Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
325 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

25 gramów

200 gramów

4 łyżki

1 sztuka

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby wypłucz, namocz na 1 godzinę. Gotuj 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedź.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 1

Krok 2

Kapustę posiekaj, umieść w garnku, wlej ¼ szklanki wody, wrzuć liść laurowy, duś około 70 minut.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 2

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dodaj kapustę i grzyby, podsmaż.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojonego w kostkę śledzia, wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Następnie farsz dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, dodaj jajko i wymieszaj.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 4

Krok 5

Pstrągi umyj, osusz, wytnij kręgosłupy.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 5

Krok 6

Tuszki napełnij farszem i zepnij ich brzuchy wykałaczkami. Ryby posmaruj oliwą, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr .

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 6

Krok 7

Ułóż na wyścielonej pergaminem blasze. Piecz w temperaturze 135°C.

Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • Slavko_Z

    Slavko_Z , 24.04.2023

    Nie wiem, czy to inspiracja kuchnią łemkowską, ale od wieków w podobny sposób podawało się pstrąga w niektórych wsiach łemkowskich, np. przepis z Uhryna - kapustę dusi się w śmietanie z ostrą papryką i obowiązkowo, czosnkiem, kiedy jest już gotowa kładzie się na górę pstrągi, przykrywa i gotowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva  Zdybel

    Eva Zdybel , 08.12.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 03.12.2020

    TAK To jest przepis, który skradł serca naszych domowników. Od zawsze przed Wigilią była dyskusja jaką rybę przygotować na ten szczególny wieczór. Karp nie cieszy się w naszej rodzinie zbyt dużym wzięciem- po prostu nie przepadamy za nim. Dlatego poszukiwałem alternatywy dla tej popularnej ryby, by jednak podtrzymać tradycję i by ryba pojawiła się na wigilijnym stole (pomimo narzekań dzieci). Kiedy pierwszy raz przygotowałem pstrąga faszerowanego kiszoną kapustą, wszyscy podchodzili do tej potrawy z pewnym dystansem.. oczywiście dopóki jej nie spróbowali! Od tamtego czasu ryba w innej formie nie wchodzi w grę na naszym wigilijnym stole!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg faszerowany kiszoną kapustąPstrąg faszerowany kiszoną kapustą

Jeśli szukasz propozycji na smaczną rybę na Boże Narodzenie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wypróbuj przepis na faszerowanego pstrąga. Do jego nadzienia używa się kiszonej kapusty, której wyrazisty smak świetnie przełamuje wyjątkowo delikatne rybie mięso. Drobno posiekaną duś w dużym garnku z dodatkiem liścia laurowego. Następnie podsmaż ją z pokrojoną w drobną kostkę cebulą (świetnym wyborem będzie biała), suszonymi grzybami leśnymi, np. borowikami i niewielkimi kawałkami śledzia wędzonego na zimno. Poszczególne elementy wystudzonego farszu dobrze połączy surowe jajko, które warto wcześniej delikatnie roztrzepać. Przed zapiekaniem ryb w piekarniku, skrop je niewielką ilością oliwy z oliwek, która zapobiegnie nadmiernemu wysychaniu skórek. Tak przygotowane pstrągi przystrój ćwiartkami cytryn – sokiem z nich możesz dodatkowo polać rybę. Jako ozdoba sprawdzi się również natka pietruszki, natomiast jako dodatku warto użyć ziemniaków ugotowanych na parze. Koniecznie sprawdź ten przepis i zaserwuj na bożonarodzeniowym stole smaczną potrawę.