Dla niektórych łazanki są punktem obowiązkowym na liście dwunastu potraw wigilijnych. Dla innych stanowią sposób na prosty, codzienny obiad. Znaleźć je można w ofercie barów mlecznych oraz restauracji, serwujących dania kuchni polskiej. Jak zrobić łazanki samodzielnie? To naprawdę proste! Choć w wielu przepisach wykorzystywana jest świeża biała kapusta, z kiszoną też wychodzą znakomicie. Przekonaj się o tym przy własnym stole, poznając nasze sposoby na to, jak się robi łazanki, które smakują każdemu.
Jak się robi łazanki? Od czego zacząć?
Na początek należy wybrać wariant dania. Łazanki są na tyle uniwersalne, że bez trudu można przyrządzić je w opcji mięsnej albo wegetariańskiej. Doskonale smakują z wędzonym boczkiem, kiełbasą, szynką albo mięsem z żeberek. Kapitalny posiłek można uzyskać również dzięki dodatkowi leśnych grzybów lub powszechnie dostępnych pieczarek. Zakupy zrobione? Zatem do dzieła!
Jak zrobić łazanki z kapustą kiszoną?
Nie bez powodu tym razem zrezygnowaliśmy ze świeżej kapusty. Kiszona sprawia, że cała potrawa staje się bardziej wyrazista. Co więcej, jest ona dostępna w sklepach przez okrągły rok.
Łazanki – jak zrobić krok po kroku:
- Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru zalewy.
- Jeśli obawiasz się, że jest zbyt kwaśna, możesz dodatkowo przepłukać ją w wodzie i ponownie odcisnąć.
- Kapustę drobno poszatkuj.
- W garnku umieść kiszoną kapustę, wlej wodę i dodaj 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz łyżeczkę majeranku. Gotuj pod przykryciem.
- Ile gotować kapustę na łazanki? Zamiast patrzeć na zegarek, zerknij do garnka. Kapustę należy gotować, aż będzie miękka. Trudno oszacować dokładny czas, ale kontroli możesz dokonać po upływie 25 minut.
- Po ugotowaniu kapustę odstaw do ostygnięcia. Odciśnij z nadmiaru wody.
- Podczas duszenia kapusty, przygotuj makaron według zaleceń producenta. Zadbaj o to, by nie był zbyt miękki.
- Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i wybrane dodatki, np. pieczarki.
- Dodaj do nich ugotowaną kapustę i podsmażaj razem przez chwilę.
- Na końcu wymieszaj kapuściany farsz z makaronem. Smacznego!
Jakie przyprawy do łazanek pasują najlepiej?
Wspomniane zostały już liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek, które dodawać należy podczas gotowania. Bardzo dobrze współgrają z kapuścianym smakiem. Całe danie doprawiaj czarnym pieprzem i odrobiną soli. Jeśli zastanawiasz się, jakie przyprawy do łazanek podkreślą smak tego dania, pamiętaj, że kminek też warto mieć pod ręką. Owoce jałowca są przyprawą rzadziej spotykaną w kuchniach, ale doskonale wzbogacają smak gotowanej kapusty.
Czy można mrozić łazanki?
Mrożenie żywności znacznie ułatwia zarządzanie zapasami. Co zrobić z nadprogramową porcją łazanek? Nadają się do mrożenia, lecz lepiej jest wstawić do zamrażarki sam farsz – bez makaronu. Warunki chłodnicze sprawiają, że po rozmrożeniu traci swoją konsystencję i staje się niesmaczny.
Raz, dwa, trzy – dziś łazanki zrobisz ty!
Wiesz już w teorii, jak się robi łazanki? Spokojnie, nie zostawimy cię samego z tym wyzwaniem. Korzystaj z naszych wskazówek do woli, a po przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami sięgaj w dowolnym momencie – nawet bez okazji! Trening czyni mistrza i jest to najlepsza metoda, by przyswoić wszystkie nowe informacje. Polskie łazanki z kapustą możesz serwować swoim zagranicznym znajomym. Wiadomo, że zwiedzanie najlepiej zaczynać od kuchni! Gdy przychodzi ochota na mięsny akcent, wybierz łazanki z białą kapustą i kiełbasą, które urozmaicisz suszonymi grzybami.
Makaron łazanki możesz kupić, ale dzięki ciastu na łazanki przekonasz się, że nie zawsze trzeba iść na skróty. Masz trochę czasu? Wykorzystaj go do zrobienia dania od podstaw, wykorzystując nasze wskazówki na to, jak zrobić łazanki idealne. Jak wspomnieliśmy, nadmiar makaronu raczej nie nadaje się do mrożenia. Dlatego dorzuć go do prostej zupy grzybowej z łazankami, bo przecież w kuchni marnowanie jedzenia nie wchodzi w grę!
Komentarze (0)