Przepisy na Zupa grzybowa
48 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (48) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Zupa grzybowa
Grzyby są popularnym składnikiem wielu dań kuchni polskiej. Smażone, duszone, używane jako farsz do mięs, panierowane. Osobną kategorią grzybowych dań są zupy. Podaje się je zarówno na ważne okazje, jak i na co dzień. Najbardziej klasycznym wariantem zupy grzybowej jest ta zrobiona z pieczarek. Jeśli masz ochotę na inną odmianę grzybów, ugotuj na przykład zupę z kurek, maślaków, borowików albo podgrzybków. Poszczególne rodzaje możesz także mieszać ze sobą w różnych proporcjach. Podstawowy przepis na zupę grzybową jest bardzo prosty. Na początek na rozgrzanej patelni podsmaż grzyby wraz z cebulą. Grzyby zawierają sporo wody, którą tracą podczas podsmażania i gotowania, dlatego nie krój ich na zbyt małe kawałki. Następnie przygotuj wywar warzywny lub warzywno-mięsny i dodaj do niego grzyby. Uzyskasz danie w bardziej eleganckiej formie, jeśli zmiksujesz zupę na gładki krem. Możesz podać go z drobnym groszkiem ptysiowym lub paluszkami z ciasta francuskiego. Ze smakiem grzybów doskonale komponuje się śmietana. Zabiel nią zupę, pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej gorącym wywarem. Inaczej się zwarzy. Doskonałą potrawę przyrządzisz także z suszonych grzybów. Zalej je dzień wcześniej wodą. Nie wylewaj jej, gdyż gromadzi w sobie wiele aromatu – dodasz ją potem do całości w trakcie gotowania. Chcesz podać zupę grzybową na uroczysty posiłek? Z wyrafinowanymi zupami kojarzą się przede wszystkim borowiki. Zupę, którą z nich przygotujesz, możesz podać w chlebie. Wydrąż bochenek i zapiecz w piekarniku, by płyn zbytnio w niego nie wsiąkał. Potrawę udekoruj tymiankiem, szczypiorkiem albo świeżą natką pietruszki. Niezależnie od użytych do niej grzybów, zupa dobrze będzie smakowała z drobnymi kluseczkami, zapiekanymi ziemniakami, makaronem (np. rurkami lub świderkami), grzankami albo z kawałkiem świeżej bagietki. Udekoruj każdą porcję kleksem śmietany i ziołami. Pasować będzie na przykład kolendra. Koniecznie skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na zupy grzybowe i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.