Calzone z kurczakiem - przepis: farsz z pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Calzone z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
814 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

655 osób wydrukowało

Pobierz pdf

826 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Umytą pierś pokrój w 1 centymetrową kostkę, przypraw pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokrój w paski, a pieczarki w ósemki. Koncentrat połącz z cukrem, wodą, solą, oregano, mini kostkami czosnek Knorr, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż kurczaka, następnie dodaj Knorr cebulkę w mini kostkach, paprykę, pieczarki, oliwki i kukurydzę. Wystudź.

Krok 4

Wystudzone składniki wymieszaj z serem, oprósz oregano. Ciasto na pizzę podziel na pół.

Krok 5

Z ciasta uformuj cienki placek i posmaruj jego połowę przygotowanym sosem pozostawiając 3 centymetrowy czysty rant. Następnie wyłóż gotowy farsz na sos i przykryj drugą połową ciasta zlepiając dokładnie brzegi.

Krok 6

Aby Twoje calzone było mocno „wyrośnięte”, przy zlepianiu ostatniego centymetra pieroga wsuń słomkę, nadmuchaj delikatnie, po czym wysuń ją i szybko zlep brzegi. Tak przygotowane calzone wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 210 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Calzone z kurczakiemCalzone z kurczakiem

Choć Polacy uważają pierogi za swoją dumę narodową i dobro, którym należy chwalić się na całym świecie, w innych krajach również istnieją najróżniejsze wariacje na temat tego dania. Gruzińskie chinkali przyjmują kształt charakterystycznych sakiewek, a chińskie wontony przyjemnie chrupią dzięki smażeniu. Pieróg calzone z kurczakiem jest z kolei inspirowany kuchnią włoską, którą smakosze w naszym kraju darzą szczególnie gorącym uczuciem. Poznaj od podstaw przepis na calzone z kurczakiem i zafunduj sobie naprawdę solidną ucztę!

Dla kogo?

Lubisz pierogi, uwielbiasz pizzę i czasem trudno jest zdecydować, co przyrządzić na obiad? Postaw na smakowity kompromis, czyli calzone. Przepis z kurczakiem pozwoli zamknąć w jednej potrawie wszystkie twoje ulubione smaki.

Na jaką okazję?

Być może w porze lunchu kanapka lub sałatka w zupełności wystarczą dla zaspokojenia głodu, ale gdy mowa o porządnym obiedzie, tego typu dania nie mogą równać się z calzone z kurczakiem i warzywami. Wraz ze znajomymi wymieniacie się ciekawymi inspiracjami kulinarnymi? Gdy wpadną następnym razem, poczęstuj ich calzone z kurczakiem. Przepis będzie mieć wzięcie, a goście z pewnością zaczną dopytywać o jego szczegóły.

Czy wiesz, że?

Początków kariery calzone należy doszukiwać się w Apulii – regionie w południowych Włoszech. Potrawa miała być wynikiem połączenia focacci, z której słyną tamtejsi kucharze, oraz pizzy, będącej znakiem rozpoznawczym kulinariów położonego stosunkowo niedaleko Neapolu.

Dla urozmaicenia:

Do calzone z kurczakiem możesz dorzucić dowolne dodatki, więc tworzenie smakowitego nadzienia uznaj za kreatywne wyzwanie. Mozzarella, anchois, chorizo, szpinak – w przypadku farszu do calzone z kurczakiem wszystkie kulinarne chwyty są dozwolone!