Omlet makaronowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet makaronowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 łyżek

0.5 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Otworzyć opakowanie Nudle i pokruszyć makaron do miseczki . Wsypać przyprawy z saszetki. Zalać wrzątkiem i przykryć. Zostawić na 10 minut. Odcedzić nadmiar płynu który nie wchłonął się w makaron.

Krok 2

Odsączony makaron wymieszać z połową szczypiorku. Z pomidora wyciąć pestki , a miąższ pokroić w bardzo drobną kostkę .

Krok 3

Jajka roztrzepać dokładnie .

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło . Wsypać makaron - i podsmażać chwilę . Zamieszać tak by rozłożył się równomiernie na dnie i zalać masą jajeczną . Smażyć zmniejszając po chwili gaz tak by omlet ściął się i lekko przypiekł od spodu. Drewniana łopatką przekroić omlet na 4 części. Przewrócić na drugą stronę . Dosmażyć formując kształt ( dociskać odstające nitki makaronu i jajko do owalu omletu )

Krok 5

Gotowy delikatnie zsunąć na talerz/ półmisek - udekorować posypując pomidorem , reszta szczypioru .

Krok 6

* W tej ilości składników wychodzi porcja na 2 osoby . ** Omlet ma ta wadę , że jeśli nie uda nam sie sprawnie go przewracać to ,,rozwali się " i nie będzie fotogeniczny - co nie zmienia faktu , że bardzo smaczny. *** Omletu nie trzeba dodatkowo niczym doprawiać - zawartość saszetki Nudli zupełnie wystarczy

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej