
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Desery lodowe z Carte d'Or
Śmietankowa lub czekoladowa gałka lodów w chrupiącym wafelku jest pyszna sama w sobie, ale równie dobrze może stać się bazą do wspaniałego, wykwintnego deseru lodowego. Odkryj, jak wiele istnieje możliwości eksperymentowania z różnymi smakami, dodatkami i połączeniami. Smak lodów czekoladowych doskonale podkreślą owoce, zwłaszcza te lekko kwaskowate, np. czarne porzeczki i jeżyny. Za pomocą blendera zmiksuj je z odrobiną wody i cukru na gładki mus, a następnie polej nim lody. Inny owoc, który sprawdzi się w parze z lodami czekoladowymi, to granat. Jego intensywnie czerwone nasiona są także bardzo dekoracyjne. Tym, którzy preferują nieco bardziej wytrawne smaki, z pewnością przypadnie do gustu połączenie lodów czekoladowych z konfiturą z gorzkich pomarańczy. Jedno z najbardziej klasycznych wśród deserowych połączeń to truskawki i wanilia. Lody o tym smaku podawaj ze świeżymi truskawkami i polej słodkim sosem angielskim, przygotowanym na bazie żółtek oraz mleka. Do lodów waniliowych pasują także borówki i bita śmietana, jak również solony karmel. Lody nie muszą wcale być głównym składnikiem deseru – używaj ich także jako dodatku do ciast, musów lub napojów. Niezwykle wyrafinowanym deserem, który podasz podczas eleganckiej kolacji, jest pudding ryżowy o smaku wanilii, wzbogacony wodą z kwiatu pomarańczy i przyprawiony cynamonem. Pudding serwuje się z gałką delikatnych lodów jogurtowych, polany syropem z hibiskusa. Kulkę lodów czekoladowych i karmelizowanego banana koniecznie dodaj do kremowego musu kajmakowego. Lody waniliowe pomogą Ci urozmaicić proste naleśniki z dżemem. Wystarczy, że z posmarowanych i zwiniętych w rulon naleśników zrobisz niewielkie roladki i podasz je z lodami oraz świeżymi owocami i udekorujesz listkami mięty lub bazylii. Poszukaj inspiracji wśród zebranych tu przepisów i przygotuj desery lodowe ze swoimi ulubionymi dodatkami – czekoladą, karmelem, owocami czy orzechami. Wypróbuj nowe, zaskakujące połączenia i sposoby podania. Swoimi opiniami oraz sugestiami koniecznie podziel się z nami w komentarzach.