Łosoś w sosie musztardowo-miodowym - pieczony | Przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
514 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

12 plastrów

4 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polej łososia łyżką oliwy i obsyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 1

Krok 2

Następnie zawiń w plasterki boczku i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni na 10-15 minut.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Sos do pieczeni jasny Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj do gotowego sosu 2 łyżki musztardy, miód i posiekany koperek. Wymieszaj i - w razie potrzeby - podgrzej.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 3

Krok 4

Umyj i ugotuj ziemniaki. Pokrój boczek w cienkie paski i przesmaż. Dodaj do zrumienionego boczku pokrojoną w paski cebulę, przesmaż 2 minuty. Pokrój ciepłe, ugotowane ziemniaki w grubą kostkę i wymieszaj z boczkiem i cebulą. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 4

Krok 5

Wyjmij łososia z folii, ułóż na sałatce ziemniaczanej i skrop sosem.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowymŁosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym

Łosoś w ostatnim czasie króluje na naszych stołach, jest rybą często i chętnie kupowaną przez Polaków. Jeśli poszukujesz interesującej propozycji jego przyrządzenia, koniecznie zapamiętaj lub wydrukuj nasz przepis na łososia z sosem musztardowo-miodowym. Danie to gwarantuje, że ryba podana na obiad, już nigdy nie wyda ci się nudna. Tajemnica tego dania tkwi w plastrach wędzonego boczku, którym należy owinąć porcje surowej ryby. Boczek możesz zastąpić cieniutkimi plastrami tłustej szynki dojrzewającej. Przed smażeniem, nie zapomnij skropić łososia cytryną. Smak ryby i boczku podkreśl wyrazistym sosem. Idealnym dodatkiem do łososia jest kremowy sos na bazie musztardy i miodu. Od ciebie zależą ich proporcje i decyzja, czy chcesz, aby sos był bardziej ostry, czy może bardziej słodki. Rybę możesz podać z ryżem.