Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
łatwe
486 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Z piersi wytnij małe filety, połowę pokrój w drobną kostkę. W pozostałych filetach zrób kieszonki.

Krok 2
Szpinak po rozmrożeniu odsącz i posiekaj.

Krok 3
Na rozgrzanym maśle przesmaż pokrojone małe filety, dodaj szpinak, lekko przestudź.

Krok 4
Farsz dopraw pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr i gałką muszkatołową, dodaj żółtko i wymieszaj.

Krok 5
W kieszonki mięsne włóż farsz i zepnij je wykałaczkami.

Krok 6
Fix Spaghetti Napoli Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody i zagotuj.

Krok 7
Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy i włóż nadziane piersi, przykryj folią aluminiową i piecz około 40 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu pokrój w plastry. Podawaj z makaronem lub ryżem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem to danie, które kusi nie tylko swoim intensywnym smakiem, lecz również efektownym wyglądem. Możesz je zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. W jaki sposób wykonać kieszonki mięsne, do których będziesz później wkładała farsz? Najpierw umyj mięso, a następnie każdy z plastrów natnij wzdłuż, tak by powstała kieszeń. Pamiętaj, aby nie przeciąć mięsa do końca. Przygotowanym farszem napełniaj kieszonki, a następnie zapiekaj w piekarniku przez około czterdzieści minut lub smaż na patelni po około pięć minut na każdej stronie. Danie to będzie smakować dobrze zarówno solo, jak i z dodatkiem ziemniaków lub kopytek. Kurczaka faszerować możesz także różnymi innymi składnikami – świetnie sprawdzą się tu suszone pomidory z mozzarellą, pieczarki czy ser pleśniowy. Poza sosem pomidorowym, piersi z kurczaka doskonale komponować będą się także z sosem serowym, grzybowym, chrzanowym czy czosnkowym.