Składniki
8 sztuk
1 szczypta
8 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj pomidorki, paprykę, dopraw przyprawą Knorr, pieprzem, bazylią, oregano i podsmaż.
Krok 3
Na koniec wlej ubite jajka. Kiedy omlet się zetnie ostrożnie przewróć na drugą stronę i podsmaż.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet wegetariański
Omlet to wyjątkowo uniwersalne danie, bo można zrobić je we wszystkich odmianach – na słodko, słono, pikantnie, a także w wersji wegetariańskiej, która wcale nie musi być nudna. Szukając składników, które zastąpią mięso, wegetarianie jedzą bowiem często bardziej urozmaicone potrawy niż mięsożercy. Ale nawet jeśli nie jesteś wegetarianką, możesz być pewna, że ten przepis przypadnie ci do gustu. A dodatkowo, w deszczowe, szare dni, doda trochę koloru smutnym porankom. Najpierw na rozgrzanej oliwie i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidorki koktajlowe i paprykę – wybierz żółtą lub zieloną, żeby odróżniała się kolorem od pomidorów. Przypraw wedle uznania i podsmaż przez chwilę. W tym czasie rozbij w misce jajka tak, żeby powstała gładka masa. Wylej ją na patelnię i poczekaj aż omlet zetnie się i przejdzie aromatem warzyw i przypraw. Serwuj go ze świeżą bazylią lub innymi ziołami.