Duszone owoce morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone owoce morza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

null

250 gramów

null

12 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

350 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

350 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój na kostkę, czosnek zmiażdż, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na kostkę.

Krok 2

Krewetki i ośmiornicę rozmroź, osusz i pokrój na plasterki.

Krok 3

Małże oczyść i usuń włókna, a filet z dorsza opłukaj zimną wodą i pokrój na małe kawałki.

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i podsmaż na złoto.

Krok 5

Dodaj krewetki, ośmiornicę i małże. Smaż przez 10 minut, po czym dodaj pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki.

Krok 6

Duś przez chwilę, wlej wino i dodaj pieprz oraz sól. Doprowadź do wrzenia i dorzuć filet z dorsza.

Krok 7

Duś przez kolejne 5 minut, a na koniec dodaj koniak i sok z cytryny.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone owoce morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone owoce morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone owoce morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone owoce morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone owoce morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone owoce morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone owoce morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone owoce morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej