Zupa marchewkowa – przepis: prosty | Przepisy.pl pixel

Słoneczna zupa marchewkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
1172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, ziemniaki i cebulę drobno pokrój i włóż do garnka.

Słoneczna zupa marchewkowa  - Krok 1

Krok 2

Zalej gorącą wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj wszystko aż zmięknie.

Słoneczna zupa marchewkowa  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem.

Słoneczna zupa marchewkowa  - Krok 3

Krok 4

Przelej zupę na szeroki talerz. Na środku połóż łyżkę gęstej śmietany lub jogurt. Wykałaczką rozciągnij śmietankę tak aby powstały promienie słońca.

Słoneczna zupa marchewkowa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uczynić smak zupy ciekawszym możesz ją dodatkowo doprawić łyżką miodu i otartą skórką z pomarańczy.

39

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 10.12.2020

    TAK*. Słoneczna zupa marchewkowa Wprost znakomita Pyszna i zdrowa! Na obiad, kolację będzie jak znalazł Zaczynam robić ją od zaraz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta , 20.10.2015

    2 ząbki czosnku i nać selera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta , 20.10.2015

    do tego dodałem makaron

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Garden Bar

    Garden Bar , 20.05.2015

    Pysznie i zdrowo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Rogozinska

    Wiesława Rogozinska , 20.05.2015

    Marchew gotowana ma dużo cukru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Marczak

    Bożena Marczak , 19.05.2015

    Gdyby nie podpis - myślałabym,że to zupa dyniowa !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Koralewski

    Krzysztof Koralewski , 19.05.2015

    Ja też chcę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Bogacz

    Marta Bogacz , 19.05.2015

    Ja robię z pomarańczą i imbirem, podane z grzankami i natką... rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Ola Róg

    Marek Ola Róg , 19.05.2015

    Może przejrzy na oczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boqumila Cieslak

    Boqumila Cieslak , 19.05.2015

    Takiej papki jeszcze nie jadlam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Plewik

    Marcin Plewik , 19.05.2015

    Pewnie Niesiołowski.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Skwierczyńska

    Teresa Skwierczyńska , 19.05.2015

    Śliczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kuckiel

    Beata Kuckiel , 19.05.2015

    Napewno Hubert

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Endriu Czaplarski

    Endriu Czaplarski , 19.05.2015

    Leady Pank

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Szczypek

    Dariusz Szczypek , 19.05.2015

    O a przy tym ważne wspaniale podane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Młodzińska

    Aleksandra Młodzińska , 19.05.2015

    Marchew i jablka - najlepsze pysznosci, przynajmniej dla mnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jablecka Kolakowski

    Ewa Jablecka Kolakowski , 19.05.2015

    Wyglanda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Paczkowska

    Elzbieta Paczkowska , 19.05.2015

    ja lubie taka zupe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Jaworska

    Elwira Jaworska , 19.05.2015

    Wole na surowo !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozefa Lis

    Jozefa Lis , 19.05.2015

    Zjem chętnie ale ty robisz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak , 19.05.2015

    nie tylko padlina-schabowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak , 19.05.2015

    gotowana rybka-z marchewka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak , 19.05.2015

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak , 19.05.2015

    kalafior-w bułce tartej z ziemniakami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak , 19.05.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak , 19.05.2015

    i brokuł-i kalafior

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak , 19.05.2015

    marchewa zawsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Warzych

    Anna Warzych , 19.05.2015

    A robię marchewkową już od dawna wg, mojego autorskiego przepisu i jest pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Lidtke

    Iwona Lidtke , 19.05.2015

    A ja nie Lubie i co mi zrobicie hihi!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Karbarz

    Ewelina Karbarz , 19.05.2015

    Bardziej dla dziecka pasuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słoneczna zupa marchewkowa Słoneczna zupa marchewkowa

To prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna zupa, którą możesz podać na elegancką kolację lub przyjęcie. Sprawdź przepis na zupę marchewkową – może stać się Twoim popisowym daniem. Aby ją przygotować, najpierw pokrój cebulę, marchewkę i ziemniaki w drobną kostkę i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż warzywa będą miękkie. Jeśli chcesz nadać jej bardziej intensywny smak, dodaj także pora i czosnek. Następnie zmiksuj całość blenderem i przypraw curry, kurkumą, tymiankiem oraz pieprzem – dzięki nim zupa będzie wyjątkowo aromatyczna. Dodaj także nieco imbiru, a potrawa zyska korzenny smak. Gotową zupę przelej do dużego talerza i udekoruj. Przepis sugeruje wykonanie promieni słonecznych ze śmietany, jednak możesz zdecydować się także na posiekaną natkę pietruszki, paprykę w proszku czy grzanki – potrawa będzie prezentowała się równie dobrze. Serwuj ją zaraz po przygotowaniu – z listkami świeżej bazylii na wierzchu. Koniecznie przyrządź słoneczną zupę marchewkową przy najbliższej okazji.