Omlet wegetariański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet wegetariański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

822 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

532 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szczypta

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w paski.

Omlet wegetariański - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj pomidorki, paprykę, dopraw przyprawą Knorr, pieprzem, bazylią, oregano i podsmaż.

Omlet wegetariański - Krok 2

Krok 3

Na koniec wlej ubite jajka. Kiedy omlet się zetnie ostrożnie przewróć na drugą stronę i podsmaż.

Omlet wegetariański - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet wegetariańskiOmlet wegetariański

Omlet to wyjątkowo uniwersalne danie, bo można zrobić je we wszystkich odmianach – na słodko, słono, pikantnie, a także w wersji wegetariańskiej, która wcale nie musi być nudna. Szukając składników, które zastąpią mięso, wegetarianie jedzą bowiem często bardziej urozmaicone potrawy niż mięsożercy. Ale nawet jeśli nie jesteś wegetarianką, możesz być pewna, że ten przepis przypadnie ci do gustu. A dodatkowo, w deszczowe, szare dni, doda trochę koloru smutnym porankom. Najpierw na rozgrzanej oliwie i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidorki koktajlowe i paprykę – wybierz żółtą lub zieloną, żeby odróżniała się kolorem od pomidorów. Przypraw wedle uznania i podsmaż przez chwilę. W tym czasie rozbij w misce jajka tak, żeby powstała gładka masa. Wylej ją na patelnię i poczekaj aż omlet zetnie się i przejdzie aromatem warzyw i przypraw. Serwuj go ze świeżą bazylią lub innymi ziołami.