka na parze. Miłośnicy pikantnych smaków powinni dodać ostrą paprykę. Wędzona też pasuje do niego znakomicie. Skosztuj estragonu i cząbru. Chodzą za tobą orientalne smaki? Do indyka z parowaru dodaj imbir!