Burgery gofrowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery gofrowe

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

6

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

175 mililitrów

75 gramów

50 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

400 gramów

0.5 opakowania

0.5 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj gofry: jajka wbij do miski i miksuj przez 7 minut, aż zrobią się puszyste. Dodaj do nich mleko, przesianą mąkę i 2 łyżki oleju. Zmiksuj do połączenia składników.

Krok 2

Odłóż na później kilka liści szpinaku, resztę posiekaj drobno i dodaj do ciasta, zamieszaj. Do ciasta dodaj stary żółty ser, gałkę muszkatołową, sól i przyprawy. Zamieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut, a następnie upiecz je w gofrownicy.

Krok 3

Połowę opakowania Fix do soczystych burgerów wymieszaj z wodą (proporcje wg informacji podanych na opakowaniu) a następnie połącz dokładnie z mięsem. Opcjonalnie dodaj do mięsa drobno posiekaną pikantną papryczkę, całość wymieszaj.

Krok 4

Burgery podziel na 4 porcje, możesz uformować je w dłoniach lub za pomocą specjalnej foremki.

Krok 5

Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj jej powierzchnię cienką warstwą oleju. Smaż burgery z obu stron. Po odwróceniu, połóż na wierzchu każdego burgera plaster sera, aby się roztopił.

Krok 6

Gofry posmaruj ulubionym sosem, dodaj plaster pomidora, plastry cebuli, liście szpinaku, usmażone burgery i przykryj gofrem. Opcjonalnie możesz dodać startą marchewkę. Jedz póki ciepłe, smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 23.01.2023

    Dla mnie sztos. Uwielbiam wytrawne gofry z dodatkiem szpinaku fajnie wyglądają i smakują. Burger to nie zawsze musi być bułka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery gofrowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej