Przepisy na Łazanki

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Polskie łazanki z kapustą
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i l...
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu prz...
Łazanki z białą kapustą i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kwintesencja polskiej sztuki kulinarnej. Łazanki z białą kapustą i kiełbasą smakują wyśmienicie o...
Ciasto na łazanki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łazanki to wizytówka kuchni prostej i smacznej. W wielu domach danie jest uznawane za jedną z obo...
Łazanki
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Łazanki to makaron o charakterystycznym kształcie małych, cienkich kwadratów. Gotuje się je w oso...
Łazanki z kapustą i kurkami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczny obiad lub kolację, wypróbuj przepis na aromatyczne łazanki z kap...
Łazanki z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Łazanki to proste w przyrządzeniu i popularne polskie danie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się...
Łazanki po chłopsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŁazankiŁazanki

Czas Bożego Narodzenia to taki moment w ciągu roku, w którym dania z kapustą pojawiają się w większości domów. Mowa tutaj nie tylko o pierogach, krokietach, kapuście z grzybami, ale również o łazankach. Świąteczna popularność kapusty ma swoje źródło w co najmniej dwóch zjawiskach. Pierwszym z nich jest fakt, iż warzywo to wchodzi w skład wielu potraw jarskich, które siłą rzeczy znaleźć można na wigilijnych stołach. Drugim czynnikiem jest symbolika kapusty. Według starych wierzeń ma ona chronić od złego, zapewniać siłę, energię oraz witalność. Dodatkowo warzywo to wykorzystać można na wiele sposobów. Jednym z nich są łazanki, które bardzo często towarzyszą bożonarodzeniowemu ucztowaniu. Najbardziej znaną wersją łazanek są te z kapustą, niektórzy jednak podają je też jako charakterystyczny dodatek do zupy grzybowej. Łazanki to w końcu przecież nic innego jak rodzaj makaronu o oryginalnym kształcie rombów. Bez problemu znajdziesz go na półkach sklepowych, ale z powodzeniem wykonasz go także samodzielnie w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą do tego mąka, sól, woda oraz żółtko. Po wyrobieniu jednolitej masy oraz rozwałkowaniu ciasta, pozostaje już tylko wyciąć nożem odpowiednie formy i wrzucić makaron do wrzątku. W międzyczasie zajmij się obróbką kapusty. Zwróć uwagę, że istnieją dwie szkoły dotyczące serwowania łazanek z kapustą. Jedna zakłada wykorzystanie kapusty kwaszonej, zwolennicy drugiej opcji decydują się jednak na świeżą kapustę, którą najpierw trzeba poszatkować, a następnie podsmażyć z cebulą oraz grzybami na patelni. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji kulinarnych, bo obie wersje smakują równie znakomicie. Na koniec połącz wszystkie składniki i zajadaj się tym tak pysznym, a tak prostym daniem. Jak je zaserwować? Najlepiej w dużym żaroodpornym naczyniu, udekorowane bazylią, pietruszką, oregano, koperkiem, pomidorkami koktajlowymi lub też bez żadnych dodatków. To danie warto zrobić nie tylko od święta, ale przede wszystkim na co dzień. Smacznego.