Desery lodowe z Carte d'Or | Przepisy.pl pixel
Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Desery lodowe z Carte d'OrDesery lodowe z Carte d'Or

Śmietankowa lub czekoladowa gałka lodów w chrupiącym wafelku jest pyszna sama w sobie, ale równie dobrze może stać się bazą do wspaniałego, wykwintnego deseru lodowego. Odkryj, jak wiele istnieje możliwości eksperymentowania z różnymi smakami, dodatkami i połączeniami. Smak lodów czekoladowych doskonale podkreślą owoce, zwłaszcza te lekko kwaskowate, np. czarne porzeczki i jeżyny. Za pomocą blendera zmiksuj je z odrobiną wody i cukru na gładki mus, a następnie polej nim lody. Inny owoc, który sprawdzi się w parze z lodami czekoladowymi, to granat. Jego intensywnie czerwone nasiona są także bardzo dekoracyjne. Tym, którzy preferują nieco bardziej wytrawne smaki, z pewnością przypadnie do gustu połączenie lodów czekoladowych z konfiturą z gorzkich pomarańczy. Jedno z najbardziej klasycznych wśród deserowych połączeń to truskawki i wanilia. Lody o tym smaku podawaj ze świeżymi truskawkami i polej słodkim sosem angielskim, przygotowanym na bazie żółtek oraz mleka. Do lodów waniliowych pasują także borówki i bita śmietana, jak również solony karmel. Lody nie muszą wcale być głównym składnikiem deseru – używaj ich także jako dodatku do ciast, musów lub napojów. Niezwykle wyrafinowanym deserem, który podasz podczas eleganckiej kolacji, jest pudding ryżowy o smaku wanilii, wzbogacony wodą z kwiatu pomarańczy i przyprawiony cynamonem. Pudding serwuje się z gałką delikatnych lodów jogurtowych, polany syropem z hibiskusa. Kulkę lodów czekoladowych i karmelizowanego banana koniecznie dodaj do kremowego musu kajmakowego. Lody waniliowe pomogą Ci urozmaicić proste naleśniki z dżemem. Wystarczy, że z posmarowanych i zwiniętych w rulon naleśników zrobisz niewielkie roladki i podasz je z lodami oraz świeżymi owocami i udekorujesz listkami mięty lub bazylii. Poszukaj inspiracji wśród zebranych tu przepisów i przygotuj desery lodowe ze swoimi ulubionymi dodatkami – czekoladą, karmelem, owocami czy orzechami. Wypróbuj nowe, zaskakujące połączenia i sposoby podania. Swoimi opiniami oraz sugestiami koniecznie podziel się z nami w komentarzach.