Duszone owoce morza

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

0

2 łyżki

0

2 sztuki

400 gramów

350 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

250 gramów

350 gramów

2 łyżki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój na kostkę, czosnek zmiażdż, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na kostkę.

Krok 1

Krewetki i ośmiornicę rozmroź, osusz i pokrój na plasterki.

Krok 1

Małże oczyść i usuń włókna, a filet z dorsza opłukaj zimną wodą i pokrój na małe kawałki.

Krok 1

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i podsmaż na złoto.

Krok 1

Dodaj krewetki, ośmiornicę i małże. Smaż przez 10 minut, po czym dodaj pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki.

Krok 1

Duś przez chwilę, wlej wino i dodaj pieprz oraz sól. Doprowadź do wrzenia i dorzuć filet z dorsza.

Krok 1

Duś przez kolejne 5 minut, a na koniec dodaj koniak i sok z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej