Kapuśniak ze słodkiej kapusty – domowy przepis | Przepisy.pl pixel

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

420 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1043 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

120 gramów

1.5 litra

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj. Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę i czosnek.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 2

Krok 3

Gdy będą zrumienione, wlej 1,5 litra wody.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 3

Krok 4

Dodaj poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 4

Krok 5

Na końcu dopraw zupę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i kostką Knorr. Gotuj, aż wszystko zmięknie. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Pixi

    Pixi , 26.05.2021

    Ja do tej zupki sypie 2 łyżki kaszy i kroje 5 ziemniaków w kostkę. Dodaje też jedna łyżkę przecieru pomidorowego dla koloru

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 26.06.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Trinkt Becks

    Maria Trinkt Becks , 25.06.2018

    bardzo smaczne taki przepisy robilam pierwszy raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krzysztof wesolowski.krzychu

    krzysztof wesolowski.krzychu , 18.11.2017

    smaczny dodaj grzyby susz. mnamka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorothy Borkiewicz

    Dorothy Borkiewicz , 27.06.2017

    bardzo pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Ireneusz Klimkiewicz

    Maciej Ireneusz Klimkiewicz , 23.11.2016

    zeby kapusniak ze slodkiej kapusty byl lepszy dodaje swieze pomidory i jest pyszny i koperek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Markowska

    Barbara Markowska , 22.11.2016

    Gdy ze słodkiej, to z dużą ilością koperku, marchewki.Gdy z kiszonej, to tak, po babcinemu: Musi być boczuś podsmażony z cebulką i ciemna zasmażka.Bez tego, to jest tylko kwa śna woda z kapustą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jędrzejewski

    Andrzej Jędrzejewski , 22.11.2016

    Przepis ok .ale bym lekko tę zupkę skwasił.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Małgorzata

    Joanna Małgorzata , 22.11.2016

    Tylko świeżą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 22.11.2016

    Zależy od pory roku.Tzn latem ze słodkiej a zimą z kiszonej☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Ciarka

    Iwona Ciarka , 11.06.2015

    zupka super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cukinia smażona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak ze słodkiej kapusty Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak przyrządzony na bazie młodej słodkiej kapusty jest idealną zupą na lato. Warto przygotować ją szczególnie wtedy, kiedy na straganach dopiero zaczynają pojawiać się główki młodej kapusty. Taką zupę ugotujesz z prostych składników i – co ważne – nie zajmie Ci to wiele czasu. Niech kapuśniak ze słodkiej kapusty na stałe dołączy do Twojego menu! 

Dla kogo?

Miłośnicy warzyw muszą spróbować naszego dania! Kapuśniak ze świeżej kapusty zachwyca smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Zupę przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem, a później ciesz się najlepszymi efektami smakowymi.

Na jaką okazję?

Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty to doskonała propozycja na codzienny obiad. Przygotuj potrawę w dużym garnku i serwuj ją przez kilka dni z rzędu. Zupa ze słodkiej kapusty sprawdzi się również jako danie dla gości. Pochwałom nie będzie końca! 

Czy wiesz, że?

Domowy kapuśniak ze słodkiej kapusty nie jest skomplikowanym daniem. Zacznij od dokładnego pokrojenia kapusty, czosnku oraz cebuli. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Kawałek wędzonego boczku pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj do niego cebulę i czosnek, a gdy się zarumienią, zalej całość wodą. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli uznasz, że smak kapuśniaku jest zbyt subtelny, możesz go wzmocnić, dodając łyżkę koncentratu pomidorowego. Kapuśniak podawaj posypany dużą ilością świeżego, drobno posiekanego koperku. Najlepszym dodatkiem będzie kromka chleba, np. żytniego na zakwasie. Zobacz, jak przygotować kapuśniak ze słodkiej kapusty.