Kapuśniak ze słodkiej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

398 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

976 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

120 gramów

1.5 litra

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj. Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę i czosnek.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 2

Krok 3

Gdy będą zrumienione, wlej 1,5 litra wody.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 3

Krok 4

Dodaj poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 4

Krok 5

Na końcu dopraw zupę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i kostką Knorr. Gotuj, aż wszystko zmięknie. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 26.06.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Trinkt Becks

    Maria Trinkt Becks , 25.06.2018

    bardzo smaczne taki przepisy robilam pierwszy raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krzysztof wesolowski.krzychu

    krzysztof wesolowski.krzychu , 18.11.2017

    smaczny dodaj grzyby susz. mnamka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorothy Borkiewicz

    Dorothy Borkiewicz , 27.06.2017

    bardzo pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Ireneusz Klimkiewicz

    Maciej Ireneusz Klimkiewicz , 23.11.2016

    zeby kapusniak ze slodkiej kapusty byl lepszy dodaje swieze pomidory i jest pyszny i koperek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Markowska

    Barbara Markowska , 22.11.2016

    Gdy ze słodkiej, to z dużą ilością koperku, marchewki.Gdy z kiszonej, to tak, po babcinemu: Musi być boczuś podsmażony z cebulką i ciemna zasmażka.Bez tego, to jest tylko kwa śna woda z kapustą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jędrzejewski

    Andrzej Jędrzejewski , 22.11.2016

    Przepis ok .ale bym lekko tę zupkę skwasił.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Małgorzata

    Joanna Małgorzata , 22.11.2016

    Tylko świeżą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 22.11.2016

    Zależy od pory roku.Tzn latem ze słodkiej a zimą z kiszonej☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Ciarka

    Iwona Ciarka , 11.06.2015

    zupka super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak ze słodkiej kapusty Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak przyrządzony na bazie młodej słodkiej kapusty jest idealną zupą na lato. Warto ją przygotować szczególnie wtedy, kiedy na straganach dopiero zaczynają pojawiać się główki młodej kapusty. Taką zupę ugotujesz z prostych składników i – co ważne – nie zajmie Ci to wiele czasu. Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty i posiekania w drobną kostkę czosnku oraz cebuli. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Kawałek wędzonego boczku pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj do niego cebulę i czosnek, a gdy się zarumienią, zalej całość wodą. Do garnka wrzuć startą marchew i poszatkowaną cebulę. Zupę przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem. Jeśli uznasz, że smak kapuśniaku jest zbyt subtelny, możesz go wzmocnić, dodając łyżkę koncentratu pomidorowego. Kapuśniak podawaj posypany dużą ilością świeżego, drobno posiekanego koperku. Najlepszym dodatkiem będzie kromka chleba, np. żytniego na zakwasie. Zobacz, jak przygotować kapuśniak ze słodkiej kapusty.