Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową
łatwe
113 osób zapisało

Składniki
300 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do gotowej konfitury z pomarańczy dodajemy 2 łyżeczki startego, świeżego korzenia imbiru i ze sobą mieszamy.
Krok 2
Wkładamy gałki lodów do filiżanki i dodajemy pożądaną ilość konfitury z pomarańczy z dodatkiem imbiru.
Krok 3
Dekorujemy drobnymi paskami skórki z pomarańczy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową
Jeśli szukasz smacznego dodatku do lodów czekoladowych, koniecznie zainspiruj się tym przepisem. Ich smak świetnie podkreśli konfitura z pomarańczy wymieszana ze startym na drobnych oczkach tarki świeżym imbirem. Możesz wykorzystać gotowe przetwory lub domowy mus. Aby przygotować ten drugi, wystarczy, że obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomarańcze zmiksujesz za pomocą robota kuchennego i tak przygotowaną masę będziesz gotować w rondelku do momentu osiągnięcia przez nią właściwej konsystencji. Jako dodatek do przyrządzonego musu świetnie pasować będzie niewielka ilość dobrze pokruszonych w moździerzu goździków. Kulki lodów czekoladowych umieść w filiżankach, polej je konfiturą lub musem i ozdób paskami skórki z pomarańczy. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego – sparzoną i osuszoną pomarańczę zetrzyj za pomocą specjalnej obieraczki. Jako dekoracja sprawdzą się również wiórki gorzkiej czekolady. Zobacz nasz przepis na pyszne lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową.