Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

161 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotowej konfitury z pomarańczy dodajemy 2 łyżeczki startego, świeżego korzenia imbiru i ze sobą mieszamy.

Krok 2

Wkładamy gałki lodów do filiżanki i dodajemy pożądaną ilość konfitury z pomarańczy z dodatkiem imbiru.

Krok 3

Dekorujemy drobnymi paskami skórki z pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczowąLody czekoladowe z konfiturą pomarańczową

Jeśli szukasz smacznego dodatku do lodów czekoladowych, koniecznie zainspiruj się tym przepisem. Ich smak świetnie podkreśli konfitura z pomarańczy wymieszana ze startym na drobnych oczkach tarki świeżym imbirem. Możesz wykorzystać gotowe przetwory lub domowy mus. Aby przygotować ten drugi, wystarczy, że obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomarańcze zmiksujesz za pomocą robota kuchennego i tak przygotowaną masę będziesz gotować w rondelku do momentu osiągnięcia przez nią właściwej konsystencji. Jako dodatek do przyrządzonego musu świetnie pasować będzie niewielka ilość dobrze pokruszonych w moździerzu goździków. Kulki lodów czekoladowych umieść w filiżankach, polej je konfiturą lub musem i ozdób paskami skórki z pomarańczy. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego – sparzoną i osuszoną pomarańczę zetrzyj za pomocą specjalnej obieraczki. Jako dekoracja sprawdzą się również wiórki gorzkiej czekolady. Zobacz nasz przepis na pyszne lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową.