Łazanki wigilijne – z kapustą i grzybami: świąteczne | Przepisy.pl pixel

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

770 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

811 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1564 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 ziarna

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łazanki ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Powinny pozostać lekko twardawe.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

Kapustę dokładnie wypłucz, następnie poszatkuj. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość powoli duś, aż kapusta zmięknie.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w cząstki. Pod koniec smażenia dodaj margarynę.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj kapustę. Wszystko dokładnie wymieszaj i cały czas duś.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 5

Krok 6

Teraz wlej płyn do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 6

Krok 7

Dodaj łazanki i wymieszaj.

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - Krok 7
10

Opinie o przepisie

  • Aneta

    Aneta , 05.08.2023

    Ciekawy przepis. U nas mama nie lubi więc nigdy nie było domowych...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola

    Mariola , 12.12.2020

    Tak* nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pysznych łazanek. Wyglądają i smakują znakomicie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Fila

    Monika Fila , 12.12.2020

    jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Zielińska

    Jagoda Zielińska , 07.12.2020

    TAK* Uwielbiam łazanki i nie wyobrażam sobie by zabrakło ich na wigilijnym stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska , 21.04.2016

    Super wyszły pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin wlazly

    marcin wlazly , 13.03.2016

    nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Andruszko

    Ewa Andruszko , 23.02.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rosa Sevoy

    Rosa Sevoy , 23.12.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska , 23.12.2015

    Rewelacja.Pychotka! !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga  Radej

    Aga Radej , 15.12.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne łazanki z kapustą i grzybamiŚwiąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wykorzystać je w postaci świątecznych łazanek z kapustą. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na tę pyszną świąteczną potrawę i zbieraj pochwały od całej rodziny. Powodzenia!

Dla kogo?

Każdy fan tradycyjnej kuchni powinien spróbować naszego przepisu na łazanki na wigilie. Kwadratowy makaron tego typu możesz kupić gotowy, ale z łatwością przygotujesz go również samodzielnie, m.in. z mąki oraz jajek. Możesz wtedy pochwalić się, że zrobiłeś łazanki świąteczne z kapustą i grzybami od A do Z! 

Na jaką okazję?

Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami to przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotuj danie według nasze przepisu i ciesz się najlepszymi efektami! Kto wie, może za rok ktoś inny z Twojej rodziny skorzysta z naszych porad. Łazanki wigilijne to przepis, który zapada w pamięć na długo!

Czy wiesz, że?

Opłukaną kiszoną kapustę do świątecznych łazanek z grzybami duś z dodatkiem przypraw: majeranku, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Do kapusty pasuje również kminek – jest słodkawy i lekko piekący. Będziesz do tego potrzebować pieczarek, podsmażonych z margaryną oraz drobno posiekaną białą cebulą.  

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, aby łazanki wigilijne z kapustą i grzybami miały jeszcze bardziej grzybowy smak i zapach, dodaj do pieczarek także kilka suszonych borowików lub podgrzybków. Połączone składniki dusi się na patelni z dodatkiem sosu, aż całość odpowiednio zgęstnieje. Serwuj wigilijne z kapustą i grzybami na gorąco!