Pizza americana – amerykańska: przepis, składniki | Przepisy.pl pixel

Pizza americana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj drożdże, sól, wodę i olej. Wszystko ugnieć do momentu, gdy masa uzyska jednolitą, delikatną konsystencję. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do momentu, aż objętość masy podwoi się.

Pizza americana - Krok 1

Krok 2

Fix Spaghetti Bolonese wymieszaj z 200 ml zimnej wody, zagotuj i gotuj jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu aż uzyska konsystencję sosu. Ostudź.

Pizza americana - Krok 2

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części, chwilę ponownie ugniataj, a następnie rozwałkuj każdy kawałek i umieść je w okrągłej, metalowej tortownicy lub na blasze do pizzy.

Pizza americana - Krok 3

Krok 4

Na gotowym cieście rozsmaruj sos, posyp startym serem a następnie całość udekoruj przekrojonymi na pół pomidorami, cienkimi plastrami cebuli oraz kawałkami wędzonki. Na koniec dodaj oliwki.

Pizza americana - Krok 4

Krok 5

Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 stopni i piecz około 15 minut.

Pizza americana - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Szczeniak

    Szczeniak , 20.08.2023

    Fajne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tucka

    Tucka , 31.12.2021

    Jakie drożdże i ile dokładnie ich dać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kokocz54

    Kokocz54 , 07.11.2021

    Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza americana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza americana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza americana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza americana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza americana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza americana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza americana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza americana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza americanaPizza americana

Mimo że pizza wywodzi się z Włoch, jej amerykańska wersja też ma duże grono wielbicieli. Co odróżnia ją od europejskiego pierwowzoru? Pizza americana cechuje się grubszym, bardziej puszystym ciastem. Podczas jej przygotowania nie zaleca się oszczędności w posypywaniu placka dodatkami. Wśród składników pizzy amerykańskiej, według naszego przepisu, znajdziesz boczek, czarne oliwki, cebulę, pomidory koktajlowe i obowiązkowo sporą porcję sera. Lepiej od razu rozgrzej piekarnik – po zapoznaniu się z recepturą będziesz myśleć już wyłącznie o degustacji pizzy americana.

Dla kogo?

Pizza americana pozwoli uwierzyć w swoje kulinarne możliwości nawet początkującym osobom. Jej przyrządzenie nie jest trudne – zresztą każdy krok opisaliśmy dokładnie, więc nie sposób się pomylić. Zapisz przepis na pizzę amerykańską, by móc do niego wrócić w dowolnym momencie.

Na jaką okazję?

Zawsze jest dobra pora na skosztowanie domowej pizzy americana. To doskonała alternatywa dla typowych dań obiadowych. Planujesz wieczorne spotkanie ze znajomymi? Prawdopodobnie nie ma lepszego pomysłu na smaczny poczęstunek na ciepło!

Czy wiesz, że?

Pizza americana i składniki do niej dają dużą swobodę w kuchni. Zamiast boczku możesz użyć plastrów szynki lub kiełbasy, które czekają w lodówce na swoją kolej, ale nie za bardzo masz pomysł, jak je spożytkować. Zrobienie pizzy americana to doskonały sposób na wykorzystanie resztek.

Dla urozmaicenia:

Baw się przepisem! Zamiast jednej dużej pizzy americana możesz przygotować mniejsze pizzerinki. W mniejszej formie można zabrać je ze sobą na lunch do szkoły lub pracy. Dobrze smakują również na zimno.