
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
null
250 gramów
null
12 sztuk
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
350 gramów
250 mililitrów
2 łyżki
350 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój na kostkę, czosnek zmiażdż, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na kostkę.
Krok 2
Krewetki i ośmiornicę rozmroź, osusz i pokrój na plasterki.
Krok 3
Małże oczyść i usuń włókna, a filet z dorsza opłukaj zimną wodą i pokrój na małe kawałki.
Krok 4
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i podsmaż na złoto.
Krok 5
Dodaj krewetki, ośmiornicę i małże. Smaż przez 10 minut, po czym dodaj pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki.
Krok 6
Duś przez chwilę, wlej wino i dodaj pieprz oraz sól. Doprowadź do wrzenia i dorzuć filet z dorsza.
Krok 7
Duś przez kolejne 5 minut, a na koniec dodaj koniak i sok z cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej