
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
10 gramów
80 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.

Krok 4
Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.

Krok 5
Zwiń dokładnie brzegi.

Krok 6
Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Calzone
Chcesz spróbować pizzy w nowej odsłonie? Pyszne calzone będzie strzałem w dziesiątkę! Ten włoski pieróg z ciasta pizzowego zachwyca swoim bogatym wnętrzem. Znajdziesz w nim sos pomidorowy, ser, warzywa i aromatyczne przyprawy. Domowe calzone to przysmak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy włoskiej kuchni. Skusisz się? Powodzenia!
Dla kogo?
Pizza calzone przepis sprawdzi się w jadłospisie fanów włoskiej kuchni, ale nie tylko! Być może po prostu chcesz spróbować czegoś oryginalnego i wyjątkowo smacznego. Ten włoski pieróg będzie idealnym uzupełnieniem Twojego codziennego menu. Przyrządź go, gdy tylko najdzie Cię ochota.
Na jaką okazję?
Nasz przepis na calzone sprawdzi się podczas codziennego obiadu lub kolacji. Możesz również zaserwować włoskie pierogi podczas spotkania ze znajomymi. Z pewnością wszyscy docenią Twoje starania i fakt, że na talerzu pojawiło się coś nowego. Spróbuj!
Czy wiesz, że?
Historia calzone przepis powstała już w XIX wieku i łączymy ją z pierwszą recepturą na pizzę. To właśnie wtedy piekarz z Neapolu zaserwował królowej Małgorzacie nową i oryginalną potrawę. Chyba mu się udało, ponieważ teraz wszyscy na świecie doceniają smak klasycznej pizzy i calzone.
Dla urozmaicenia:
Gwarantujemy, że nasz calzone przepis na ciasto zachwyci Cię doskonałą konsystencją! Możesz jednak delikatnie urozmaicić wnętrze włoskich pierogów. Polecamy rozszerzenie listy składników o dodatkowe warzywa lub włoskie szynki. Z takimi smakołykami włoski pieróg będzie wyśmienitym daniem!