Groch włoski z warzywami i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Groch włoski z warzywami i mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

100 gramów

250 gramów

320 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej namocz groch włoski w zimnej wodzie na około 10 godzin. Groch zalej świeżą wodą, dodaj pokrojone w półplasterki marchewki i pory oraz mięso wołowe.

Groch włoski z warzywami i mięsem - Krok 1

Krok 2

Wrzuć kostki Rosołu wołowego Knorr i gotuj całość, aż mięso i groch będą miękkie.

Groch włoski z warzywami i mięsem - Krok 2

Krok 3

Słoninę pokrój w kostkę i stop na patelni. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, cebulę w piórka i smaż, aż się zrumienią

Groch włoski z warzywami i mięsem - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj plasterki szynki serrano. Groch podawaj w miseczkach polany smażonym mięsem. Danie serwuj z pieczywem.

Groch włoski z warzywami i mięsem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Groch włoski z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Groch włoski z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Groch włoski z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Groch włoski z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Groch włoski z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Groch włoski z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Groch włoski z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Groch włoski z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Groch włoski z warzywami i mięsemGroch włoski z warzywami i mięsem

Jeśli szukasz ciekawej propozycji na przyrządzenie grochu włoskiego, to ten przepis jest dla Ciebie doskonały. Danie łączy w sobie intensywny smak warzyw z różnymi rodzajami mięsa. Do jego przygotowania wykorzystaj np. popularną w Hiszpanii kiełbasę chorizo z wieprzowiny z dodatkiem papryki oraz suszoną szynkę jamón serrano. Świetnie skomponuje się z nimi surowa słonina stopiona na patelni oraz podsmażona cebula. Całość będzie stanowić mięsną polewę dla grochu włoskiego, popularnie zwanego ciecierzycą. Pamiętaj o tym, że warto ją dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu szybciej zmięknie podczas przygotowywania. Ugotuj ją w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego lub w bulionie. Będzie wtedy zdecydowanie smaczniejsza. Do wywaru dodaj kawałek wołowiny (np. szponder wołowy) oraz świeżą włoszczyznę (pora, marchewkę, pietruszkę). Groch włoski z warzywami podawaj na ciepło w miseczkach. Serwuj go jako samodzielne danie lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Smacznego!