
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
null
250 gramów
null
12 sztuk
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
350 gramów
250 mililitrów
2 łyżki
350 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój na kostkę, czosnek zmiażdż, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na kostkę.
Krok 2
Krewetki i ośmiornicę rozmroź, osusz i pokrój na plasterki.
Krok 3
Małże oczyść i usuń włókna, a filet z dorsza opłukaj zimną wodą i pokrój na małe kawałki.
Krok 4
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i podsmaż na złoto.
Krok 5
Dodaj krewetki, ośmiornicę i małże. Smaż przez 10 minut, po czym dodaj pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki.
Krok 6
Duś przez chwilę, wlej wino i dodaj pieprz oraz sól. Doprowadź do wrzenia i dorzuć filet z dorsza.
Krok 7
Duś przez kolejne 5 minut, a na koniec dodaj koniak i sok z cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



























