
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
10 gramów
80 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.
Krok 4
Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.
Krok 5
Zwiń dokładnie brzegi.
Krok 6
Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej