Kapuśniak góralski - kwaśnica: przepis po góralsku | Przepisy.pl pixel

Kapuśniak góralski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

1246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

873 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1915 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 litry

3 ziarna

6 ziaren

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.

Kapuśniak góralski  - Krok 1

Krok 2

Do kapusty dodaj wędzone kości i gotuj przez około 60 minut.

Kapuśniak góralski  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę. Ewentualnie uzupełnij płyn wodą.

Kapuśniak góralski  - Krok 3

Krok 4

Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i Rosołem z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z wędzoną kostką i pieczywem.

Kapuśniak góralski  - Krok 4
51

Opinie o przepisie

  • Mirosława Dudko

    Mirosława Dudko , 15.12.2022

    Wygląda pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • labirynt

    labirynt , 16.02.2016

    Co to znaczy podawaj z wędzoną kostką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margarete Małgorzata Kmoch

    Margarete Małgorzata Kmoch , 21.10.2014

    to ja lepiej sie nie wypowiem -)))))))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Go-Buch

    Hanna Go-Buch , 21.10.2014

    KWAŚNICA! Karygodne! Nie ma czegoś takiego jak kapuśniak góralski. To profanacja... Wstyd!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Aleksandra Kopańska

    Ewa Aleksandra Kopańska , 20.10.2014

    Super smakuje tz.kwaśnica

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Śmiech

    Arek Śmiech , 20.10.2014

    Kwasnica a nie kapusniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Zboralska Gierak

    Krystyna Zboralska Gierak , 20.10.2014

    Super dobra KWASNICA jadłam w tym roku na weselu , niebo w gębie !!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Karpinska

    Basia Karpinska , 20.10.2014

    Tylko po co dodawane są kostki bulionowe? Lepiej gotować sposobem naszych babć-ZDROWIEJ !!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Raszka

    Adam Raszka , 20.10.2014

    WSPANIAŁA KWAŚNICA!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Marzena

    Marzena Marzena , 20.10.2014

    A gdzie jalowiec ? To podstawa dobrej kwasnicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Ilona Papiewska

    Marta Ilona Papiewska , 19.10.2014

    po góralsku to nie kapuśniak, a kwaśnica

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Czarska

    Halina Czarska , 19.10.2014

    Bez knora lepsza,HEJ!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Lewandowski

    Janusz Lewandowski , 19.10.2014

    NO NIE !!! CZY WY MACIE UDZIAŁY W FIRMIE KNORR !!!??? Czy naprawdę nie można nic ugotować bez tej paskudnej kosteczki!??? Toż to sama chemia !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Szabowska

    Kasia Szabowska , 19.10.2014

    toż to kwaśnica jest : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ratajczak

    Katarzyna Ratajczak , 19.10.2014

    ale bym zjadala ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucja Rzeszutko

    Lucja Rzeszutko , 19.10.2014

    Łoj , ni ma to jak kwaśnica po Gilowicku!!!;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Suchodolski

    Grzegorz Suchodolski , 19.10.2014

    mnie wczoraj naszło ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Bugalska

    Ela Bugalska , 19.10.2014

    Dziś u mnie kwasnica na żeberkach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Muszyński

    Aleksander Muszyński , 19.10.2014

    Górale kwaśnicę gotowali od dawna, bez bulionetek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Sokołowski

    Marek Sokołowski , 19.10.2014

    ...ech tam gadanie, kiedyś Was zaproszę, a jakby co to jest na mojej stronce ...:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Taranda

    Marzena Taranda , 19.10.2014

    chyba jutro sie skusze i zrobie swietnie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Trzaskawka

    Beata Trzaskawka , 19.10.2014

    Kwaśnica po góralsku, jadłam jak byłam w górach, pycha, ale jak ja zrobiam po swojemu to pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Delle Grottaglie

    Nina Delle Grottaglie , 19.10.2014

    to profanacja kwaśnicy - kilkanaście lat temu jadłam w Krościenku i 2 m-ce temu w okolicach Zakopanego-to była na żeberku,z kapusta kwaszoną-palce lizać a Wasz przepis jeszcze z kostką sztuczną?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rozalia Broś

    Rozalia Broś , 19.10.2014

    mój kapuśniak jest tak samo gotowany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Wojciechowski

    Waldemar Wojciechowski , 19.10.2014

    Góralska kwaśnica najlepsza na kaca. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Ciupiński

    Andrzej Ciupiński , 19.10.2014

    Smakowitość, w sam raz na jesienne dni! Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Werra

    Iwona Werra , 19.10.2014

    Pycha '!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Tarka

    Grażyna Tarka , 19.10.2014

    .... i do tego zimne piwko i grube kromy chleba...........

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak góralski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak góralski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak góralski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak góralski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak góralski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak góralski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak góralski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak góralski  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak góralski Kapuśniak góralski

Prawdziwa kwaśnica góralska to marzenie wielu osób, które na co dzień nie mieszkają Podhalu. Szczególnie zimową porą przychodzi ochota na talerz gorącej, kwaśnej zupy. Nie musicie czekać kolejnych kilku miesięcy, aby wybrać się na urlop w Tatry i zjeść podhalański kapuśniak. Skorzystajcie z naszego przepisu, a kwaśnica na żeberkach po góralsku może na stałe znaleźć się w waszym codziennym menu. Zaczynajmy więc wędrówkę po górach, rozkoszując się niepowtarzalnym smakiem i aromatem kwaśnicy.

Dla kogo?

Kwaśnica po góralsku to potrawa dla każdego, kto rozkochał się w polskiej tradycji kulinarnej. Jest także doskonałą propozycją dla miłośników kwaśnych, wyrazistych zup z mięsnym dodatkiem.

Na jaką okazję?

Przepis na kwaśnicę góralską wykorzystajcie przede wszystkim podczas planowania codziennych obiadów.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna kwaśnica nie może zawierać nadmiaru jarzyn, na przykład marchewki, a ziemniaki do zupy gotowane są osobno. To różnica pomiędzy góralską kwaśnicą a kapuśniakiem będącym jej odmianą.

Dla urozmaicenia:

Kwaśnica po góralsku może być serwowana z chlebem, co bezpośrednio nawiązuje do tradycji spożywania tej zupy.