Słoneczna zupa marchewkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

900 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, ziemniaki i cebulę drobno pokrój i włóż do garnka.

Słoneczna zupa marchewkowa  - Krok 1

Krok 2

Zalej gorącą wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj wszystko aż zmięknie.

Słoneczna zupa marchewkowa  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem.

Słoneczna zupa marchewkowa  - Krok 3

Krok 4

Przelej zupę na szeroki talerz. Na środku połóż łyżkę gęstej śmietany lub jogurt. Wykałaczką rozciągnij śmietankę tak aby powstały promienie słońca.

Słoneczna zupa marchewkowa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uczynić smak zupy ciekawszym możesz ją dodatkowo doprawić łyżką miodu i otartą skórką z pomarańczy.

38

Opinie o przepisie

  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta, 20.10.2015

    2 ząbki czosnku i nać selera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta, 20.10.2015

    do tego dodałem makaron

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Garden Bar

    Garden Bar, 20.05.2015

    Pysznie i zdrowo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Rogozinska

    Wiesława Rogozinska, 20.05.2015

    Marchew gotowana ma dużo cukru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Marczak

    Bożena Marczak, 19.05.2015

    Gdyby nie podpis - myślałabym,że to zupa dyniowa !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Koralewski

    Krzysztof Koralewski, 19.05.2015

    Ja też chcę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Bogacz

    Marta Bogacz, 19.05.2015

    Ja robię z pomarańczą i imbirem, podane z grzankami i natką... rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Ola Róg

    Marek Ola Róg, 19.05.2015

    Może przejrzy na oczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boqumila Cieslak

    Boqumila Cieslak, 19.05.2015

    Takiej papki jeszcze nie jadlam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Plewik

    Marcin Plewik, 19.05.2015

    Pewnie Niesiołowski.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Skwierczyńska

    Teresa Skwierczyńska, 19.05.2015

    Śliczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kuckiel

    Beata Kuckiel, 19.05.2015

    Napewno Hubert

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Endriu Czaplarski

    Endriu Czaplarski, 19.05.2015

    Leady Pank

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Szczypek

    Dariusz Szczypek, 19.05.2015

    O a przy tym ważne wspaniale podane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Młodzińska

    Aleksandra Młodzińska, 19.05.2015

    Marchew i jablka - najlepsze pysznosci, przynajmniej dla mnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jablecka Kolakowski

    Ewa Jablecka Kolakowski, 19.05.2015

    Wyglanda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Paczkowska

    Elzbieta Paczkowska, 19.05.2015

    ja lubie taka zupe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Jaworska

    Elwira Jaworska, 19.05.2015

    Wole na surowo !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozefa Lis

    Jozefa Lis, 19.05.2015

    Zjem chętnie ale ty robisz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak, 19.05.2015

    nie tylko padlina-schabowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak, 19.05.2015

    gotowana rybka-z marchewka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak, 19.05.2015

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak, 19.05.2015

    kalafior-w bułce tartej z ziemniakami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak, 19.05.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak, 19.05.2015

    i brokuł-i kalafior

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dudziak

    Rafal Dudziak, 19.05.2015

    marchewa zawsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Warzych

    Anna Warzych, 19.05.2015

    A robię marchewkową już od dawna wg, mojego autorskiego przepisu i jest pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Lidtke

    Iwona Lidtke, 19.05.2015

    A ja nie Lubie i co mi zrobicie hihi!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Karbarz

    Ewelina Karbarz, 19.05.2015

    Bardziej dla dziecka pasuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Zalas

    Mirka Zalas, 19.05.2015

    Wygląda smakowicie i na pewno

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słoneczna zupa marchewkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słoneczna zupa marchewkowa Słoneczna zupa marchewkowa

To prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna zupa, którą możesz podać na elegancką kolację lub przyjęcie. Sprawdź przepis na zupę marchewkową – może stać się Twoim popisowym daniem. Aby ją przygotować, najpierw pokrój cebulę, marchewkę i ziemniaki w drobną kostkę i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż warzywa będą miękkie. Jeśli chcesz nadać jej bardziej intensywny smak, dodaj także pora i czosnek. Następnie zmiksuj całość blenderem i przypraw curry, kurkumą, tymiankiem oraz pieprzem – dzięki nim zupa będzie wyjątkowo aromatyczna. Dodaj także nieco imbiru, a potrawa zyska korzenny smak. Gotową zupę przelej do dużego talerza i udekoruj. Przepis sugeruje wykonanie promieni słonecznych ze śmietany, jednak możesz zdecydować się także na posiekaną natkę pietruszki, paprykę w proszku czy grzanki – potrawa będzie prezentowała się równie dobrze. Serwuj ją zaraz po przygotowaniu – z listkami świeżej bazylii na wierzchu. Koniecznie przyrządź słoneczną zupę marchewkową przy najbliższej okazji.