Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

633 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

577 osób wydrukowało

Pobierz pdf

967 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 ziarna

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łazanki ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Powinny pozostać lekko twardawe.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

Kapustę dokładnie wypłucz, następnie poszatkuj. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość powoli duś, aż kapusta zmięknie.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w cząstki. Pod koniec smażenia dodaj margarynę.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj kapustę. Wszystko dokładnie wymieszaj i cały czas duś.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 5

Krok 6

Teraz wlej płyn do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 6

Krok 7

Dodaj łazanki i wymieszaj.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 7
9

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 12.12.2020

    Tak* nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pysznych łazanek. Wyglądają i smakują znakomicie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Fila

    Monika Fila , 12.12.2020

    jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Zielińska

    Jagoda Zielińska , 07.12.2020

    TAK* Uwielbiam łazanki i nie wyobrażam sobie by zabrakło ich na wigilijnym stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska , 21.04.2016

    Super wyszły pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin wlazly

    marcin wlazly , 13.03.2016

    nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Andruszko

    Ewa Andruszko , 23.02.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rosa Sevoy

    Rosa Sevoy , 23.12.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska , 23.12.2015

    Rewelacja.Pychotka! !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga  Radej

    Aga Radej , 15.12.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne łazanki z kapustą i grzybamiŚwiąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wykorzystać je w postaci świątecznych łazanek z kapustą. Kwadratowy makaron typu łazanki możesz kupić gotowy, ale z łatwością przygotujesz go również samodzielnie, m.in. z mąki oraz jajek. Opłukaną kiszoną kapustę duś z dodatkiem przypraw: majeranku, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Do kapusty pasuje również kminek – jest słodkawy i lekko piekący. Będziesz do tego potrzebować pieczarek, podsmażonych z margaryną oraz drobno posiekaną białą cebulą. Jeśli chcesz, aby łazanki miały jeszcze bardziej grzybowy smak i zapach, dodaj do pieczarek także kilka suszonych borowików lub podgrzybków. Połączone składniki dusi się na patelni z dodatkiem sosu pieczeniowego, aż warzywa zmiękną, a całość odpowiednio zgęstnieje. Na koniec wymieszaj makaron z kapustą i grzybami. Łazanki podawaj na gorąco. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na tę pyszną świąteczną potrawę.