Calzone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

1500 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1598 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

10 gramów

80 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Calzone - Krok 1

Krok 2

Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Calzone - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.

Calzone - Krok 3

Krok 4

Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.

Calzone - Krok 4

Krok 5

Zwiń dokładnie brzegi.

Calzone - Krok 5

Krok 6

Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.

Calzone - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 31.03.2020

    TAK. W moim wydaniu farsz do calzone składa się z pieczarek podduszonych z cebulą, salami, kukurydzy, sera żółtego, przecieru pomidorowego, przypraw: oregano, soli, pieprzu - smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Kowalska

    Angela Kowalska , 13.01.2020

    pyszności! proste w wykonaniu i smaczne. ja ciasto zagniatałam w "lidlomixie" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka K. (Wrotka)

    Agnieszka K. (Wrotka) , 19.03.2017

    Pierwszy raz robiłam takiego rodzaju ciasto i wyszło cudowne :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Miklas

    Filip Miklas , 01.10.2016

    ciasto ma wyrosnąć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mięsne cannelloni
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej