Lody czekoladowe z orzechami i miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

133 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy laskowe siekamy na dość grube cząstki, ciężkim nożem.

Krok 2

Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy pestki dyni i słonecznika oraz posiekane orzechy aż lekko się zarumienią.

Krok 3

Nakładamy lody do miseczki, posypujemy miksem orzechowym i polewamy ulubionym miodem.

4

Opinie o przepisie

  • Edyta  Borkowska

    Edyta Borkowska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia :D

    Kasia :D

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wrzosek

    Anna Wrzosek

    wyglądają apetycznie ciekawe czy tak smakują.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kara

    Bozena Kara

    Sale bombA

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z orzechami i miodemLody czekoladowe z orzechami i miodem

Zastanawiasz się, jak podać lody czekoladowe? Zainspiruj się poniższym przepisem. Lody wyłóż do porcelanowych miseczek i posyp grubo posiekanymi oraz podprażonymi orzechami laskowymi. Możesz je zastąpić również włoskimi lub płatkami migdałów. Sprawdzą się także pestki dyni lub skarmelizowane nasiona słonecznika. Całość polej dowolnym rodzajem miodu, dobrym wyborem będzie np. akacjowy lub lipowy. Szukasz sposobu na skrystalizowany miód? Nic prostszego. Wystarczy, że potrzebną ilość miodu umieścisz w małym słoiczku, a ten zanurzysz na krótki czas we wrzątku. Opcjonalnie możesz go zastąpić sosem czekoladowym. Przygotujesz go poprzez wymieszanie czekolady w kąpieli wodnej. Jako dodatkową ozdobę warto wykorzystać również wiórki kokosowe albo gałązkę świeżej mięty. Sprawdzi się także dodatek owoców – z miodem i bakaliami świetnie skomponują się plasterki bananów. Tak przygotowany deser podawaj do popołudniowej kawy. Wypróbuj nasz przepis na lody czekoladowe z orzechami i miodem. Życzymy smacznego.