Omlet z warzywami i otrębami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z warzywami i otrębami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

5

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

180 gramów

45 gramów

0.25 łyżeczki

35 gramów

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka roztrzep, dodaj posiekaną natkę pietruszki i otręby. Dopraw do smaku przyprawą uniwersalną Knorr i pieprzem. Następnie wymieszaj.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na patelni. Wylej masę jajeczną i usmaż omlet.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 2

Krok 3

Ogórka obierz i pokrój wzdłuż na cienkie i długie plastry (jeśli możesz, użyj obieraczki do warzyw). Marchewkę obierz i pokrój w cienkie, krótkie paseczki.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 3

Krok 4

Omlet posmaruj serkiem homogenizowanym. Na wierzchu połóż łososia. Udekoruj zwiniętymi w różyczki plastrami ogórka, marchewką i kiełkami. Podawaj z podpieczonym w tosterze pieczywem.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z warzywami i otrębamiOmlet z warzywami i otrębami

Omlet z warzywami i otrębami to smaczny, a jednocześnie zdrowy sposób na początek dnia. Istnieje kilka rodzajów omletów, np. angielski, włoski czy francuski. Najszybszy w przygotowaniu jest ten ostatni – jego podstawą są tylko roztrzepane jajka, bez mąki czy mleka. Urozmaicisz go jednak dodatkiem otrębów żytnich lub owsianych oraz świeżej natki pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki i wlej na rozgrzaną patelnię, potrząsając nią od czasu do czasu, by masa jajeczna nie przywarła do dna. Następnie obróć ją i jeszcze chwilę smaż z drugiej strony. Przełóż na talerz i posmaruj omlet naturalnym serkiem homogenizowanym, o delikatnym śmietankowym smaku. Na koniec ułóż na nim dodatki. Kawałki wędzonego łososia będą pasowały bardzo dobrze, podobnie jak lekkie i chrupiące warzywa: zielony ogórek i marchewka, oraz kiełki słonecznika. Dwie kromki pożywnego pumpernikla (ciemnego żytniego pieczywa) podgrzej w tosterze i podawaj razem z omletem z warzywami i otrębami. Dobrze smakuje z dodatkiem zielonej herbaty cytrynowej.