Łazanki wigilijne – z kapustą i grzybami: świąteczne | Przepisy.pl pixel

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

739 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

694 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 ziarna

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łazanki ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Powinny pozostać lekko twardawe.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

Kapustę dokładnie wypłucz, następnie poszatkuj. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość powoli duś, aż kapusta zmięknie.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w cząstki. Pod koniec smażenia dodaj margarynę.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj kapustę. Wszystko dokładnie wymieszaj i cały czas duś.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 5

Krok 6

Teraz wlej płyn do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 6

Krok 7

Dodaj łazanki i wymieszaj.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 7
9

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 12.12.2020

    Tak* nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pysznych łazanek. Wyglądają i smakują znakomicie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Fila

    Monika Fila , 12.12.2020

    jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Zielińska

    Jagoda Zielińska , 07.12.2020

    TAK* Uwielbiam łazanki i nie wyobrażam sobie by zabrakło ich na wigilijnym stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska , 21.04.2016

    Super wyszły pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin wlazly

    marcin wlazly , 13.03.2016

    nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Andruszko

    Ewa Andruszko , 23.02.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rosa Sevoy

    Rosa Sevoy , 23.12.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska , 23.12.2015

    Rewelacja.Pychotka! !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga  Radej

    Aga Radej , 15.12.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne łazanki z kapustą i grzybamiŚwiąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wykorzystać je w postaci świątecznych łazanek z kapustą. Kwadratowy makaron typu łazanki możesz kupić gotowy, ale z łatwością przygotujesz go również samodzielnie, m.in. z mąki oraz jajek. Opłukaną kiszoną kapustę duś z dodatkiem przypraw: majeranku, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Do kapusty pasuje również kminek – jest słodkawy i lekko piekący. Będziesz do tego potrzebować pieczarek, podsmażonych z margaryną oraz drobno posiekaną białą cebulą. Jeśli chcesz, aby łazanki miały jeszcze bardziej grzybowy smak i zapach, dodaj do pieczarek także kilka suszonych borowików lub podgrzybków. Połączone składniki dusi się na patelni z dodatkiem sosu pieczeniowego, aż warzywa zmiękną, a całość odpowiednio zgęstnieje. Na koniec wymieszaj makaron z kapustą i grzybami. Łazanki podawaj na gorąco. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na tę pyszną świąteczną potrawę.