Łosoś z fasolką szparagową - pieczony: przepis | Przepisy.pl pixel

Łosoś z fasolką szparagową

i boczkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
846 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

450 gramów

2 łyżki

2 plastry

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na cztery równe porcje i umieść je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pergaminem. Skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut, następnie piecz w temperaturze 160 °C przez 15 minut.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zrobią się skwarki.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Fasolkę sparz gorącą wodą, potem odcedź i dodaj na patelnię z boczkiem. Smaż wszystko minutę.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 3

Krok 4

Przyprawę do warzyw z grilla wraz z margaryną dodaj do fasolki. Całość smaż kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 4

Krok 5

Pod koniec smażenia posyp warzywa bułką tartą. Podawaj wraz z upieczonym łososiem. Możesz też serwować łososia z cząstką cytryny i gotowanym ryżem.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Magdalena Wojtowicz

    Magdalena Wojtowicz , 13.07.2019

    zmieniliście przepis! przecież było z dodatkiem mixu serowego, a teraz nagle przyprawa do grilla?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 11.10.2017

    Panie Piotrze dzisiaj, na kolacje, już zamówione. Wszystko jest znakomite. Pycha, Paluchy lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Marzena Krzyżanowska

    Iza Marzena Krzyżanowska , 11.01.2017

    moje córki niejadki zjadły ze smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tad Tadak Turek

    Tad Tadak Turek , 07.07.2016

    Ja atakuje łososia dzisiaj...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Cichecka

    Julita Cichecka , 30.04.2015

    jutro zamierzam zrobić :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Kucharska

    Dagmara Kucharska , 30.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burger z łososiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z fasolką szparagowąŁosoś z fasolką szparagową

Szukasz nietypowego pomysłu na rybę? Na obiad możesz zaserwować łososia z dodatkiem zielonej fasolki i boczku. Na obiad, na kolację, na lunch. O każdej porze roku. Ryba, by była soczysta i smaczna, potrzebuje dodatku uniwersalnej przyprawy, cytryny oraz odrobiny oliwy i kwadransa w piekarniku – ot i cała filozofia pieczenia doskonałego łososia. By jednak danie nie było nudne, zaserwuj je z ciekawym dodatkiem – w tym przepisie proponujemy aromatyczną zieloną fasolkę z boczkiem i bułką tartą. Kupując łososia w całości, wybieraj mniejsze ryby, które są młodsze, a co za tym idzie – ich mięso jest delikatniejsze i mniej zanieczyszczone. Skóra świeżego łososia powinna być twarda, jasna i pozbawiona przebarwień oraz plam, a jego skrzela – jak najbardziej czerwone. Oczy natomiast, powinny być błyszczące, nigdy mętne. Łosoś z fasolką najlepiej będą się komponować z białym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.