
Składniki
4 sztuki
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
200 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przyrumień cebulę z czosnkiem.

Krok 2
Posiekaj oliwki i pokrój pomidory, dodaj do reszty. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i duś około 10 - 15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje.

Krok 3
Masę przełóż do żaroodpornych miseczek, zrób na środku miejsce i wbij do każdej miseczki jajko.

Krok 4
Żółtka przykryj plastrem szynki. Całość zapiecz w uprzednio nagrzanym do 175 stopni piekarniku do momentu, gdy jajka się zetną.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka na pomidorach z oliwkami
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak podane jada się najczęściej, więc jeśli chcesz przyrządzić je w nieco inny niż zwykle sposób, spróbuj upiec je na pomidorach z oliwkami. To danie inspirowane kuchnią hiszpańską, pełną dań ze świeżymi warzywami. Zacznij od podsmażenia cebuli z czosnkiem. Zwiększ ilość tego ostatniego, jeśli lubisz dania pikantne, a następnie dodaj oliwki z pomidorami i duś, aż całość zgęstnieje. Wybierz dowolny rodzaj zarówno oliwek, jak i pomidorów. Poza sezonem użyj warzyw z puszki, które bardzo dobrze nadają się na sos. Kiedy woda z pomidorów odparuje, przełóż masę do żaroodpornych miseczek, a następnie na wierzch każdej z nich wbij jajko – uważaj, by nie uszkodzić żółtka. Przykryj każde z nich plastrem długodojrzewającej szynki serrano (może być także szwarcwaldzka albo parmeńska). Zapiecz, aż jajka się zetną. Jajka na pomidorach z oliwkami to danie, które sprawdzi się na wieczorną przekąskę oraz na śniadanie. Przygotuj i spróbuj!