Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową
łatwe
113 osób zapisało

Składniki
300 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do gotowej konfitury z pomarańczy dodajemy 2 łyżeczki startego, świeżego korzenia imbiru i ze sobą mieszamy.
Krok 2
Wkładamy gałki lodów do filiżanki i dodajemy pożądaną ilość konfitury z pomarańczy z dodatkiem imbiru.
Krok 3
Dekorujemy drobnymi paskami skórki z pomarańczy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową
Jeśli szukasz smacznego dodatku do lodów czekoladowych, koniecznie zainspiruj się tym przepisem. Ich smak świetnie podkreśli konfitura z pomarańczy wymieszana ze startym na drobnych oczkach tarki świeżym imbirem. Możesz wykorzystać gotowe przetwory lub domowy mus. Aby przygotować ten drugi, wystarczy, że obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomarańcze zmiksujesz za pomocą robota kuchennego i tak przygotowaną masę będziesz gotować w rondelku do momentu osiągnięcia przez nią właściwej konsystencji. Jako dodatek do przyrządzonego musu świetnie pasować będzie niewielka ilość dobrze pokruszonych w moździerzu goździków. Kulki lodów czekoladowych umieść w filiżankach, polej je konfiturą lub musem i ozdób paskami skórki z pomarańczy. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego – sparzoną i osuszoną pomarańczę zetrzyj za pomocą specjalnej obieraczki. Jako dekoracja sprawdzą się również wiórki gorzkiej czekolady. Zobacz nasz przepis na pyszne lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową.