
Składniki
320 gramów
1 opakowanie
150 gramów
2 sztuki
4 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.

Krok 2
Cukinie pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju.

Krok 3
Po paru minutach na patelnię wlej szklankę wody, dodaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne i dobrze wymieszaj.

Krok 4
Gdy składniki się połączą, dodaj kawałki tuńczyka.

Krok 5
Całość połącz z ugotowanym makaronem.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu odrobinę papryczki chilli.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Każda porcja dania zawiera 670 mg potasu, co stanowi 33,5% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS) tego pierwiastka. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Jeżeli stosujesz dietę bezglutenową, możesz zamienić makaron pełnoziarnisty na makaron sojowy lub ryżowy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią
Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, idealny do serwowania z gęstymi sosami i dodatkami w postaci warzyw oraz większych kawałków mięsa czy ryb. Zazwyczaj na surowo przypomina gniazdka zwinięte z grubych, płaskich wstążek. Do tagliatelle z tuńczykiem i cukinią wykorzystaj zdrowy makaron z mąki pełnoziarnistej, który dodatkowo charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem niż jego odpowiednik z białej mąki. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową – użyj makaronu ryżowego lub kukurydzianego. Ugotuj makaron al dente, by pozostał delikatnie twardy w środku. Nie przelewaj go zimną wodą, żeby nie wypłukać skrobi, dzięki której idealnie połączy się on z sosem. Na patelni podsmaż lekko kawałki cukinii, a następnie dodaj do nich pomidorowy sos, taki jak do lasagne. Dodaj również tuńczyka z puszki (w sosie własnym). Na koniec wsyp makaron i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Pożywne tagliatelle z tuńczykiem i cukinią to zdrowy obiad, który w dodatku smakuje wybornie. Przygotuj go i przekonaj się!