
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
10 gramów
80 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano i dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.

Krok 4
Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.

Krok 5
Zwiń dokładnie brzegi calzone.

Krok 6
Piecz calzone w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 25 minut.


Dobra rada:
Aby ciasto na calzone było jeszcze bardziej chrupiące, przed włożeniem do piekarnika, posmaruj je delikatnie oliwą z oliwek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Calzone
Chcesz spróbować pizzy w nowej odsłonie? Pyszne calzone będzie strzałem w dziesiątkę! Ten włoski pieróg z ciasta pizzowego zachwyca swoim bogatym wnętrzem. Znajdziesz w nim sos pomidorowy, ser, warzywa i aromatyczne przyprawy. Domowe calzone to przysmak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy włoskiej kuchni. Skusisz się? Powodzenia!
Dla kogo?
Przepis na pizzę calzone sprawdzi się w jadłospisie fanów włoskiej kuchni, ale nie tylko! Być może po prostu chcesz spróbować czegoś oryginalnego i wyjątkowo smacznego. Ten włoski pieróg calzone będzie idealnym uzupełnieniem Twojego codziennego menu. Przyrządź go, gdy tylko najdzie Cię ochota. Nasz przepis na calzone powinien przypaść Ci do gustu!
Na jaką okazję?
Nasz przepis na calzone sprawdzi się podczas codziennego obiadu lub kolacji. Możesz również zaserwować włoskie pierogi podczas spotkania ze znajomymi. Z pewnością wszyscy docenią Twoje starania i fakt, że na talerzu pojawiło się coś nowego. Spróbuj przepisu na calzone!
Czy wiesz, że?
Historia calzone – podstawowy przepis – powstała już w XIX wieku i łączymy ją z pierwszą recepturą na pizzę. To właśnie wtedy piekarz z Neapolu zaserwował królowej Małgorzacie nową i oryginalną potrawę. Chyba mu się udało, ponieważ teraz wszyscy na świecie doceniają smak klasycznej pizzy calzone.
Dla urozmaicenia:
Gwarantujemy, że nasz przepis na ciasto calzone zachwyci Cię doskonałą konsystencją! Możesz jednak delikatnie urozmaicić wnętrze włoskich pierogów. Polecamy rozszerzenie listy składników o dodatkowe warzywa lub włoskie szynki. Z takimi smakołykami włoski pieróg będzie wyśmienitym daniem!
Jeśli lubisz eksperymentować z pizzami, koniecznie spróbuj naszego przepisu na pizzę americana lub pizzę ze szpinakiem – oba przepisy zaskoczą Cię wyjątkowym smakiem!