Indyk w płatkach kukurydzianych przepis – Zobacz na przepisy.pl

Indyk w płatkach kukurydzianych

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

27

337 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

789 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

indyk:

450 gramów

1 opakowanie

60 gramów

1 sztuka

ziemniaki:

600 gramów

3 łyżki

surówka:

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1 cm. Jeżeli plastry będą zbyt grube, możesz je rozbić młotkiem do mięsa.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 1

Krok 2

Pokrusz w moździerzu płatki kukurydziane i dodaj do nich saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Następnie rozbij jajko i w miseczce roztrzep je widelcem.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 2

Krok 3

Mięso obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 min.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy, w tak przygotowanej marynacie wymieszaj pokrojone ziemniaki. Całość wyłóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 min.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 4

Krok 5

Poszatkuj kapustę białą i dodaj do niej startą na drobnej tarce marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę. Całość skropl olejem i przypraw pieprzem, wymieszaj. Podawaj z opieczonymi ziemniakami i przygotowaną kapustą.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Indyka możesz podać z ulubionym sosem, np. z czosnkowym czy ketchupem.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Zamiast mięsa możesz użyć panierowanego halibuta, łososia lub makrelę. W ten sposób wzbogacisz danie o kwasy omega 3, chroniące serce i regulujące pracę mózgu. Jeżeli nie masz w domu kapusty białej, nic straconego, zrób surówkę z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Wszystkie te kapusty są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.

3

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 27.08.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 24.05.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mielecka

    Magda Mielecka , 19.05.2019

    Pieczone kotlety super sprawa, ale nie polecam takiej marynaty z sosu spaghetti bolonese.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z kaszy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk w płatkach kukurydzianychIndyk w płatkach kukurydzianych

Jeśli lubisz klasyczne kotlety, ale szukasz dla nich zdrowszej alternatywy, wypróbuj przepis na indyka w płatkach kukurydzianych. Indyk to delikatne, chude mięso i świetny składnik wszelkich fit potraw. Pokrój go na niewielkie paski, a następnie obtocz w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych z dodatkami. Płatki będą znakomitym rozwiązaniem zamiast popularnej panierki z bułki tartej, a po zapieczeniu w piekarniku staną się wyjątkowo chrupiące. Z tak przygotowanym mięsem wspaniale będą się komponowały opiekane ziemniaki. Pokrój je w plastry, oprósz tymiankiem i wymieszaj z niewielką ilością oliwy. Gotowe będą zarumienione, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Pożywny obiad powinien zawierać także warzywa, dlatego przygotuj do niego surówkę z białej kapusty. Dodaj jej nieco słodyczy dzięki startej marchewce i dopraw całość do smaku. W tym zestawie wszystkie składniki doskonale do siebie pasują – skorzystaj z naszego przepisu na pożywnego indyka w płatkach kukurydzianych i przekonaj się, jak dobrze smakuje.