Omlet z warzywami i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z warzywami i ryżem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

10 sztuk

0.5 szklanki

2 łyżki

0.25 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Paprykę pokrój w paski. Oliwki pokrój na plasterki.

Krok 2

Na patelnię wlej oliwę, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż do lekkiego zrumienienia.

Krok 3

Dodaj ryż, paprykę, oliwki, pokruszoną kostkę czosnkową i rozmącone jajka. Wymieszaj, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu aż jajka się zetną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z warzywami i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z warzywami i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z warzywami i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z warzywami i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z warzywami i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z warzywami i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z warzywami i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z warzywami i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej