Przepisy na Babka piaskowa

43 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (43)

Ciasto marmurkowe
ratingratingratingratingrating

241

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto marmurkowe jest efektowne i dwukolorowe, a w dodatku nie wymaga długiego i męczącego wyrab...
Babka pomarańczowa
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
W tradycyjnej polskiej kuchni babkę kojarzymy najczęściej z drożdżowym ciastem, przygotowywanym n...
Babka ucierana
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Wśród miłośników tradycyjnych babek znajdziecie co najmniej dwie grupy – tych, którzy uwielbiają...
Babka Wielkanocna
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wielkanoc bez babki to nie święta. To tradycyjne ciasto, posypane cukrem pudrem lub obficie polan...
Zebra
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Zebra to ciasto, które zachwyca nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także nietuzinkowym wyglą...
Babka piaskowa
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oto ciasto, które zawsze jest zjadane co do okruszka. Babka piaskowa to pomysł na deser, który za...
Babka marchewkowa
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć świątecznej babki. Ta w wersji marchewkowej z pewnością...
Babka trójkolorowa
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pora na kolorowe wypieki i przygotowanie babki o niezrównanej urodzie. Wydaje się, że trójkolorow...
Babka kawowa
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznej, puszystej babki. Babka kawowa to propo...
Babka cynamonowa
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Babka cynamonowa to bardzo łatwe w przyrządzeniu ciasto ucierane, które świetnie sprawdzi się na...
Babka piaskowa z makiem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Klasyczna babka piaskowa z lukrową dekoracją przyrządzana jest w okolicach świąt. Świetnym urozma...
Babka migdałowa
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Smaczna, kolorowa babka przygotowana na święta wielkanocne to niemal zawsze trafiony wybór. Zdecy...
Babka z adwokatem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Co prawda babka z adwokatem, ale broni się sama. Zdecydowanie wyróżnia się na tle słodkości, któr...
Babka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W tak...
Babka z białek
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Beza to nie jedyny specjał, do którego zrobienia potrzebne są białka. Delikatna, puszysta babka z...
Baba limonkowo-imbirowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Dla takiej baby można stracić głowę! Puszyste ciasto ukoronowane syropem z limonki o wyraźnym aro...
Babka waniliowa
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Babka drożdżowa z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bez babki trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. A jaka będzie najlepsza? Babka drożdżowa z rodzynkami...
Tygrys
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czy można zrobić ciasto z oranżadą? Oczywiście! Przykładem niech będzie babka tygrys. Przepis jes...
Piaskowe
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Babka kakaowa
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Babka cytrynowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Zebra
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Babka górnicza
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Babka z galaretek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tęczowa Babka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Babka na oleju
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Babka piwna
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Babka budyniowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowaBabka piaskowa

Babka piaskowa to bardzo popularne, często kojarzone ze świętami wielkanocnymi, ciasto. Do jej przygotowania nie trzeba wykorzystywać wielu naczyń. Możesz przyrządzić ją w jednej misce w szybki i prosty sposób. Stanowi zatem dobrą propozycję na deser, na który nie chcesz poświęcać zbyt wiele czasu. Do przygotowania podstawowej wersji babki piaskowej będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Zwróć uwagę na mąkę. Zazwyczaj wykorzystuje się pszenną. Jednak, by babka miała bardziej zwartą fakturę, poleca się pomieszanie jej z mąką ziemniaczaną. Poza tym konieczne jest użycie: jajek, margaryny i proszku do pieczenia oraz cukru. Ważne jest, by żółtka dokładnie utrzeć z ostatnim z wymienionych składników. Dzięki takiemu zabiegowi unikniesz mało estetycznych grudek w cieście. Możesz również rozpuścić cukier wcześniej w ciepłej wodzie. Zadbaj jednak o to, by nie uległ procesowi karmelizacji. Jeśli chcesz, by Twoja babka wyszła puszysta i miękka, postaraj się o ubite na sztywno białka. Wszystko połącz ze sobą i zapiecz w odpowiedniej formie. Jeśli chcesz urozmaicić tę podstawową wersję, spróbuj koniecznie przepisów z tej kategorii. Przykładowo: do przygotowywanej masy na ciasto dodaj aromat migdałowy lub waniliowy – wyjątkowo uniwersalne dodatki do wypieków. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty, wypróbuj ananasowego olejku. Musisz jedynie pamiętać o tym, że smak gotowego ciasta może być z jego użyciem wyjątkowo intensywny. Z babką piaskową warto połączyć również sok z cytryny. Jeśli chcesz spróbować tej wersji, do masy dorzuć startą na drobnych oczkach i uprzednio sparzoną skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok z jej połówki. Wtedy skomponuje się ona dobrze ze skórką z pomarańczy, którą przyozdobisz swój wypiek. Jeśli masz ochotę, do części ciasta – w osobnej misce – dodaj kakao. Następnie przełóż dwa jego rodzaje warstwowo do formy. Dzięki temu upieczone ciasto będzie dwukolorowe i tym samym zyska ciekawszy wygląd. Babkę piaskową podawaj oprószoną cukrem pudrem, z ułożoną na wierzchu skórką z cytrusów lub polaną lukrem. Przyjrzyj się naszym przepisom i koniecznie wypróbuj któryś z nich.