Przepisy na Zupa grzybowa
49 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Zupa grzybowa
Grzyby są popularnym składnikiem wielu dań kuchni polskiej. Smażone, duszone, używane jako farsz do mięs, panierowane. Osobną kategorią grzybowych dań są zupy. Podaje się je zarówno na ważne okazje, jak i na co dzień. Najbardziej klasycznym wariantem zupy grzybowej jest ta zrobiona z pieczarek. Jeśli masz ochotę na inną odmianę grzybów, ugotuj na przykład zupę z kurek, maślaków, borowików albo podgrzybków. Poszczególne rodzaje możesz także mieszać ze sobą w różnych proporcjach. Podstawowy przepis na zupę grzybową jest bardzo prosty. Na początek na rozgrzanej patelni podsmaż grzyby wraz z cebulą. Grzyby zawierają sporo wody, którą tracą podczas podsmażania i gotowania, dlatego nie krój ich na zbyt małe kawałki. Następnie przygotuj wywar warzywny lub warzywno-mięsny i dodaj do niego grzyby. Uzyskasz danie w bardziej eleganckiej formie, jeśli zmiksujesz zupę na gładki krem. Możesz podać go z drobnym groszkiem ptysiowym lub paluszkami z ciasta francuskiego. Ze smakiem grzybów doskonale komponuje się śmietana. Zabiel nią zupę, pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej gorącym wywarem. Inaczej się zwarzy. Doskonałą potrawę przyrządzisz także z suszonych grzybów. Zalej je dzień wcześniej wodą. Nie wylewaj jej, gdyż gromadzi w sobie wiele aromatu – dodasz ją potem do całości w trakcie gotowania. Chcesz podać zupę grzybową na uroczysty posiłek? Z wyrafinowanymi zupami kojarzą się przede wszystkim borowiki. Zupę, którą z nich przygotujesz, możesz podać w chlebie. Wydrąż bochenek i zapiecz w piekarniku, by płyn zbytnio w niego nie wsiąkał. Potrawę udekoruj tymiankiem, szczypiorkiem albo świeżą natką pietruszki. Niezależnie od użytych do niej grzybów, zupa dobrze będzie smakowała z drobnymi kluseczkami, zapiekanymi ziemniakami, makaronem (np. rurkami lub świderkami), grzankami albo z kawałkiem świeżej bagietki. Udekoruj każdą porcję kleksem śmietany i ziołami. Pasować będzie na przykład kolendra. Koniecznie skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na zupy grzybowe i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.