Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

24

heart
671 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

895 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 opakowanie

150 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinie pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 2

Krok 3

Po paru minutach na patelnię wlej szklankę wody, dodaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne i dobrze wymieszaj.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki się połączą, dodaj kawałki tuńczyka.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z ugotowanym makaronem.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu odrobinę papryczki chilli.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Każda porcja dania zawiera 670 mg potasu, co stanowi 33,5% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS) tego pierwiastka. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Jeżeli stosujesz dietę bezglutenową, możesz zamienić makaron pełnoziarnisty na makaron sojowy lub ryżowy.

1

Opinie o przepisie

  • Patryk  Smoliński

    Patryk Smoliński , 17.02.2018

    Bardzo pyszne jedyne co zmieniłem to olej nie rzepakowy, a z oliwy. Polecam to danie cała rodzinka je jak nigdy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z tuńczykiem i cukiniąTagliatelle z tuńczykiem i cukinią

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, idealny do serwowania z gęstymi sosami i dodatkami w postaci warzyw oraz większych kawałków mięsa czy ryb. Zazwyczaj na surowo przypomina gniazdka zwinięte z grubych, płaskich wstążek. Do tagliatelle z tuńczykiem i cukinią wykorzystaj zdrowy makaron z mąki pełnoziarnistej, który dodatkowo charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem niż jego odpowiednik z białej mąki. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową – użyj makaronu ryżowego lub kukurydzianego. Ugotuj makaron al dente, by pozostał delikatnie twardy w środku. Nie przelewaj go zimną wodą, żeby nie wypłukać skrobi, dzięki której idealnie połączy się on z sosem. Na patelni podsmaż lekko kawałki cukinii, a następnie dodaj do nich pomidorowy sos, taki jak do lasagne. Dodaj również tuńczyka z puszki (w sosie własnym). Na koniec wsyp makaron i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Pożywne tagliatelle z tuńczykiem i cukinią to zdrowy obiad, który w dodatku smakuje wybornie. Przygotuj go i przekonaj się!