Groch włoski z warzywami i mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

61 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

100 gramów

250 gramów

320 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej namocz groch włoski w zimnej wodzie na około 10 godzin. Groch zalej świeżą wodą, dodaj pokrojone w półplasterki marchewki i pory oraz mięso wołowe.

Groch włoski z warzywami i mięsem - Krok 1

Krok 2

Wrzuć kostki Rosołu wołowego Knorr i gotuj całość, aż mięso i groch będą miękkie.

Groch włoski z warzywami i mięsem - Krok 2

Krok 3

Słoninę pokrój w kostkę i stop na patelni. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, cebulę w piórka i smaż, aż się zrumienią

Groch włoski z warzywami i mięsem - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj plasterki szynki serrano. Groch podawaj w miseczkach polany smażonym mięsem. Danie serwuj z pieczywem.

Groch włoski z warzywami i mięsem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Groch włoski z warzywami i mięsemGroch włoski z warzywami i mięsem

Jeśli szukasz ciekawej propozycji na przyrządzenie grochu włoskiego, to ten przepis jest dla Ciebie doskonały. Danie łączy w sobie intensywny smak warzyw z różnymi rodzajami mięsa. Do jego przygotowania wykorzystaj np. popularną w Hiszpanii kiełbasę chorizo z wieprzowiny z dodatkiem papryki oraz suszoną szynkę jamón serrano. Świetnie skomponuje się z nimi surowa słonina stopiona na patelni oraz podsmażona cebula. Całość będzie stanowić mięsną polewę dla grochu włoskiego, popularnie zwanego ciecierzycą. Pamiętaj o tym, że warto ją dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu szybciej zmięknie podczas przygotowywania. Ugotuj ją w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego lub w bulionie. Będzie wtedy zdecydowanie smaczniejsza. Do wywaru dodaj kawałek wołowiny (np. szponder wołowy) oraz świeżą włoszczyznę (pora, marchewkę, pietruszkę). Groch włoski z warzywami podawaj na ciepło w miseczkach. Serwuj go jako samodzielne danie lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Smacznego!