
Składniki
4 sztuki
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
200 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przyrumień cebulę z czosnkiem.

Krok 2
Posiekaj oliwki i pokrój pomidory, dodaj do reszty. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i duś około 10 - 15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje.

Krok 3
Masę przełóż do żaroodpornych miseczek, zrób na środku miejsce i wbij do każdej miseczki jajko.

Krok 4
Żółtka przykryj plastrem szynki. Całość zapiecz w uprzednio nagrzanym do 175 stopni piekarniku do momentu, gdy jajka się zetną.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka na pomidorach z oliwkami
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak podane jada się najczęściej, więc jeśli chcesz przyrządzić je w nieco inny niż zwykle sposób, spróbuj upiec je na pomidorach z oliwkami. To danie inspirowane kuchnią hiszpańską, pełną dań ze świeżymi warzywami. Zacznij od podsmażenia cebuli z czosnkiem. Zwiększ ilość tego ostatniego, jeśli lubisz dania pikantne, a następnie dodaj oliwki z pomidorami i duś, aż całość zgęstnieje. Wybierz dowolny rodzaj zarówno oliwek, jak i pomidorów. Poza sezonem użyj warzyw z puszki, które bardzo dobrze nadają się na sos. Kiedy woda z pomidorów odparuje, przełóż masę do żaroodpornych miseczek, a następnie na wierzch każdej z nich wbij jajko – uważaj, by nie uszkodzić żółtka. Przykryj każde z nich plastrem długodojrzewającej szynki serrano (może być także szwarcwaldzka albo parmeńska). Zapiecz, aż jajka się zetną. Jajka na pomidorach z oliwkami to danie, które sprawdzi się na wieczorną przekąskę oraz na śniadanie. Przygotuj i spróbuj!