Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

161 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotowej konfitury z pomarańczy dodajemy 2 łyżeczki startego, świeżego korzenia imbiru i ze sobą mieszamy.

Krok 2

Wkładamy gałki lodów do filiżanki i dodajemy pożądaną ilość konfitury z pomarańczy z dodatkiem imbiru.

Krok 3

Dekorujemy drobnymi paskami skórki z pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczowąLody czekoladowe z konfiturą pomarańczową

Jeśli szukasz smacznego dodatku do lodów czekoladowych, koniecznie zainspiruj się tym przepisem. Ich smak świetnie podkreśli konfitura z pomarańczy wymieszana ze startym na drobnych oczkach tarki świeżym imbirem. Możesz wykorzystać gotowe przetwory lub domowy mus. Aby przygotować ten drugi, wystarczy, że obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomarańcze zmiksujesz za pomocą robota kuchennego i tak przygotowaną masę będziesz gotować w rondelku do momentu osiągnięcia przez nią właściwej konsystencji. Jako dodatek do przyrządzonego musu świetnie pasować będzie niewielka ilość dobrze pokruszonych w moździerzu goździków. Kulki lodów czekoladowych umieść w filiżankach, polej je konfiturą lub musem i ozdób paskami skórki z pomarańczy. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego – sparzoną i osuszoną pomarańczę zetrzyj za pomocą specjalnej obieraczki. Jako dekoracja sprawdzą się również wiórki gorzkiej czekolady. Zobacz nasz przepis na pyszne lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową.