
Składniki
indyk:
450 gramów
1 opakowanie
60 gramów
1 sztuka
ziemniaki:
600 gramów
3 łyżki
surówka:
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1 cm. Jeżeli plastry będą zbyt grube, możesz je rozbić młotkiem do mięsa.

Krok 2
Pokrusz w moździerzu płatki kukurydziane i dodaj do nich saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Następnie rozbij jajko i w miseczce roztrzep je widelcem.

Krok 3
Mięso obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 min.

Krok 4
Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy, w tak przygotowanej marynacie wymieszaj pokrojone ziemniaki. Całość wyłóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 min.

Krok 5
Poszatkuj kapustę białą i dodaj do niej startą na drobnej tarce marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę. Całość skropl olejem i przypraw pieprzem, wymieszaj. Podawaj z opieczonymi ziemniakami i przygotowaną kapustą.


Dobra rada:
Indyka możesz podać z ulubionym sosem, np. z czosnkowym czy ketchupem.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Zamiast mięsa możesz użyć panierowanego halibuta, łososia lub makrelę. W ten sposób wzbogacisz danie o kwasy omega 3, chroniące serce i regulujące pracę mózgu. Jeżeli nie masz w domu kapusty białej, nic straconego, zrób surówkę z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Wszystkie te kapusty są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk w płatkach kukurydzianych
Jeśli lubisz klasyczne kotlety, ale szukasz dla nich zdrowszej alternatywy, wypróbuj przepis na indyka w płatkach kukurydzianych. Indyk to delikatne, chude mięso i świetny składnik wszelkich fit potraw. Pokrój go na niewielkie paski, a następnie obtocz w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych z dodatkami. Płatki będą znakomitym rozwiązaniem zamiast popularnej panierki z bułki tartej, a po zapieczeniu w piekarniku staną się wyjątkowo chrupiące. Z tak przygotowanym mięsem wspaniale będą się komponowały opiekane ziemniaki. Pokrój je w plastry, oprósz tymiankiem i wymieszaj z niewielką ilością oliwy. Gotowe będą zarumienione, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Pożywny obiad powinien zawierać także warzywa, dlatego przygotuj do niego surówkę z białej kapusty. Dodaj jej nieco słodyczy dzięki startej marchewce i dopraw całość do smaku. W tym zestawie wszystkie składniki doskonale do siebie pasują – skorzystaj z naszego przepisu na pożywnego indyka w płatkach kukurydzianych i przekonaj się, jak dobrze smakuje.