Indyk w płatkach kukurydzianych

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 2786.5 kJ / 666 Kcal | 33 % |
Tłuszcz | 23 g | 33 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 3.7 g | 19 % |
Węglowodany | 78 g | 30 % |
w tym cukry | 9.3 g | 10 % |
Błonnik | 10.6 g | - |
Białko | 39 g | 78 % |
Sól | 2.6 g | 43 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 500 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 3 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1 cm. Jeżeli plastry będą zbyt grube, możesz je rozbić młotkiem do mięsa.
- Krok 2Pokrusz w moździerzu płatki kukurydziane i dodaj do nich saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Następnie rozbij jajko i w miseczce roztrzep je widelcem.
- Krok 3Mięso obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 min.
- Krok 4Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy, w tak przygotowanej marynacie wymieszaj pokrojone ziemniaki. Całość wyłóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 min.
- Krok 5Poszatkuj kapustę białą i dodaj do niej startą na drobnej tarce marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę. Całość skropl olejem i przypraw pieprzem, wymieszaj. Podawaj z opieczonymi ziemniakami i przygotowaną kapustą.

Indyka możesz podać z ulubionym sosem, np. z czosnkowym czy ketchupem.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Zamiast mięsa możesz użyć panierowanego halibuta, łososia lub makrelę. W ten sposób wzbogacisz danie o kwasy omega 3, chroniące serce i regulujące pracę mózgu. Jeżeli nie masz w domu kapusty białej, nic straconego, zrób surówkę z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Wszystkie te kapusty są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.

Jeśli lubisz klasyczne kotlety, ale szukasz dla nich zdrowszej alternatywy, wypróbuj przepis na indyka w płatkach kukurydzianych. Indyk to delikatne, chude mięso i świetny składnik wszelkich fit potraw. Pokrój go na niewielkie paski, a następnie obtocz w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych z dodatkami. Płatki będą znakomitym rozwiązaniem zamiast popularnej panierki z bułki tartej, a po zapieczeniu w piekarniku staną się wyjątkowo chrupiące. Z tak przygotowanym mięsem wspaniale będą się komponowały opiekane ziemniaki. Pokrój je w plastry, oprósz tymiankiem i wymieszaj z niewielką ilością oliwy. Gotowe będą zarumienione, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Pożywny obiad powinien zawierać także warzywa, dlatego przygotuj do niego surówkę z białej kapusty. Dodaj jej nieco słodyczy dzięki startej marchewce i dopraw całość do smaku. W tym zestawie wszystkie składniki doskonale do siebie pasują – skorzystaj z naszego przepisu na pożywnego indyka w płatkach kukurydzianych i przekonaj się, jak dobrze smakuje.