Lody czekoladowe z orzechami i miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z orzechami i miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

150 gramów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy laskowe siekamy na dość grube cząstki, ciężkim nożem.

Krok 2

Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy pestki dyni i słonecznika oraz posiekane orzechy aż lekko się zarumienią.

Krok 3

Nakładamy lody do miseczki, posypujemy miksem orzechowym i polewamy ulubionym miodem.

10

Opinie o przepisie

  • Adrian

    Adrian , 30.06.2021

    TAK*. Lody czekoladowe tylko zjadam z duza iloscia sosu toffi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.06.2021

    TAK. Marcepan i lody czekoladowe to moje słodkie wakacyjne dzieciństwa wspomnienia. Więc robię modyfikację i przepis pod moje smaki zmieniam. Dodaję jeszcze prażone solone migdały, polewam sosem czekoladowym i już mamy przepis cały. W smaku aksamit marcepanu wyczuwamy, przełamany słoną czekoladą, chrupkością migdałów i MAXimum szczęścia lata mamy. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 19.06.2021

    TAK. Przepisy.pl – inspirujecie mnie kolejnym świetnym deserem do zaserwowania, ale u mnie mała modyfikacja się kłania. Musem bananowym – miód zastępuję, bo ciut mniej słodką wersję preferuję. A muszę przyznać, często w mej kuchni banan robi dobrą robotę, dodaję go też do wypieków, gdy na zdrowe słodzidło mam ochotę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    Tak! Lody Carte d'Or często u mnie goszczą, kuszą nawet znajomych co od słodkiego poszczą :D Natomiast ja lubię jeść oczami i lubię dzielić się moimi pomysłami. Do tych lodów czekolada biała by pasowała, bo i smakiem i kontrastem by się komponowała! Polecam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina

    Paulina , 09.06.2021

    TAK* Pestki, miód orzechy laskowe I ulubione lody czekoladowe, To połączenie to już w gębie niebo, Lecz ja lubię dodać nieco ognia do niego, Więc dla przyjemności chwili, Dodam do nich szczyptę chili, Aby pyszny smak słodkości, Przełamać ciekawą nutą ostrości. A z przepisy.pl takie inspiracje, Tworzą MAX smaki na MAX wakacje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Lody Carte d'Or Chocolate wybornie smakują i latem zdecydowanie pasują. W towarzystwie orzechów, miodu i pestek będą ucztą dla podniebienia - to jak spełniające się letnie marzenia. Ja zamiast orzechów laskowych użyję nerkowca i pistacje - te lody uprzyjemnią moje wakacje. Ja jeszcze lody owocami Goji Berry i daktylami udekoruję i nic więcej od życia latem nie potrzebuję. SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Borkowska

    Edyta Borkowska , 23.05.2019

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia :D

    Kasia :D , 26.04.2018

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wrzosek

    Anna Wrzosek , 04.11.2017

    wyglądają apetycznie ciekawe czy tak smakują.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kara

    Bozena Kara , 10.09.2016

    Sale bombA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z orzechami i miodemLody czekoladowe z orzechami i miodem

Zastanawiasz się, jak podać lody czekoladowe? Zainspiruj się poniższym przepisem. Lody wyłóż do porcelanowych miseczek i posyp grubo posiekanymi oraz podprażonymi orzechami laskowymi. Możesz je zastąpić również włoskimi lub płatkami migdałów. Sprawdzą się także pestki dyni lub skarmelizowane nasiona słonecznika. Całość polej dowolnym rodzajem miodu, dobrym wyborem będzie np. akacjowy lub lipowy. Szukasz sposobu na skrystalizowany miód? Nic prostszego. Wystarczy, że potrzebną ilość miodu umieścisz w małym słoiczku, a ten zanurzysz na krótki czas we wrzątku. Opcjonalnie możesz go zastąpić sosem czekoladowym. Przygotujesz go poprzez wymieszanie czekolady w kąpieli wodnej. Jako dodatkową ozdobę warto wykorzystać również wiórki kokosowe albo gałązkę świeżej mięty. Sprawdzi się także dodatek owoców – z miodem i bakaliami świetnie skomponują się plasterki bananów. Tak przygotowany deser podawaj do popołudniowej kawy. Wypróbuj nasz przepis na lody czekoladowe z orzechami i miodem. Życzymy smacznego.