Calzone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

1490 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1598 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

80 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Calzone - Krok 1

Krok 2

Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Calzone - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.

Calzone - Krok 3

Krok 4

Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.

Calzone - Krok 4

Krok 5

Zwiń dokładnie brzegi.

Calzone - Krok 5

Krok 6

Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.

Calzone - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń

    TAK. W moim wydaniu farsz do calzone składa się z pieczarek podduszonych z cebulą, salami, kukurydzy, sera żółtego, przecieru pomidorowego, przypraw: oregano, soli, pieprzu - smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Kowalska

    Angela Kowalska

    pyszności! proste w wykonaniu i smaczne. ja ciasto zagniatałam w "lidlomixie" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka K. (Wrotka)

    Agnieszka K. (Wrotka)

    Pierwszy raz robiłam takiego rodzaju ciasto i wyszło cudowne :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Miklas

    Filip Miklas

    ciasto ma wyrosnąć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Brzęcki

    Adam Brzęcki

    Wypróbowałem. Wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej