Indyk w płatkach kukurydzianych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk w płatkach kukurydzianych

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

35

503 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

603 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1083 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

indyk:

450 gramów

1 opakowanie

60 gramów

1 sztuka

ziemniaki:

600 gramów

3 łyżki

surówka:

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1 cm. Jeżeli plastry będą zbyt grube, możesz je rozbić młotkiem do mięsa.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 1

Krok 2

Pokrusz w moździerzu płatki kukurydziane i dodaj do nich saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Następnie rozbij jajko i w miseczce roztrzep je widelcem.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 2

Krok 3

Mięso obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 min.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy, w tak przygotowanej marynacie wymieszaj pokrojone ziemniaki. Całość wyłóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 min.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 4

Krok 5

Poszatkuj kapustę białą i dodaj do niej startą na drobnej tarce marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę. Całość skropl olejem i przypraw pieprzem, wymieszaj. Podawaj z opieczonymi ziemniakami i przygotowaną kapustą.

Indyk w płatkach kukurydzianych - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Indyka możesz podać z ulubionym sosem, np. z czosnkowym czy ketchupem.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Zamiast mięsa możesz użyć panierowanego halibuta, łososia lub makrelę. W ten sposób wzbogacisz danie o kwasy omega 3, chroniące serce i regulujące pracę mózgu. Jeżeli nie masz w domu kapusty białej, nic straconego, zrób surówkę z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Wszystkie te kapusty są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.

3

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 27.08.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 24.05.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mielecka

    Magda Mielecka , 19.05.2019

    Pieczone kotlety super sprawa, ale nie polecam takiej marynaty z sosu spaghetti bolonese.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk w płatkach kukurydzianych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk w płatkach kukurydzianychIndyk w płatkach kukurydzianych

Jeśli lubisz klasyczne kotlety, ale szukasz dla nich zdrowszej alternatywy, wypróbuj przepis na indyka w płatkach kukurydzianych. Indyk to delikatne, chude mięso i świetny składnik wszelkich fit potraw. Pokrój go na niewielkie paski, a następnie obtocz w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych z dodatkami. Płatki będą znakomitym rozwiązaniem zamiast popularnej panierki z bułki tartej, a po zapieczeniu w piekarniku staną się wyjątkowo chrupiące. Z tak przygotowanym mięsem wspaniale będą się komponowały opiekane ziemniaki. Pokrój je w plastry, oprósz tymiankiem i wymieszaj z niewielką ilością oliwy. Gotowe będą zarumienione, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Pożywny obiad powinien zawierać także warzywa, dlatego przygotuj do niego surówkę z białej kapusty. Dodaj jej nieco słodyczy dzięki startej marchewce i dopraw całość do smaku. W tym zestawie wszystkie składniki doskonale do siebie pasują – skorzystaj z naszego przepisu na pożywnego indyka w płatkach kukurydzianych i przekonaj się, jak dobrze smakuje.