Przepisy na Łazanki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Łazanki

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŁazankiŁazanki

Czas Bożego Narodzenia to taki moment w ciągu roku, w którym dania z kapustą pojawiają się w większości domów. Mowa tutaj nie tylko o pierogach, krokietach, kapuście z grzybami, ale również o łazankach. Świąteczna popularność kapusty ma swoje źródło w co najmniej dwóch zjawiskach. Pierwszym z nich jest fakt, iż warzywo to wchodzi w skład wielu potraw jarskich, które siłą rzeczy znaleźć można na wigilijnych stołach. Drugim czynnikiem jest symbolika kapusty. Według starych wierzeń ma ona chronić od złego, zapewniać siłę, energię oraz witalność. Dodatkowo warzywo to wykorzystać można na wiele sposobów. Jednym z nich są łazanki, które bardzo często towarzyszą bożonarodzeniowemu ucztowaniu. Najbardziej znaną wersją łazanek są te z kapustą, niektórzy jednak podają je też jako charakterystyczny dodatek do zupy grzybowej. Łazanki to w końcu przecież nic innego jak rodzaj makaronu o oryginalnym kształcie rombów. Bez problemu znajdziesz go na półkach sklepowych, ale z powodzeniem wykonasz go także samodzielnie w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą do tego mąka, sól, woda oraz żółtko. Po wyrobieniu jednolitej masy oraz rozwałkowaniu ciasta, pozostaje już tylko wyciąć nożem odpowiednie formy i wrzucić makaron do wrzątku. W międzyczasie zajmij się obróbką kapusty. Zwróć uwagę, że istnieją dwie szkoły dotyczące serwowania łazanek z kapustą. Jedna zakłada wykorzystanie kapusty kwaszonej, zwolennicy drugiej opcji decydują się jednak na świeżą kapustę, którą najpierw trzeba poszatkować, a następnie podsmażyć z cebulą oraz grzybami na patelni. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji kulinarnych, bo obie wersje smakują równie znakomicie. Na koniec połącz wszystkie składniki i zajadaj się tym tak pysznym, a tak prostym daniem. Jak je zaserwować? Najlepiej w dużym żaroodpornym naczyniu, udekorowane bazylią, pietruszką, oregano, koperkiem, pomidorkami koktajlowymi lub też bez żadnych dodatków. To danie warto zrobić nie tylko od święta, ale przede wszystkim na co dzień. Smacznego.