
Składniki
ciasto:
200 gramów
2.5 łyżki
1 szklanka
nadzienie:
450 gramów
1 opakowanie
120 gramów
3 sztuki
wierzch:
2 sztuki
180 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mąkę wymieszaj z oliwą, następnie dodaj zimną wodę i wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 8-10 min. Po upieczeniu - wyjmij ciasto z piekarnika.

Krok 2
Łososia ugotuj na parze.

Krok 3
Szpinak rozmroź w rondelku, następnie ostudź i odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj z saszetką Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese.

Krok 4
Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Na podpieczone ciasto wyłóż szpinak, następnie ułóż plastry pomidora i kawałki ugotowanego łososia.

Krok 5
Jajka roztrzep i wymieszaj z opakowaniem jogurtu naturalnego. Wylej na wierzch tarty. Piecz przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.


Dobra rada:
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Każda porcja dania zawiera aż 5,9 μg witaminy D, co stanowi ponad 118% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Witamina D bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej wzmacniając zęby i kości. Łosoś należy do ryb tłustych tak jak m.in. troć, makrela i halibut. Wszystkie one zawierają kwasy omega 3 i omega 6 w odpowiedniej proporcji.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Tarta ze szpinakiem i łososiem to propozycja na wytrawną przekąskę, która sprawdzi się również jako zdrowy obiad. Kruchy spód uzupełnia wyrazisty farsz, a wszystko to przykrywa kremowy wierzch składający się z jogurtu naturalnego i jajek. Zasugeruj się przepisem, a przygotowanie tej tarty będzie wyjątkowo proste. Na początek przygotuj kruche ciasto i wyłóż nim formę – piecz przez kilka minut. Kiedy podstawa jest już gotowa, czas na pozostałe składniki. Łososia oczyść i ugotuj na parze. Jeśli wykorzystujesz mrożony szpinak, odciśnij z niego nadmiar wody, a na koniec wymieszaj z zawartością opakowania sosu. Wyłóż nim przygotowany wcześniej spód, rozłóż na nim pokrojone w plastry pomidory i kawałki ugotowanego łososia (zastąp go ewentualnie makrelą lub halibutem). Na koniec wymieszaj jajka z jogurtem naturalnym i wylej na wierzch tarty. Piecz przez kilkadziesiąt minut i podawaj jeszcze ciepłe. Fit tartę możesz ozdobić świeżymi liśćmi szpinaku lub bazylii. Dzięki temu przepisowi przygotujesz smaczną i zdrową przekąskę – skorzystaj z niego.