Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
łatwe
183 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
4 sztuki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 puszka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
solanka:
2 opakowania
100 gramów
1 łyżka
3 sztuki
5 ziaren
6 sztuk
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.

Krok 3
Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.

Krok 4
Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.

Krok 5
Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Soczewicę po ugotowaniu dopraw łyżeczką kminu rzymskiego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Kuchnia francuska to nie tylko owoce morza, bagietki i drobne, wykwintne przekąski. Poznaj ją od nieco mniej popularnej strony i przygotuj petit sale, czyli peklowaną wieprzowinę z soczewicą. Mięso pekluje się dwa dni, więc zacznij przygotowanie dania odpowiednio wcześnie. Marynatę przyrządź na bazie musztardy sarepskiej, a także czosnku, liści laurowych i goździków. Dzięki bogactwu przypraw, mięso nabierze wyrazistego smaku. Ważnymi składnikami petit sale są inne dodatki mięsne, które często kojarzą się z kuchnią polską: boczek oraz biała kiełbasa. Żeby wszystkie smaki się dokładnie przeniknęły, ugotuj całe danie w jednym wywarze. Przygotuj go na bazie boczku i warzyw. Najpierw ugotuj wieprzowinę, a kiedy zmięknie wyjmij ją i w bulionie sparz białą kiełbasę. Następnie ją również odłóż na bok i ugotuj soczewicę z pomidorami. Dopiero kiedy soczewica zmięknie, połącz wszystkie składniki i gotuj je razem przez chwilę. Mięso podaj na soczewicy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.



































