
Składniki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 litry
3 ziarna
6 ziaren
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.

Krok 2
Do kapusty dodaj wędzone kości i gotuj przez około 60 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę. Ewentualnie uzupełnij płyn wodą.

Krok 4
Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i Rosołem z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z wędzoną kostką i pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak góralski
Prawdziwa kwaśnica góralska to marzenie wielu osób, które na co dzień nie mieszkają Podhalu. Szczególnie zimową porą przychodzi ochota na talerz gorącej, kwaśnej zupy. Nie musicie czekać kolejnych kilku miesięcy, aby wybrać się na urlop w Tatry i zjeść podhalański kapuśniak. Skorzystajcie z naszego przepisu, a kwaśnica na żeberkach po góralsku może na stałe znaleźć się w waszym codziennym menu. Zaczynajmy więc wędrówkę po górach, rozkoszując się niepowtarzalnym smakiem i aromatem kwaśnicy.
Dla kogo?
Kwaśnica po góralsku to potrawa dla każdego, kto rozkochał się w polskiej tradycji kulinarnej. Jest także doskonałą propozycją dla miłośników kwaśnych, wyrazistych zup z mięsnym dodatkiem.
Na jaką okazję?
Przepis na kwaśnicę góralską wykorzystajcie przede wszystkim podczas planowania codziennych obiadów.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna kwaśnica nie może zawierać nadmiaru jarzyn, na przykład marchewki, a ziemniaki do zupy gotowane są osobno. To różnica pomiędzy góralską kwaśnicą a kapuśniakiem będącym jej odmianą.
Dla urozmaicenia:
Kwaśnica po góralsku może być serwowana z chlebem, co bezpośrednio nawiązuje do tradycji spożywania tej zupy.



































