Tarta ze szpinakiem i łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

41

551 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

627 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

2.5 łyżki

1 szklanka

nadzienie:

450 gramów

1 opakowanie

120 gramów

3 sztuki

wierzch:

2 sztuki

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mąkę wymieszaj z oliwą, następnie dodaj zimną wodę i wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 8-10 min. Po upieczeniu - wyjmij ciasto z piekarnika.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Łososia ugotuj na parze.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak rozmroź w rondelku, następnie ostudź i odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj z saszetką Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Na podpieczone ciasto wyłóż szpinak, następnie ułóż plastry pomidora i kawałki ugotowanego łososia.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 4

Krok 5

Jajka roztrzep i wymieszaj z opakowaniem jogurtu naturalnego. Wylej na wierzch tarty. Piecz przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Każda porcja dania zawiera aż 5,9 μg witaminy D, co stanowi ponad 118% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Witamina D bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej wzmacniając zęby i kości. Łosoś należy do ryb tłustych tak jak m.in. troć, makrela i halibut. Wszystkie one zawierają kwasy omega 3 i omega 6 w odpowiedniej proporcji.

1

Opinie o przepisie

  • Ann Bar

    Ann Bar , 19.12.2017

    To ekhm ten tego.. fix zamieniłam na ten do tagiatelle z kurczakiem, a zamiast łososia - indyk.. pomieszanie z poplątaniem :-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i łososiemTarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem to propozycja na wytrawną przekąskę, która sprawdzi się również jako zdrowy obiad. Kruchy spód uzupełnia wyrazisty farsz, a wszystko to przykrywa kremowy wierzch składający się z jogurtu naturalnego i jajek. Zasugeruj się przepisem, a przygotowanie tej tarty będzie wyjątkowo proste. Na początek przygotuj kruche ciasto i wyłóż nim formę – piecz przez kilka minut. Kiedy podstawa jest już gotowa, czas na pozostałe składniki. Łososia oczyść i ugotuj na parze. Jeśli wykorzystujesz mrożony szpinak, odciśnij z niego nadmiar wody, a na koniec wymieszaj z zawartością opakowania sosu. Wyłóż nim przygotowany wcześniej spód, rozłóż na nim pokrojone w plastry pomidory i kawałki ugotowanego łososia (zastąp go ewentualnie makrelą lub halibutem). Na koniec wymieszaj jajka z jogurtem naturalnym i wylej na wierzch tarty. Piecz przez kilkadziesiąt minut i podawaj jeszcze ciepłe. Fit tartę możesz ozdobić świeżymi liśćmi szpinaku lub bazylii. Dzięki temu przepisowi przygotujesz smaczną i zdrową przekąskę – skorzystaj z niego.