
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Co mam powiedzieć? Oj, będzie ostro, na pewno będzie. No, ale to przecież danie meksykańskie. Kto się boi, niech ograniczy ilość chili i tabasco.
Krok 2
Kostke rosołową wrzuć do 1/2 l wody i gotuj minutę, mieszając. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem, zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj papryke, wymieszaj, smaż razem około minuty. Wrzuć oregano, pomidory, imbir i kolendrę, ponownie wymieszaj. Dodaj chili oraz sok i skórkę z limonek. Znowu wymieszaj, podgrzewaj dalej na małym ogniu. Wlej szklankę rosołu, zagotuj, dodaj kawałki ryby oraz małże, krewetki i tabasco. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut na mocnym ogniu. Jeśli uznasz, że trzeba, dodaj jeszcze trochę rosołu. Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem. Morskie ragout najlepiej smakuje z ryżem na sypko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej