Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
łatwe
1574 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
2 sztuki
300 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 ziarna
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łazanki ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Powinny pozostać lekko twardawe.

Krok 2
Kapustę dokładnie wypłucz, następnie poszatkuj. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość powoli duś, aż kapusta zmięknie.

Krok 3
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w cząstki. Pod koniec smażenia dodaj margarynę.

Krok 4
Dodaj kapustę. Wszystko dokładnie wymieszaj i cały czas duś.

Krok 5
Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 6
Teraz wlej płyn do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Krok 7
Dodaj łazanki i wymieszaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wykorzystać je w postaci świątecznych łazanek z kapustą. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na tę pyszną świąteczną potrawę i zbieraj pochwały od całej rodziny. Powodzenia!
Dla kogo?
Każdy fan tradycyjnej kuchni powinien spróbować naszego przepisu na łazanki na wigilie. Kwadratowy makaron tego typu możesz kupić gotowy, ale z łatwością przygotujesz go również samodzielnie, m.in. z mąki oraz jajek. Możesz wtedy pochwalić się, że zrobiłeś łazanki świąteczne z kapustą i grzybami od A do Z!
Na jaką okazję?
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami to przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotuj danie według nasze przepisu i ciesz się najlepszymi efektami! Kto wie, może za rok ktoś inny z Twojej rodziny skorzysta z naszych porad. Łazanki wigilijne to przepis, który zapada w pamięć na długo!
Czy wiesz, że?
Opłukaną kiszoną kapustę do świątecznych łazanek z grzybami duś z dodatkiem przypraw: majeranku, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Do kapusty pasuje również kminek – jest słodkawy i lekko piekący. Będziesz do tego potrzebować pieczarek, podsmażonych z margaryną oraz drobno posiekaną białą cebulą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby łazanki wigilijne z kapustą i grzybami miały jeszcze bardziej grzybowy smak i zapach, dodaj do pieczarek także kilka suszonych borowików lub podgrzybków. Połączone składniki dusi się na patelni z dodatkiem sosu, aż całość odpowiednio zgęstnieje. Serwuj wigilijne z kapustą i grzybami na gorąco!