
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
120 gramów
1.5 litra
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj. Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę i czosnek.

Krok 3
Gdy będą zrumienione, wlej 1,5 litra wody.

Krok 4
Dodaj poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę.

Krok 5
Na końcu dopraw zupę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i kostką Knorr. Gotuj, aż wszystko zmięknie. Podawaj z pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak przyrządzony na bazie młodej słodkiej kapusty jest idealną zupą na lato. Warto przygotować ją szczególnie wtedy, kiedy na straganach dopiero zaczynają pojawiać się główki młodej kapusty. Taką zupę ugotujesz z prostych składników i – co ważne – nie zajmie Ci to wiele czasu. Niech kapuśniak ze słodkiej kapusty na stałe dołączy do Twojego menu!
Dla kogo?
Miłośnicy warzyw muszą spróbować naszego dania! Kapuśniak ze świeżej kapusty zachwyca smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Zupę przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem, a później ciesz się najlepszymi efektami smakowymi.
Na jaką okazję?
Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty to doskonała propozycja na codzienny obiad. Przygotuj potrawę w dużym garnku i serwuj ją przez kilka dni z rzędu. Zupa ze słodkiej kapusty sprawdzi się również jako danie dla gości. Pochwałom nie będzie końca!
Czy wiesz, że?
Domowy kapuśniak ze słodkiej kapusty nie jest skomplikowanym daniem. Zacznij od dokładnego pokrojenia kapusty, czosnku oraz cebuli. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Kawałek wędzonego boczku pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj do niego cebulę i czosnek, a gdy się zarumienią, zalej całość wodą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli uznasz, że smak kapuśniaku jest zbyt subtelny, możesz go wzmocnić, dodając łyżkę koncentratu pomidorowego. Kapuśniak podawaj posypany dużą ilością świeżego, drobno posiekanego koperku. Najlepszym dodatkiem będzie kromka chleba, np. żytniego na zakwasie. Zobacz, jak przygotować kapuśniak ze słodkiej kapusty.