Łosoś z fasolką szparagową - pieczony: przepis | Przepisy.pl pixel

Łosoś z fasolką szparagową

i boczkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
847 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

450 gramów

2 łyżki

2 plastry

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na cztery równe porcje i umieść je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pergaminem. Skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut, następnie piecz w temperaturze 160 °C przez 15 minut.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zrobią się skwarki.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Fasolkę sparz gorącą wodą, potem odcedź i dodaj na patelnię z boczkiem. Smaż wszystko minutę.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 3

Krok 4

Przyprawę do warzyw z grilla wraz z margaryną dodaj do fasolki. Całość smaż kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 4

Krok 5

Pod koniec smażenia posyp warzywa bułką tartą. Podawaj wraz z upieczonym łososiem. Możesz też serwować łososia z cząstką cytryny i gotowanym ryżem.

Łosoś z fasolką szparagową - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Magdalena Wojtowicz

    Magdalena Wojtowicz , 13.07.2019

    zmieniliście przepis! przecież było z dodatkiem mixu serowego, a teraz nagle przyprawa do grilla?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 11.10.2017

    Panie Piotrze dzisiaj, na kolacje, już zamówione. Wszystko jest znakomite. Pycha, Paluchy lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Marzena Krzyżanowska

    Iza Marzena Krzyżanowska , 11.01.2017

    moje córki niejadki zjadły ze smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tad Tadak Turek

    Tad Tadak Turek , 07.07.2016

    Ja atakuje łososia dzisiaj...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Cichecka

    Julita Cichecka , 30.04.2015

    jutro zamierzam zrobić :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Kucharska

    Dagmara Kucharska , 30.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z fasolką szparagowąŁosoś z fasolką szparagową

Szukasz nietypowego pomysłu na rybę? Na obiad możesz zaserwować łososia z dodatkiem zielonej fasolki i boczku. Na obiad, na kolację, na lunch. O każdej porze roku. Ryba, by była soczysta i smaczna, potrzebuje dodatku uniwersalnej przyprawy, cytryny oraz odrobiny oliwy i kwadransa w piekarniku – ot i cała filozofia pieczenia doskonałego łososia. By jednak danie nie było nudne, zaserwuj je z ciekawym dodatkiem – w tym przepisie proponujemy aromatyczną zieloną fasolkę z boczkiem i bułką tartą. Kupując łososia w całości, wybieraj mniejsze ryby, które są młodsze, a co za tym idzie – ich mięso jest delikatniejsze i mniej zanieczyszczone. Skóra świeżego łososia powinna być twarda, jasna i pozbawiona przebarwień oraz plam, a jego skrzela – jak najbardziej czerwone. Oczy natomiast, powinny być błyszczące, nigdy mętne. Łosoś z fasolką najlepiej będą się komponować z białym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.