Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
łatwe
1342 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
2 sztuki
300 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 ziarna
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łazanki ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Powinny pozostać lekko twardawe.

Krok 2
Kapustę dokładnie wypłucz, następnie poszatkuj. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość powoli duś, aż kapusta zmięknie.

Krok 3
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w cząstki. Pod koniec smażenia dodaj margarynę.

Krok 4
Dodaj kapustę. Wszystko dokładnie wymieszaj i cały czas duś.

Krok 5
Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 6
Teraz wlej płyn do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Krok 7
Dodaj łazanki i wymieszaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wykorzystać je w postaci świątecznych łazanek z kapustą. Kwadratowy makaron typu łazanki możesz kupić gotowy, ale z łatwością przygotujesz go również samodzielnie, m.in. z mąki oraz jajek. Opłukaną kiszoną kapustę duś z dodatkiem przypraw: majeranku, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Do kapusty pasuje również kminek – jest słodkawy i lekko piekący. Będziesz do tego potrzebować pieczarek, podsmażonych z margaryną oraz drobno posiekaną białą cebulą. Jeśli chcesz, aby łazanki miały jeszcze bardziej grzybowy smak i zapach, dodaj do pieczarek także kilka suszonych borowików lub podgrzybków. Połączone składniki dusi się na patelni z dodatkiem sosu pieczeniowego, aż warzywa zmiękną, a całość odpowiednio zgęstnieje. Na koniec wymieszaj makaron z kapustą i grzybami. Łazanki podawaj na gorąco. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na tę pyszną świąteczną potrawę.