Kto z nas, robiąc sos lub gotując zupę, nie zastanawiał się nad zahartowaniem ich śmietaną! A komu wielokrotnie to nie wyszło? Hartowanie śmietany jest ważnym elementem gotowania. Jednak wielu osobom może sprawiać problemy, dlatego postanowiliśmy przybliżyć Ci, jak dobrze zahartować śmietanę.
Hartowanie śmietany – co to?
Hartowanie śmietany to proces, który przygotowuje śmietanę do zabielania zupy lub sosu. Musisz wiedzieć, że dodanie zimnej śmietany do gorącego płynu trwale uszkadza strukturę białka zawartego w śmietanie. Hartowanie śmietany zapobiega szybkiemu ścinaniu się białka, dzięki czemu w zupie lub sosie nie powstają nieapetyczne grudki.
Jakiej śmietany użyć do zahartowania zupy lub sosu?
Wśród śmietan przeznaczonych do zup i sosów można wyróżnić śmietany kwaśne i śmietanki słodkie, o różnej zawartości tłuszczu.
- Kwaśna śmietana (12% lub 18%) – idealnie pasuje do kwaskowych zup, np. szczawiowej, ogórkowej lub żurku. Świetnie pasuje także do większości sosów, gdyż idealnie przełamuje smaki, np. pomidorów lub koperku.
- Słodka śmietanka (30% lub 36%) – taka śmietana nadaje zupie delikatniejszy smak, więc doskonale pasuje do zup z sezonowych warzyw, np. kalafiora lub zielonego groszku. Słodkiej śmietany możesz także użyć, gdy zupa stanie się zbyt kwaśna –słodka kremówka zredukuje wtedy trochę kwaśny posmak.
Hartowanie śmietany do zupy – krok po kroku
Aby zahartować śmietanę, wykorzystaj jedną z poniższych wskazówek:
- Zmieszaj śmietanę ze szklanką zupy – ten sposób pozwoli białku zawartemu w śmietanie „przyzwyczaić się” do gorącego wywaru.
- Zmieszaj śmietanę z chłodną wodą – wystarczą 2–3 łyżki wody, aby delikatnie zmienić konsystencję śmietany.
- Dodaj do śmietany szczyptę soli – dokładnie wymieszaj śmietanę z odrobiną soli i tak przygotowaną dodaj do zupy.
Jak zahartować śmietanę do sosu?
Aby zahartować śmietanę do sosu, możesz użyć jednego z pomysłów na hartowanie śmietany do zupy. Cel jest ten sam – chcemy, aby śmietana nie zwarzyła się i delikatnie zabieliła sos. Najlepszą śmietaną do sosu będzie ta o niższej zawartości tłuszczu, np. 18%.
Śmietana zahartowana – co dalej?
Zahartowaną śmietanę wlej powoli do zupy lub sosu i dokładnie wymieszaj. Zrób to w końcowym etapie gotowania, aby śmietana nie podgrzewała się zbyt długo. Pamiętaj, że ani zupa, ani sos zabielony śmietaną nie mogą stać w lodówce dłużej niż trzy dni.
Hartowanie śmietany? Nie ma problemu!
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w kuchni, skorzystaj z naszych sposobów na hartowanie śmietany. Dzięki dobrze przygotowanej śmietanie bez problemu zabielisz zupę lub sos i uchronisz swoje dania przed nieapetycznie wyglądającymi grudkami.
Komentarze (0)