Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

58

539 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

818 osób wydrukowało

Pobierz pdf

884 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na zapiekane mielone:

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżeczki

2 łyżki

0.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

na surówkę:

4 szklanki

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso mielone połącz z 1/2 opakowania Knorr Naturalnie Smaczne, tartymi orzechami i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Uformuj małe pulpeciki.

Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej. Usmaż pulpeciki na złoty kolor. Wyłóż na talerz.

Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - Krok 2

Krok 3

Na tę samą patelnię wlej krojone pomidory, wodę, jogurt i pozostałą część opakowania Knorr Naturalnie Smaczne. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu prze 3-4 minuty. Dopraw oregano i majerankiem.

Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj warzywa. Czerwoną paprykę pokrój na większe kawałki. Brokuła na małe różyczki, marchewkę pokrój w grubsze plastry, ziemniaki na ćwiartki.

Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - Krok 4

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego wlej połowę sosu pomidorowego. Na nim ułóż pulpeciki i warzywa i polej resztą sosu. Następnie naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut. Na 5 min. przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - Krok 5

Krok 6

Przygotuj sałatkę. Do dużej miski wrzuć poszatkowaną kapustę i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Przypraw musztardą miodową. Polej olejem. Wymieszaj dłonią, lekko ściskając kapustę w dłoniach. Następnie odstaw na około 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Podawaj z pulpecikami.

Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - Krok 6
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówkąPulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką

Zdrowy obiad zaserwowany w jednym naczyniu? Przyrządź pożywne danie pełne kolorowych warzyw i pachnących ziół, czyli pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką. Z mielonego udźca z indyka przygotuj mięsne kulki. Dodaj do nich zmielone orzechy włoskie oraz jajko, dzięki któremu pulpety będą się lepiej sklejać. Dopraw je do smaku i usmaż na złocisty kolor. Następnie przygotuj warzywa – zadbaj o to, by były zróżnicowane. Wybornie będą się ze sobą komponowały różyczki brokuła, kawałki marchewki oraz cząstki czerwonej papryki. Ziemniaki podgotuj wcześniej na półmiękko, ponieważ zapiekają się najdłużej ze wszystkich składników, więc jeśli użyjesz surowych, będą zbyt twarde. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj połową sosu, a następnie przełóż do niego wszystkie składniki, polewając je pozostałą częścią. Piecz pod przykryciem, dopiero kilka minut przed końcem zdejmij pokrywkę, by danie się zarumieniło. Pożywne zapiekane pulpety z warzywami podawaj z chrupiącą surówką z kapusty i rzodkiewki. Ten przepis udowadnia, że przyrządzanie apetycznych i zdrowych potraw może być proste – wypróbuj go!