
Składniki
0.5 sztuki
250 gramów
1 łyżka
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno poszatkuj, pieczarki pokrój w plastry, a kiełbasę w kostkę.

Krok 2
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie półtwardy. Następnie odlej płyn tak, aby pozostało tylko trochę na dnie garnka.

Krok 3
Dodaj kapustę, pieczarki i kiełbasę. Całość duś około 10 minut.

Krok 4
Na koniec dodaj margarynę i dopraw przyprawą Knorr. Duś jeszcze kilka minut, aby potrawa nabrała lekko kremowej konsystencji. Dopraw odrobiną pieprzu. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać do łazanek suszone grzyby.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łazanki z białą kapustą i kiełbasą
Kwintesencja polskiej sztuki kulinarnej. Łazanki z białą kapustą i kiełbasą smakują wyśmienicie o każdej porze. Możesz je przygotować zarówno na obiad, jak i kolację. To popularne danie jest nie tylko pyszne, ale zaskakująco proste w przygotowaniu. Młodą kapustę, pieczarki i suszoną kiełbasę pokrój, a następnie dodaj do lekko podgotowanego makaronu do łazanek. W garnku, w którym będziesz go gotowała pozostaw nieco wody. Po dodaniu kolejnych składników dania wytworzy się z niego pyszny sos. Pod koniec wspólnego duszenia warzyw, kiełbasy i makaronu dodaj do nich odrobinę margaryny, która nada potrawie aksamitnej konsystencji. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej wzmocnić smak łazanek wrzuć do nich niewielką ilość suszonych leśnych grzybów. Łazanki podawane na gorąco lub na zimno smakują równie wybornie. Smacznego!