
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
25 gramów
200 gramów
4 łyżki
1 sztuka
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby wypłucz, namocz na 1 godzinę. Gotuj 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedź.

Krok 2
Kapustę posiekaj, umieść w garnku, wlej ¼ szklanki wody, wrzuć liść laurowy, duś około 70 minut.

Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dodaj kapustę i grzyby, podsmaż.

Krok 4
Dodaj pokrojonego w kostkę śledzia, wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Następnie farsz dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, dodaj jajko i wymieszaj.

Krok 5
Pstrągi umyj, osusz, wytnij kręgosłupy.

Krok 6
Tuszki napełnij farszem i zepnij ich brzuchy wykałaczkami. Ryby posmaruj oliwą, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr .

Krok 7
Ułóż na wyścielonej pergaminem blasze. Piecz w temperaturze 135°C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą
Jeśli szukasz propozycji na smaczną rybę na Boże Narodzenie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wypróbuj przepis na faszerowanego pstrąga. Do jego nadzienia używa się kiszonej kapusty, której wyrazisty smak świetnie przełamuje wyjątkowo delikatne rybie mięso. Drobno posiekaną duś w dużym garnku z dodatkiem liścia laurowego. Następnie podsmaż ją z pokrojoną w drobną kostkę cebulą (świetnym wyborem będzie biała), suszonymi grzybami leśnymi, np. borowikami i niewielkimi kawałkami śledzia wędzonego na zimno. Poszczególne elementy wystudzonego farszu dobrze połączy surowe jajko, które warto wcześniej delikatnie roztrzepać. Przed zapiekaniem ryb w piekarniku, skrop je niewielką ilością oliwy z oliwek, która zapobiegnie nadmiernemu wysychaniu skórek. Tak przygotowane pstrągi przystrój ćwiartkami cytryn – sokiem z nich możesz dodatkowo polać rybę. Jako ozdoba sprawdzi się również natka pietruszki, natomiast jako dodatku warto użyć ziemniaków ugotowanych na parze. Koniecznie sprawdź ten przepis i zaserwuj na bożonarodzeniowym stole smaczną potrawę.