
Składniki
600 gramów
100 gramów
2 szklanki
1 sztuka
20 gramów
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby wypłucz i namocz przez godzinę. Następnie gotuj do momentu, gdy zmiękną, w wodzie, w której się moczyły. Odcedź je (wywar zachowaj) i posiekaj.

Krok 2
Filety umyj, osusz i usuń z nich skórę. Dopraw je przyprawą Knorr.

Krok 3
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i upraż na nim kaszę. Dodaj liście laurowe i podlej szklanką wywaru z grzybów. Gotuj do momentu, gdy stanie się miękka (w razie potrzeby uzupełniając wodą), po czym odcedź.

Krok 4
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju.

Krok 5
Pokrój drobno łososia, a następnie wymieszaj z wystudzoną kaszą, cebulą, grzybami oraz rozmąconym białkiem. Dopraw przyprawą Knorr.

Krok 6
Sandacza ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i obłóż kaszą. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C. Następnie podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej
Ryba i kasza gryczana? To naprawdę smaczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie na wigilijny stół. Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej to jedna z propozycji na to, jak podać te składniki w jednym, smacznym daniu. Filety przed pieczeniem dokładnie osusz, usuń z nich skórę i przypraw do smaku. Na patelni upraż kaszę gryczaną – nadawać się będzie zarówno palona, czyli ciemna, jak i niepalona, biała. Druga ma nieco inny, łagodniejszy i mniej wyrazisty smak. Ugotuj ją w wywarze z suszonych grzybów, dzięki czemu przeniknie ich aromatem. W razie potrzeby dolej nieco wody lub bulionu. Kiedy zmięknie, na jej bazie przygotuj pierzynkę, pod którą zapieczesz sandacza. Do kaszy dodaj zeszkloną cebulę, suszone grzyby oraz wędzonego łososia. Połącz wszystko białkiem jaja i dopraw. Spróbuj też dodatku innych składników, np. suszonych śliwek. Gotowe danie posyp świeżymi ziołami, na przykład majerankiem. Będzie dobrze komponowało się ze smakiem kompotu z suszonych owoców. Zainspiruj się naszym przepisem na wigilijnego sandacza z kaszą gryczaną.


































