Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
łatwe
486 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Z piersi wytnij małe filety, połowę pokrój w drobną kostkę. W pozostałych filetach zrób kieszonki.

Krok 2
Szpinak po rozmrożeniu odsącz i posiekaj.

Krok 3
Na rozgrzanym maśle przesmaż pokrojone małe filety, dodaj szpinak, lekko przestudź.

Krok 4
Farsz dopraw pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr i gałką muszkatołową, dodaj żółtko i wymieszaj.

Krok 5
W kieszonki mięsne włóż farsz i zepnij je wykałaczkami.

Krok 6
Fix Spaghetti Napoli Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody i zagotuj.

Krok 7
Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy i włóż nadziane piersi, przykryj folią aluminiową i piecz około 40 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu pokrój w plastry. Podawaj z makaronem lub ryżem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem to danie, które kusi nie tylko swoim intensywnym smakiem, lecz również efektownym wyglądem. Możesz je zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. W jaki sposób wykonać kieszonki mięsne, do których będziesz później wkładała farsz? Najpierw umyj mięso, a następnie każdy z plastrów natnij wzdłuż, tak by powstała kieszeń. Pamiętaj, aby nie przeciąć mięsa do końca. Przygotowanym farszem napełniaj kieszonki, a następnie zapiekaj w piekarniku przez około czterdzieści minut lub smaż na patelni po około pięć minut na każdej stronie. Danie to będzie smakować dobrze zarówno solo, jak i z dodatkiem ziemniaków lub kopytek. Kurczaka faszerować możesz także różnymi innymi składnikami – świetnie sprawdzą się tu suszone pomidory z mozzarellą, pieczarki czy ser pleśniowy. Poza sosem pomidorowym, piersi z kurczaka doskonale komponować będą się także z sosem serowym, grzybowym, chrzanowym czy czosnkowym.