Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

486 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Z piersi wytnij małe filety, połowę pokrój w drobną kostkę. W pozostałych filetach zrób kieszonki.

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Szpinak po rozmrożeniu odsącz i posiekaj.

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym maśle przesmaż pokrojone małe filety, dodaj szpinak, lekko przestudź.

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Farsz dopraw pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr i gałką muszkatołową, dodaj żółtko i wymieszaj.

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - Krok 4

Krok 5

W kieszonki mięsne włóż farsz i zepnij je wykałaczkami.

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Fix Spaghetti Napoli Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody i zagotuj.

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - Krok 6

Krok 7

Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy i włóż nadziane piersi, przykryj folią aluminiową i piecz około 40 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu pokrój w plastry. Podawaj z makaronem lub ryżem.

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Bozena Hutyra

    Bozena Hutyra , 27.11.2017

    40 min w 200*C to wyjdą wióry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiemPierś z kurczaka nadziewana szpinakiem

Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem to danie, które kusi nie tylko swoim intensywnym smakiem, lecz również efektownym wyglądem. Możesz je zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. W jaki sposób wykonać kieszonki mięsne, do których będziesz później wkładała farsz? Najpierw umyj mięso, a następnie każdy z plastrów natnij wzdłuż, tak by powstała kieszeń. Pamiętaj, aby nie przeciąć mięsa do końca. Przygotowanym farszem napełniaj kieszonki, a następnie zapiekaj w piekarniku przez około czterdzieści minut lub smaż na patelni po około pięć minut na każdej stronie. Danie to będzie smakować dobrze zarówno solo, jak i z dodatkiem ziemniaków lub kopytek. Kurczaka faszerować możesz także różnymi innymi składnikami – świetnie sprawdzą się tu suszone pomidory z mozzarellą, pieczarki czy ser pleśniowy. Poza sosem pomidorowym, piersi z kurczaka doskonale komponować będą się także z sosem serowym, grzybowym, chrzanowym czy czosnkowym.