Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

13

350 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

150 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinie pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 2

Krok 3

Po paru minutach na patelnię wlej szklankę wody, dodaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne i dobrze wymieszaj.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki się połączą, dodaj kawałki tuńczyka.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z ugotowanym makaronem.

Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu odrobinę papryczki chilli.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Każda porcja dania zawiera 670 mg potasu, co stanowi 33,5% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS) tego pierwiastka. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Jeżeli stosujesz dietę bezglutenową, możesz zamienić makaron pełnoziarnisty na makaron sojowy lub ryżowy.

1

Opinie o przepisie

  • Patryk  Smoliński

    Patryk Smoliński

    Bardzo pyszne jedyne co zmieniłem to olej nie rzepakowy, a z oliwy. Polecam to danie cała rodzinka je jak nigdy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z tuńczykiem i cukiniąTagliatelle z tuńczykiem i cukinią

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, idealny do serwowania z gęstymi sosami i dodatkami w postaci warzyw oraz większych kawałków mięsa czy ryb. Zazwyczaj na surowo przypomina gniazdka zwinięte z grubych, płaskich wstążek. Do tagliatelle z tuńczykiem i cukinią wykorzystaj zdrowy makaron z mąki pełnoziarnistej, który dodatkowo charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem niż jego odpowiednik z białej mąki. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową – użyj makaronu ryżowego lub kukurydzianego. Ugotuj makaron al dente, by pozostał delikatnie twardy w środku. Nie przelewaj go zimną wodą, żeby nie wypłukać skrobi, dzięki której idealnie połączy się on z sosem. Na patelni podsmaż lekko kawałki cukinii, a następnie dodaj do nich pomidorowy sos, taki jak do lasagne. Dodaj również tuńczyka z puszki (w sosie własnym). Na koniec wsyp makaron i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Pożywne tagliatelle z tuńczykiem i cukinią to zdrowy obiad, który w dodatku smakuje wybornie. Przygotuj go i przekonaj się!