Omlet makaronowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet makaronowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 łyżek

0.5 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Otworzyć opakowanie Nudle i pokruszyć makaron do miseczki . Wsypać przyprawy z saszetki. Zalać wrzątkiem i przykryć. Zostawić na 10 minut. Odcedzić nadmiar płynu który nie wchłonął się w makaron.

Krok 2

Odsączony makaron wymieszać z połową szczypiorku. Z pomidora wyciąć pestki , a miąższ pokroić w bardzo drobną kostkę .

Krok 3

Jajka roztrzepać dokładnie .

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło . Wsypać makaron - i podsmażać chwilę . Zamieszać tak by rozłożył się równomiernie na dnie i zalać masą jajeczną . Smażyć zmniejszając po chwili gaz tak by omlet ściął się i lekko przypiekł od spodu. Drewniana łopatką przekroić omlet na 4 części. Przewrócić na drugą stronę . Dosmażyć formując kształt ( dociskać odstające nitki makaronu i jajko do owalu omletu )

Krok 5

Gotowy delikatnie zsunąć na talerz/ półmisek - udekorować posypując pomidorem , reszta szczypioru .

Krok 6

* W tej ilości składników wychodzi porcja na 2 osoby . ** Omlet ma ta wadę , że jeśli nie uda nam sie sprawnie go przewracać to ,,rozwali się " i nie będzie fotogeniczny - co nie zmienia faktu , że bardzo smaczny. *** Omletu nie trzeba dodatkowo niczym doprawiać - zawartość saszetki Nudli zupełnie wystarczy

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet makaronowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej