PRZEPISY.PL
Calzone - autor: przepisy.pl

Calzone

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
995
osób dodało do Mniamlisty
995
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • pieczarki0.5 kg
  • czerwona papryka1 szt
  • czerwona cebula1 szt
  • pikantna kiełbasa z papryką (możesz użyć również normalnej kiełbasy)200 gr
  • suszone oregano10 gr
  • starty ser żółty80 gr
  • olej do smażenia
  • koncentrat pomidorowy100 gr
  • cukier1 łyżeczka
  • sól1 łyżeczka
  • oregano2 łyżeczki
  • woda30 ml
  • mąka1 kg
  • woda500 ml
  • sól20 gr
  • olej50 ml
  • drożdże8 gr
Calzone – krok 1

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Calzone – krok 2

Krok 2

Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Calzone – krok 3

Krok 3

Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.
Calzone – krok 4

Krok 4

Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.
Calzone – krok 5

Krok 5

Zwiń dokładnie brzegi.
Calzone – krok 6

Krok 6

Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

300
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Średnie
59
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie
1136
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
758
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe