Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 puszka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

solanka:

2 opakowania

100 gramów

1 łyżka

3 sztuki

5 ziaren

6 sztuk

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 2

Krok 3

Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 3

Krok 4

Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Soczewicę po ugotowaniu dopraw łyżeczką kminu rzymskiego.

1

Opinie o przepisie

  • Salwador Jagielski

    Salwador Jagielski , 27.08.2016

    Przepis sie zaczyna "Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni." ale jej przygotowanie zajmie 30 min;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak z jajkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicąPetit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

Kuchnia francuska to nie tylko owoce morza, bagietki i drobne, wykwintne przekąski. Poznaj ją od nieco mniej popularnej strony i przygotuj petit sale, czyli peklowaną wieprzowinę z soczewicą. Mięso pekluje się dwa dni, więc zacznij przygotowanie dania odpowiednio wcześnie. Marynatę przyrządź na bazie musztardy sarepskiej, a także czosnku, liści laurowych i goździków. Dzięki bogactwu przypraw, mięso nabierze wyrazistego smaku. Ważnymi składnikami petit sale są inne dodatki mięsne, które często kojarzą się z kuchnią polską: boczek oraz biała kiełbasa. Żeby wszystkie smaki się dokładnie przeniknęły, ugotuj całe danie w jednym wywarze. Przygotuj go na bazie boczku i warzyw. Najpierw ugotuj wieprzowinę, a kiedy zmięknie wyjmij ją i w bulionie sparz białą kiełbasę. Następnie ją również odłóż na bok i ugotuj soczewicę z pomidorami. Dopiero kiedy soczewica zmięknie, połącz wszystkie składniki i gotuj je razem przez chwilę. Mięso podaj na soczewicy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.