Calzone - przepis z kurczakiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Calzone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
1756 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2072 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

10 gramów

80 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Calzone - Krok 1

Krok 2

Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano i dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Calzone - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.

Calzone - Krok 3

Krok 4

Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.

Calzone - Krok 4

Krok 5

Zwiń dokładnie brzegi calzone.

Calzone - Krok 5

Krok 6

Piecz calzone w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 25 minut.

Calzone - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby ciasto na calzone było jeszcze bardziej chrupiące, przed włożeniem do piekarnika, posmaruj je delikatnie oliwą z oliwek.

12

Opinie o przepisie

  • Karol

    Karol , 10.10.2024

    Do ciasta do calzone sypie 1kg mąki,czy to jakiś błąd.Dajcie znać proszę

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcin Leszczyński

    Marcin Leszczyński , 02.02.2021

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 31.03.2020

    TAK. W moim wydaniu farsz do calzone składa się z pieczarek podduszonych z cebulą, salami, kukurydzy, sera żółtego, przecieru pomidorowego, przypraw: oregano, soli, pieprzu - smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Kowalska

    Angela Kowalska , 13.01.2020

    pyszności! proste w wykonaniu i smaczne. ja ciasto zagniatałam w "lidlomixie" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka K. (Wrotka)

    Agnieszka K. (Wrotka) , 19.03.2017

    Pierwszy raz robiłam takiego rodzaju ciasto i wyszło cudowne :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Miklas

    Filip Miklas , 01.10.2016

    ciasto ma wyrosnąć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CalzoneCalzone

Chcesz spróbować pizzy w nowej odsłonie? Pyszne calzone będzie strzałem w dziesiątkę! Ten włoski pieróg z ciasta pizzowego zachwyca swoim bogatym wnętrzem. Znajdziesz w nim sos pomidorowy, ser, warzywa i aromatyczne przyprawy. Domowe calzone to przysmak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy włoskiej kuchni. Skusisz się? Powodzenia!

Dla kogo?

Przepis na pizzę calzone sprawdzi się w jadłospisie fanów włoskiej kuchni, ale nie tylko! Być może po prostu chcesz spróbować czegoś oryginalnego i wyjątkowo smacznego. Ten włoski pieróg calzone będzie idealnym uzupełnieniem Twojego codziennego menu. Przyrządź go, gdy tylko najdzie Cię ochota. Nasz przepis na calzone powinien przypaść Ci do gustu!

Na jaką okazję?

Nasz przepis na calzone sprawdzi się podczas codziennego obiadu lub kolacji. Możesz również zaserwować włoskie pierogi podczas spotkania ze znajomymi. Z pewnością wszyscy docenią Twoje starania i fakt, że na talerzu pojawiło się coś nowego. Spróbuj przepisu na calzone!

Czy wiesz, że?

Historia calzone – podstawowy przepis – powstała już w XIX wieku i łączymy ją z pierwszą recepturą na pizzę. To właśnie wtedy piekarz z Neapolu zaserwował królowej Małgorzacie nową i oryginalną potrawę. Chyba mu się udało, ponieważ teraz wszyscy na świecie doceniają smak klasycznej pizzy calzone.

Dla urozmaicenia:

Gwarantujemy, że nasz przepis na ciasto calzone zachwyci Cię doskonałą konsystencją! Możesz jednak delikatnie urozmaicić wnętrze włoskich pierogów. Polecamy rozszerzenie listy składników o dodatkowe warzywa lub włoskie szynki. Z takimi smakołykami włoski pieróg będzie wyśmienitym daniem!

Jeśli lubisz eksperymentować z pizzami, koniecznie spróbuj naszego przepisu na pizzę americana lub pizzę ze szpinakiem – oba przepisy zaskoczą Cię wyjątkowym smakiem!