Calzone z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

794 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

583 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Umytą pierś pokrój w 1 centymetrową kostkę, przypraw pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokrój w paski, a pieczarki w ósemki. Koncentrat połącz z cukrem, wodą, solą, oregano, mini kostkami czosnek Knorr, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż kurczaka, następnie dodaj Knorr cebulkę w mini kostkach, paprykę, pieczarki, oliwki i kukurydzę. Wystudź.

Krok 4

Wystudzone składniki wymieszaj z serem, oprósz oregano. Ciasto na pizzę podziel na pół.

Krok 5

Z ciasta uformuj cienki placek i posmaruj jego połowę przygotowanym sosem pozostawiając 3 centymetrowy czysty rant. Następnie wyłóż gotowy farsz na sos i przykryj drugą połową ciasta zlepiając dokładnie brzegi.

Krok 6

Aby Twoje calzone było mocno „wyrośnięte”, przy zlepianiu ostatniego centymetra pieroga wsuń słomkę, nadmuchaj delikatnie, po czym wysuń ją i szybko zlep brzegi. Tak przygotowane calzone wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 210 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej