
Składniki
600 gramów
100 gramów
2 szklanki
1 sztuka
20 gramów
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby wypłucz i namocz przez godzinę. Następnie gotuj do momentu, gdy zmiękną, w wodzie, w której się moczyły. Odcedź je (wywar zachowaj) i posiekaj.

Krok 2
Filety umyj, osusz i usuń z nich skórę. Dopraw je przyprawą Knorr.

Krok 3
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i upraż na nim kaszę. Dodaj liście laurowe i podlej szklanką wywaru z grzybów. Gotuj do momentu, gdy stanie się miękka (w razie potrzeby uzupełniając wodą), po czym odcedź.

Krok 4
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju.

Krok 5
Pokrój drobno łososia, a następnie wymieszaj z wystudzoną kaszą, cebulą, grzybami oraz rozmąconym białkiem. Dopraw przyprawą Knorr.

Krok 6
Sandacza ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i obłóż kaszą. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C. Następnie podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej
Ryba i kasza gryczana? To naprawdę smaczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie na wigilijny stół. Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej to jedna z propozycji na to, jak podać te składniki w jednym, smacznym daniu. Filety przed pieczeniem dokładnie osusz, usuń z nich skórę i przypraw do smaku. Na patelni upraż kaszę gryczaną – nadawać się będzie zarówno palona, czyli ciemna, jak i niepalona, biała. Druga ma nieco inny, łagodniejszy i mniej wyrazisty smak. Ugotuj ją w wywarze z suszonych grzybów, dzięki czemu przeniknie ich aromatem. W razie potrzeby dolej nieco wody lub bulionu. Kiedy zmięknie, na jej bazie przygotuj pierzynkę, pod którą zapieczesz sandacza. Do kaszy dodaj zeszkloną cebulę, suszone grzyby oraz wędzonego łososia. Połącz wszystko białkiem jaja i dopraw. Spróbuj też dodatku innych składników, np. suszonych śliwek. Gotowe danie posyp świeżymi ziołami, na przykład majerankiem. Będzie dobrze komponowało się ze smakiem kompotu z suszonych owoców. Zainspiruj się naszym przepisem na wigilijnego sandacza z kaszą gryczaną.


































