Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
325 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

25 gramów

200 gramów

4 łyżki

1 sztuka

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby wypłucz, namocz na 1 godzinę. Gotuj 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedź.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 1

Krok 2

Kapustę posiekaj, umieść w garnku, wlej ¼ szklanki wody, wrzuć liść laurowy, duś około 70 minut.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 2

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dodaj kapustę i grzyby, podsmaż.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojonego w kostkę śledzia, wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Następnie farsz dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, dodaj jajko i wymieszaj.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 4

Krok 5

Pstrągi umyj, osusz, wytnij kręgosłupy.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 5

Krok 6

Tuszki napełnij farszem i zepnij ich brzuchy wykałaczkami. Ryby posmaruj oliwą, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr .

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 6

Krok 7

Ułóż na wyścielonej pergaminem blasze. Piecz w temperaturze 135°C.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • Slavko_Z

    Slavko_Z , 24.04.2023

    Nie wiem, czy to inspiracja kuchnią łemkowską, ale od wieków w podobny sposób podawało się pstrąga w niektórych wsiach łemkowskich, np. przepis z Uhryna - kapustę dusi się w śmietanie z ostrą papryką i obowiązkowo, czosnkiem, kiedy jest już gotowa kładzie się na górę pstrągi, przykrywa i gotowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva  Zdybel

    Eva Zdybel , 08.12.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 03.12.2020

    TAK To jest przepis, który skradł serca naszych domowników. Od zawsze przed Wigilią była dyskusja jaką rybę przygotować na ten szczególny wieczór. Karp nie cieszy się w naszej rodzinie zbyt dużym wzięciem- po prostu nie przepadamy za nim. Dlatego poszukiwałem alternatywy dla tej popularnej ryby, by jednak podtrzymać tradycję i by ryba pojawiła się na wigilijnym stole (pomimo narzekań dzieci). Kiedy pierwszy raz przygotowałem pstrąga faszerowanego kiszoną kapustą, wszyscy podchodzili do tej potrawy z pewnym dystansem.. oczywiście dopóki jej nie spróbowali! Od tamtego czasu ryba w innej formie nie wchodzi w grę na naszym wigilijnym stole!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg faszerowany kiszoną kapustąPstrąg faszerowany kiszoną kapustą

Jeśli szukasz propozycji na smaczną rybę na Boże Narodzenie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wypróbuj przepis na faszerowanego pstrąga. Do jego nadzienia używa się kiszonej kapusty, której wyrazisty smak świetnie przełamuje wyjątkowo delikatne rybie mięso. Drobno posiekaną duś w dużym garnku z dodatkiem liścia laurowego. Następnie podsmaż ją z pokrojoną w drobną kostkę cebulą (świetnym wyborem będzie biała), suszonymi grzybami leśnymi, np. borowikami i niewielkimi kawałkami śledzia wędzonego na zimno. Poszczególne elementy wystudzonego farszu dobrze połączy surowe jajko, które warto wcześniej delikatnie roztrzepać. Przed zapiekaniem ryb w piekarniku, skrop je niewielką ilością oliwy z oliwek, która zapobiegnie nadmiernemu wysychaniu skórek. Tak przygotowane pstrągi przystrój ćwiartkami cytryn – sokiem z nich możesz dodatkowo polać rybę. Jako ozdoba sprawdzi się również natka pietruszki, natomiast jako dodatku warto użyć ziemniaków ugotowanych na parze. Koniecznie sprawdź ten przepis i zaserwuj na bożonarodzeniowym stole smaczną potrawę.