Przepisy na Łazanki
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Łazanki
Czas Bożego Narodzenia to taki moment w ciągu roku, w którym dania z kapustą pojawiają się w większości domów. Mowa tutaj nie tylko o pierogach, krokietach, kapuście z grzybami, ale również o łazankach. Świąteczna popularność kapusty ma swoje źródło w co najmniej dwóch zjawiskach. Pierwszym z nich jest fakt, iż warzywo to wchodzi w skład wielu potraw jarskich, które siłą rzeczy znaleźć można na wigilijnych stołach. Drugim czynnikiem jest symbolika kapusty. Według starych wierzeń ma ona chronić od złego, zapewniać siłę, energię oraz witalność. Dodatkowo warzywo to wykorzystać można na wiele sposobów. Jednym z nich są łazanki, które bardzo często towarzyszą bożonarodzeniowemu ucztowaniu. Najbardziej znaną wersją łazanek są te z kapustą, niektórzy jednak podają je też jako charakterystyczny dodatek do zupy grzybowej. Łazanki to w końcu przecież nic innego jak rodzaj makaronu o oryginalnym kształcie rombów. Bez problemu znajdziesz go na półkach sklepowych, ale z powodzeniem wykonasz go także samodzielnie w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą do tego mąka, sól, woda oraz żółtko. Po wyrobieniu jednolitej masy oraz rozwałkowaniu ciasta, pozostaje już tylko wyciąć nożem odpowiednie formy i wrzucić makaron do wrzątku. W międzyczasie zajmij się obróbką kapusty. Zwróć uwagę, że istnieją dwie szkoły dotyczące serwowania łazanek z kapustą. Jedna zakłada wykorzystanie kapusty kwaszonej, zwolennicy drugiej opcji decydują się jednak na świeżą kapustę, którą najpierw trzeba poszatkować, a następnie podsmażyć z cebulą oraz grzybami na patelni. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji kulinarnych, bo obie wersje smakują równie znakomicie. Na koniec połącz wszystkie składniki i zajadaj się tym tak pysznym, a tak prostym daniem. Jak je zaserwować? Najlepiej w dużym żaroodpornym naczyniu, udekorowane bazylią, pietruszką, oregano, koperkiem, pomidorkami koktajlowymi lub też bez żadnych dodatków. To danie warto zrobić nie tylko od święta, ale przede wszystkim na co dzień. Smacznego.