Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

13

405 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 opakowanie

150 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinie pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 2

Krok 3

Po paru minutach na patelnię wlej szklankę wody, dodaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne i dobrze wymieszaj.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki się połączą, dodaj kawałki tuńczyka.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z ugotowanym makaronem.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu odrobinę papryczki chilli.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Każda porcja dania zawiera 670 mg potasu, co stanowi 33,5% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS) tego pierwiastka. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Jeżeli stosujesz dietę bezglutenową, możesz zamienić makaron pełnoziarnisty na makaron sojowy lub ryżowy.

1

Opinie o przepisie

  • Patryk  Smoliński

    Patryk Smoliński , 17.02.2018

    Bardzo pyszne jedyne co zmieniłem to olej nie rzepakowy, a z oliwy. Polecam to danie cała rodzinka je jak nigdy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z tuńczykiem i cukiniąTagliatelle z tuńczykiem i cukinią

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, idealny do serwowania z gęstymi sosami i dodatkami w postaci warzyw oraz większych kawałków mięsa czy ryb. Zazwyczaj na surowo przypomina gniazdka zwinięte z grubych, płaskich wstążek. Do tagliatelle z tuńczykiem i cukinią wykorzystaj zdrowy makaron z mąki pełnoziarnistej, który dodatkowo charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem niż jego odpowiednik z białej mąki. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową – użyj makaronu ryżowego lub kukurydzianego. Ugotuj makaron al dente, by pozostał delikatnie twardy w środku. Nie przelewaj go zimną wodą, żeby nie wypłukać skrobi, dzięki której idealnie połączy się on z sosem. Na patelni podsmaż lekko kawałki cukinii, a następnie dodaj do nich pomidorowy sos, taki jak do lasagne. Dodaj również tuńczyka z puszki (w sosie własnym). Na koniec wsyp makaron i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Pożywne tagliatelle z tuńczykiem i cukinią to zdrowy obiad, który w dodatku smakuje wybornie. Przygotuj go i przekonaj się!