Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 puszka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

solanka:

2 opakowania

100 gramów

1 łyżka

3 sztuki

5 ziaren

6 sztuk

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 2

Krok 3

Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 3

Krok 4

Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Soczewicę po ugotowaniu dopraw łyżeczką kminu rzymskiego.

1

Opinie o przepisie

  • Salwador Jagielski

    Salwador Jagielski , 27.08.2016

    Przepis sie zaczyna "Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni." ale jej przygotowanie zajmie 30 min;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicąPetit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

Kuchnia francuska to nie tylko owoce morza, bagietki i drobne, wykwintne przekąski. Poznaj ją od nieco mniej popularnej strony i przygotuj petit sale, czyli peklowaną wieprzowinę z soczewicą. Mięso pekluje się dwa dni, więc zacznij przygotowanie dania odpowiednio wcześnie. Marynatę przyrządź na bazie musztardy sarepskiej, a także czosnku, liści laurowych i goździków. Dzięki bogactwu przypraw, mięso nabierze wyrazistego smaku. Ważnymi składnikami petit sale są inne dodatki mięsne, które często kojarzą się z kuchnią polską: boczek oraz biała kiełbasa. Żeby wszystkie smaki się dokładnie przeniknęły, ugotuj całe danie w jednym wywarze. Przygotuj go na bazie boczku i warzyw. Najpierw ugotuj wieprzowinę, a kiedy zmięknie wyjmij ją i w bulionie sparz białą kiełbasę. Następnie ją również odłóż na bok i ugotuj soczewicę z pomidorami. Dopiero kiedy soczewica zmięknie, połącz wszystkie składniki i gotuj je razem przez chwilę. Mięso podaj na soczewicy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.