
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
120 gramów
1.5 litra
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj. Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
W dużym garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę i czosnek.
Krok 3
Gdy będą zrumienione, wlej 1,5 litra wody.
Krok 4
Dodaj poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę.
Krok 5
Na końcu dopraw zupę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i kostką Knorr. Gotuj, aż wszystko zmięknie. Podawaj z pieczywem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak przyrządzony na bazie młodej słodkiej kapusty jest idealną zupą na lato. Warto ją przygotować szczególnie wtedy, kiedy na straganach dopiero zaczynają pojawiać się główki młodej kapusty. Taką zupę ugotujesz z prostych składników i – co ważne – nie zajmie Ci to wiele czasu. Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty i posiekania w drobną kostkę czosnku oraz cebuli. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Kawałek wędzonego boczku pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj do niego cebulę i czosnek, a gdy się zarumienią, zalej całość wodą. Do garnka wrzuć startą marchew i poszatkowaną cebulę. Zupę przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem. Jeśli uznasz, że smak kapuśniaku jest zbyt subtelny, możesz go wzmocnić, dodając łyżkę koncentratu pomidorowego. Kapuśniak podawaj posypany dużą ilością świeżego, drobno posiekanego koperku. Najlepszym dodatkiem będzie kromka chleba, np. żytniego na zakwasie. Zobacz, jak przygotować kapuśniak ze słodkiej kapusty.