Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

650 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

591 osób wydrukowało

Pobierz pdf

986 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 ziarna

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łazanki ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Powinny pozostać lekko twardawe.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

Kapustę dokładnie wypłucz, następnie poszatkuj. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość powoli duś, aż kapusta zmięknie.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w cząstki. Pod koniec smażenia dodaj margarynę.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj kapustę. Wszystko dokładnie wymieszaj i cały czas duś.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 5

Krok 6

Teraz wlej płyn do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 6

Krok 7

Dodaj łazanki i wymieszaj.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 7
9

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 12.12.2020

    Tak* nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pysznych łazanek. Wyglądają i smakują znakomicie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Fila

    Monika Fila , 12.12.2020

    jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Zielińska

    Jagoda Zielińska , 07.12.2020

    TAK* Uwielbiam łazanki i nie wyobrażam sobie by zabrakło ich na wigilijnym stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska , 21.04.2016

    Super wyszły pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin wlazly

    marcin wlazly , 13.03.2016

    nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Andruszko

    Ewa Andruszko , 23.02.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rosa Sevoy

    Rosa Sevoy , 23.12.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska , 23.12.2015

    Rewelacja.Pychotka! !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga  Radej

    Aga Radej , 15.12.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne łazanki z kapustą i grzybamiŚwiąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wykorzystać je w postaci świątecznych łazanek z kapustą. Kwadratowy makaron typu łazanki możesz kupić gotowy, ale z łatwością przygotujesz go również samodzielnie, m.in. z mąki oraz jajek. Opłukaną kiszoną kapustę duś z dodatkiem przypraw: majeranku, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Do kapusty pasuje również kminek – jest słodkawy i lekko piekący. Będziesz do tego potrzebować pieczarek, podsmażonych z margaryną oraz drobno posiekaną białą cebulą. Jeśli chcesz, aby łazanki miały jeszcze bardziej grzybowy smak i zapach, dodaj do pieczarek także kilka suszonych borowików lub podgrzybków. Połączone składniki dusi się na patelni z dodatkiem sosu pieczeniowego, aż warzywa zmiękną, a całość odpowiednio zgęstnieje. Na koniec wymieszaj makaron z kapustą i grzybami. Łazanki podawaj na gorąco. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na tę pyszną świąteczną potrawę.