Omlet wegetariański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet wegetariański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

766 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szczypta

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w paski.

Omlet wegetariański - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj pomidorki, paprykę, dopraw przyprawą Knorr, pieprzem, bazylią, oregano i podsmaż.

Omlet wegetariański - Krok 2

Krok 3

Na koniec wlej ubite jajka. Kiedy omlet się zetnie ostrożnie przewróć na drugą stronę i podsmaż.

Omlet wegetariański - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet wegetariańskiOmlet wegetariański

Omlet to wyjątkowo uniwersalne danie, bo można zrobić je we wszystkich odmianach – na słodko, słono, pikantnie, a także w wersji wegetariańskiej, która wcale nie musi być nudna. Szukając składników, które zastąpią mięso, wegetarianie jedzą bowiem często bardziej urozmaicone potrawy niż mięsożercy. Ale nawet jeśli nie jesteś wegetarianką, możesz być pewna, że ten przepis przypadnie ci do gustu. A dodatkowo, w deszczowe, szare dni, doda trochę koloru smutnym porankom. Najpierw na rozgrzanej oliwie i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidorki koktajlowe i paprykę – wybierz żółtą lub zieloną, żeby odróżniała się kolorem od pomidorów. Przypraw wedle uznania i podsmaż przez chwilę. W tym czasie rozbij w misce jajka tak, żeby powstała gładka masa. Wylej ją na patelnię i poczekaj aż omlet zetnie się i przejdzie aromatem warzyw i przypraw. Serwuj go ze świeżą bazylią lub innymi ziołami.