Calzone - przepis z kurczakiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Calzone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

1754 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2024 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

10 gramów

80 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Calzone - Krok 1

Krok 2

Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Calzone - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.

Calzone - Krok 3

Krok 4

Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.

Calzone - Krok 4

Krok 5

Zwiń dokładnie brzegi.

Calzone - Krok 5

Krok 6

Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.

Calzone - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Marcin Leszczyński

    Marcin Leszczyński , 02.02.2021

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 31.03.2020

    TAK. W moim wydaniu farsz do calzone składa się z pieczarek podduszonych z cebulą, salami, kukurydzy, sera żółtego, przecieru pomidorowego, przypraw: oregano, soli, pieprzu - smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Kowalska

    Angela Kowalska , 13.01.2020

    pyszności! proste w wykonaniu i smaczne. ja ciasto zagniatałam w "lidlomixie" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka K. (Wrotka)

    Agnieszka K. (Wrotka) , 19.03.2017

    Pierwszy raz robiłam takiego rodzaju ciasto i wyszło cudowne :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Miklas

    Filip Miklas , 01.10.2016

    ciasto ma wyrosnąć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki , 24.07.2015

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CalzoneCalzone

Chcesz spróbować pizzy w nowej odsłonie? Pyszne calzone będzie strzałem w dziesiątkę! Ten włoski pieróg z ciasta pizzowego zachwyca swoim bogatym wnętrzem. Znajdziesz w nim sos pomidorowy, ser, warzywa i aromatyczne przyprawy. Domowe calzone to przysmak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy włoskiej kuchni. Skusisz się? Powodzenia!

Dla kogo?

Pizza calzone przepis sprawdzi się w jadłospisie fanów włoskiej kuchni, ale nie tylko! Być może po prostu chcesz spróbować czegoś oryginalnego i wyjątkowo smacznego. Ten włoski pieróg będzie idealnym uzupełnieniem Twojego codziennego menu. Przyrządź go, gdy tylko najdzie Cię ochota. 

Na jaką okazję?

Nasz przepis na calzone sprawdzi się podczas codziennego obiadu lub kolacji. Możesz również zaserwować włoskie pierogi podczas spotkania ze znajomymi. Z pewnością wszyscy docenią Twoje starania i fakt, że na talerzu pojawiło się coś nowego. Spróbuj!

Czy wiesz, że?

Historia calzone przepis powstała już w XIX wieku i łączymy ją z pierwszą recepturą na pizzę. To właśnie wtedy piekarz z Neapolu zaserwował królowej Małgorzacie nową i oryginalną potrawę. Chyba mu się udało, ponieważ teraz wszyscy na świecie doceniają smak klasycznej pizzy i calzone.

Dla urozmaicenia:

Gwarantujemy, że nasz calzone przepis na ciasto zachwyci Cię doskonałą konsystencją! Możesz jednak delikatnie urozmaicić wnętrze włoskich pierogów. Polecamy rozszerzenie listy składników o dodatkowe warzywa lub włoskie szynki. Z takimi smakołykami włoski pieróg będzie wyśmienitym daniem!