Tarta ze szpinakiem i łososiem

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

39

387 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

554 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

2.5 łyżki

1 szklanka

nadzienie:

450 gramów

1 opakowanie

120 gramów

3 sztuki

wierzch:

2 sztuki

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z oliwą, następnie dodaj zimną wodę i wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 8-10 min. Po upieczeniu - wyjmij ciasto z piekarnika.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Łososia ugotuj na parze.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak rozmroź w rondelku, następnie ostudź i odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj z saszetką Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Na podpieczone ciasto wyłóż szpinak, następnie ułóż plastry pomidora i kawałki ugotowanego łososia.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 4

Krok 5

Jajka roztrzep i wymieszaj z opakowaniem jogurtu naturalnego. Wylej na wierzch tarty. Piecz przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Każda porcja dania zawiera aż 5,9 μg witaminy D, co stanowi ponad 118% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Witamina D bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej wzmacniając zęby i kości. Łosoś należy do ryb tłustych tak jak m.in. troć, makrela i halibut. Wszystkie one zawierają kwasy omega 3 i omega 6 w odpowiedniej proporcji.

1

Opinie o przepisie

  • Ann Bar

    Ann Bar, 19.12.2017

    To ekhm ten tego.. fix zamieniłam na ten do tagiatelle z kurczakiem, a zamiast łososia - indyk.. pomieszanie z poplątaniem :-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Chłodnik na botwince
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i łososiemTarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem to propozycja na wytrawną przekąskę, która sprawdzi się również jako zdrowy obiad. Kruchy spód uzupełnia wyrazisty farsz, a wszystko to przykrywa kremowy wierzch składający się z jogurtu naturalnego i jajek. Zasugeruj się przepisem, a przygotowanie tej tarty będzie wyjątkowo proste. Na początek przygotuj kruche ciasto i wyłóż nim formę – piecz przez kilka minut. Kiedy podstawa jest już gotowa, czas na pozostałe składniki. Łososia oczyść i ugotuj na parze. Jeśli wykorzystujesz mrożony szpinak, odciśnij z niego nadmiar wody, a na koniec wymieszaj z zawartością opakowania sosu. Wyłóż nim przygotowany wcześniej spód, rozłóż na nim pokrojone w plastry pomidory i kawałki ugotowanego łososia (zastąp go ewentualnie makrelą lub halibutem). Na koniec wymieszaj jajka z jogurtem naturalnym i wylej na wierzch tarty. Piecz przez kilkadziesiąt minut i podawaj jeszcze ciepłe. Fit tartę możesz ozdobić świeżymi liśćmi szpinaku lub bazylii. Dzięki temu przepisowi przygotujesz smaczną i zdrową przekąskę – skorzystaj z niego.