Łosoś z fasolką szparagową przepis – Zobacz na przepisy.pl

Łosoś z fasolką szparagową

i boczkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

772 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

450 gramów

2 łyżki

2 plastry

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na cztery równe porcje i umieść je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pergaminem. Skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut, następnie piecz w temperaturze 160 °C przez 15 minut.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zrobią się skwarki.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Fasolkę sparz gorącą wodą, potem odcedź i dodaj na patelnię z boczkiem. Smaż wszystko minutę.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 3

Krok 4

Przyprawę do warzyw z grilla wraz z margaryną dodaj do fasolki. Całość smaż kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 4

Krok 5

Pod koniec smażenia posyp warzywa bułką tartą. Podawaj wraz z upieczonym łososiem. Możesz też serwować łososia z cząstką cytryny i gotowanym ryżem.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Magdalena Wojtowicz

    Magdalena Wojtowicz , 13.07.2019

    zmieniliście przepis! przecież było z dodatkiem mixu serowego, a teraz nagle przyprawa do grilla?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 11.10.2017

    Panie Piotrze dzisiaj, na kolacje, już zamówione. Wszystko jest znakomite. Pycha, Paluchy lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Marzena Krzyżanowska

    Iza Marzena Krzyżanowska , 11.01.2017

    moje córki niejadki zjadły ze smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tad Tadak Turek

    Tad Tadak Turek , 07.07.2016

    Ja atakuje łososia dzisiaj...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Cichecka

    Julita Cichecka , 30.04.2015

    jutro zamierzam zrobić :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Kucharska

    Dagmara Kucharska , 30.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z fasolką szparagowąŁosoś z fasolką szparagową

Szukasz nietypowego pomysłu na rybę? Na obiad możesz zaserwować łososia z dodatkiem zielonej fasolki i boczku. Na obiad, na kolację, na lunch. O każdej porze roku. Ryba, by była soczysta i smaczna, potrzebuje dodatku uniwersalnej przyprawy, cytryny oraz odrobiny oliwy i kwadransa w piekarniku – ot i cała filozofia pieczenia doskonałego łososia. By jednak danie nie było nudne, zaserwuj je z ciekawym dodatkiem – w tym przepisie proponujemy aromatyczną zieloną fasolkę z boczkiem i bułką tartą. Kupując łososia w całości, wybieraj mniejsze ryby, które są młodsze, a co za tym idzie – ich mięso jest delikatniejsze i mniej zanieczyszczone. Skóra świeżego łososia powinna być twarda, jasna i pozbawiona przebarwień oraz plam, a jego skrzela – jak najbardziej czerwone. Oczy natomiast, powinny być błyszczące, nigdy mętne. Łosoś z fasolką najlepiej będą się komponować z białym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.