• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Chińska karkówka
Chińska karkówka
Krupnik staropolski z mięsem
Krupnik staropolski z mięsem
Ziemniaczana patelnia
Ziemniaczana patelnia
Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym
Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Dania główne
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

Autor: przepisy.pl
Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
  • 30 minut30
  • Łatwe
  • 4 osoby4
5
Oceń przepis jako pierwszy
137
1
WYDRUKUJ
123 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
142 osoby zapisały
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • szynka lub łopatka wieprzowa
    500 g
  • białe kiełbasy surowe
    4 szt.
  • zielona lub czerwona soczewica
    300 g
  • wędzony boczek
    200 g
  • cebule
    2 szt.
  • pomidory pelati
    1 słoik
  • marchewki
    2 szt.
  • por
    1 szt.
  • Goździki z Indonezji Knorr
    3 szt.
  • Liść laurowy z Turcji Knorr
    2 szt.
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr
    5 szt.
  • kostka Rosołu wołowego Knorr
    1 szt.
  • solanka:
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr
    2 opak.
  • cukier
    100 g
  • sól do peklowania
    1 łyżka
  • goździki tłuczone
    3 szt.
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr
    5 ziaren
  • Liść laurowy z Turcji Knorr
    6 szt.
  • główka czosnku
    1 szt.
  • musztarda sarepska
    100 g
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą – krok 1
    Krok 1
    W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą – krok 2
    Krok 2
    W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą – krok 3
    Krok 3
    Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą – krok 4
    Krok 4
    Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą – krok 5
    Krok 5
    Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar
    Soczewicę po ugotowaniu dopraw łyżeczką kminu rzymskiego.
Tagi
mięsoDANIA GŁÓWNEDANIA Z MIĘSEMporMIĘSO WOŁOWO-WIEPRZOWEFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemGoździki z Indonezji KnorrREKLAMAGoździki z Indonezji KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemGoździki z Indonezji KnorrREKLAMAGoździki z Indonezji KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (1)
Salwador JagielskiOdpowiedz27.08.2016
Przepis sie zaczyna "Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni." ale jej przygotowanie zajmie 30 min;)
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Wieprzowina z grilla – soczyste polędwiczki wieprzowe, kiełbasa i kaszanka.
Wieprzowina z grilla – soczyste polędwiczki wieprzowe, kiełbasa i kaszanka.
Duszona wieprzowina. Golonka nie tylko dla panów.
Duszona wieprzowina. Golonka nie tylko dla panów.
Wieprzowina - więcej niż schabowy
Wieprzowina - więcej niż schabowy
Soczewica – prawdziwy super food
Soczewica – prawdziwy super food
Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
avatar

Kuchnia francuska to nie tylko owoce morza, bagietki i drobne, wykwintne przekąski. Poznaj ją od nieco mniej popularnej strony i przygotuj petit sale, czyli peklowaną wieprzowinę z soczewicą. Mięso pekluje się dwa dni, więc zacznij przygotowanie dania odpowiednio wcześnie. Marynatę przyrządź na bazie musztardy sarepskiej, a także czosnku, liści laurowych i goździków. Dzięki bogactwu przypraw, mięso nabierze wyrazistego smaku. Ważnymi składnikami petit sale są inne dodatki mięsne, które często kojarzą się z kuchnią polską: boczek oraz biała kiełbasa. Żeby wszystkie smaki się dokładnie przeniknęły, ugotuj całe danie w jednym wywarze. Przygotuj go na bazie boczku i warzyw. Najpierw ugotuj wieprzowinę, a kiedy zmięknie wyjmij ją i w bulionie sparz białą kiełbasę. Następnie ją również odłóż na bok i ugotuj soczewicę z pomidorami. Dopiero kiedy soczewica zmięknie, połącz wszystkie składniki i gotuj je razem przez chwilę. Mięso podaj na soczewicy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

5
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby