
Składniki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 litry
3 ziarna
6 ziaren
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.

Krok 2
Do kapusty dodaj wędzone kości i gotuj przez około 60 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę. Ewentualnie uzupełnij płyn wodą.

Krok 4
Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i Rosołem z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z wędzoną kostką i pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak góralski
Prawdziwa kwaśnica góralska to marzenie wielu osób, które na co dzień nie mieszkają Podhalu. Szczególnie zimową porą przychodzi ochota na talerz gorącej, kwaśnej zupy. Nie musicie czekać kolejnych kilku miesięcy, aby wybrać się na urlop w Tatry i zjeść podhalański kapuśniak. Skorzystajcie z naszego przepisu, a kwaśnica na żeberkach po góralsku może na stałe znaleźć się w waszym codziennym menu. Zaczynajmy więc wędrówkę po górach, rozkoszując się niepowtarzalnym smakiem i aromatem kwaśnicy.
Dla kogo?
Kwaśnica po góralsku to potrawa dla każdego, kto rozkochał się w polskiej tradycji kulinarnej. Jest także doskonałą propozycją dla miłośników kwaśnych, wyrazistych zup z mięsnym dodatkiem.
Na jaką okazję?
Przepis na kwaśnicę góralską wykorzystajcie przede wszystkim podczas planowania codziennych obiadów.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna kwaśnica nie może zawierać nadmiaru jarzyn, na przykład marchewki, a ziemniaki do zupy gotowane są osobno. To różnica pomiędzy góralską kwaśnicą a kapuśniakiem będącym jej odmianą.
Dla urozmaicenia:
Kwaśnica po góralsku może być serwowana z chlebem, co bezpośrednio nawiązuje do tradycji spożywania tej zupy.