Calzone z kurczakiem - przepis: farsz z pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Calzone z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
814 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

660 osób wydrukowało

Pobierz pdf

842 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Umytą pierś pokrój w 1 centymetrową kostkę, przypraw pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokrój w paski, a pieczarki w ósemki. Koncentrat połącz z cukrem, wodą, solą, oregano, mini kostkami czosnek Knorr, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż kurczaka, następnie dodaj Knorr cebulkę w mini kostkach, paprykę, pieczarki, oliwki i kukurydzę. Wystudź.

Krok 4

Wystudzone składniki wymieszaj z serem, oprósz oregano. Ciasto na pizzę podziel na pół.

Krok 5

Z ciasta uformuj cienki placek i posmaruj jego połowę przygotowanym sosem pozostawiając 3 centymetrowy czysty rant. Następnie wyłóż gotowy farsz na sos i przykryj drugą połową ciasta zlepiając dokładnie brzegi.

Krok 6

Aby Twoje calzone było mocno „wyrośnięte”, przy zlepianiu ostatniego centymetra pieroga wsuń słomkę, nadmuchaj delikatnie, po czym wysuń ją i szybko zlep brzegi. Tak przygotowane calzone wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 210 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Calzone z kurczakiemCalzone z kurczakiem

Choć Polacy uważają pierogi za swoją dumę narodową i dobro, którym należy chwalić się na całym świecie, w innych krajach również istnieją najróżniejsze wariacje na temat tego dania. Gruzińskie chinkali przyjmują kształt charakterystycznych sakiewek, a chińskie wontony przyjemnie chrupią dzięki smażeniu. Pieróg calzone z kurczakiem jest z kolei inspirowany kuchnią włoską, którą smakosze w naszym kraju darzą szczególnie gorącym uczuciem. Poznaj od podstaw przepis na calzone z kurczakiem i zafunduj sobie naprawdę solidną ucztę!

Dla kogo?

Lubisz pierogi, uwielbiasz pizzę i czasem trudno jest zdecydować, co przyrządzić na obiad? Postaw na smakowity kompromis, czyli calzone. Przepis z kurczakiem pozwoli zamknąć w jednej potrawie wszystkie twoje ulubione smaki.

Na jaką okazję?

Być może w porze lunchu kanapka lub sałatka w zupełności wystarczą dla zaspokojenia głodu, ale gdy mowa o porządnym obiedzie, tego typu dania nie mogą równać się z calzone z kurczakiem i warzywami. Wraz ze znajomymi wymieniacie się ciekawymi inspiracjami kulinarnymi? Gdy wpadną następnym razem, poczęstuj ich calzone z kurczakiem. Przepis będzie mieć wzięcie, a goście z pewnością zaczną dopytywać o jego szczegóły.

Czy wiesz, że?

Początków kariery calzone należy doszukiwać się w Apulii – regionie w południowych Włoszech. Potrawa miała być wynikiem połączenia focacci, z której słyną tamtejsi kucharze, oraz pizzy, będącej znakiem rozpoznawczym kulinariów położonego stosunkowo niedaleko Neapolu.

Dla urozmaicenia:

Do calzone z kurczakiem możesz dorzucić dowolne dodatki, więc tworzenie smakowitego nadzienia uznaj za kreatywne wyzwanie. Mozzarella, anchois, chorizo, szpinak – w przypadku farszu do calzone z kurczakiem wszystkie kulinarne chwyty są dozwolone!