
Składniki
300 gramów
150 gramów
150 gramów
150 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy laskowe siekamy na dość grube cząstki, ciężkim nożem.
Krok 2
Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy pestki dyni i słonecznika oraz posiekane orzechy aż lekko się zarumienią.
Krok 3
Nakładamy lody do miseczki, posypujemy miksem orzechowym i polewamy ulubionym miodem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z orzechami i miodem
Zastanawiasz się, jak podać lody czekoladowe? Zainspiruj się poniższym przepisem. Lody wyłóż do porcelanowych miseczek i posyp grubo posiekanymi oraz podprażonymi orzechami laskowymi. Możesz je zastąpić również włoskimi lub płatkami migdałów. Sprawdzą się także pestki dyni lub skarmelizowane nasiona słonecznika. Całość polej dowolnym rodzajem miodu, dobrym wyborem będzie np. akacjowy lub lipowy. Szukasz sposobu na skrystalizowany miód? Nic prostszego. Wystarczy, że potrzebną ilość miodu umieścisz w małym słoiczku, a ten zanurzysz na krótki czas we wrzątku. Opcjonalnie możesz go zastąpić sosem czekoladowym. Przygotujesz go poprzez wymieszanie czekolady w kąpieli wodnej. Jako dodatkową ozdobę warto wykorzystać również wiórki kokosowe albo gałązkę świeżej mięty. Sprawdzi się także dodatek owoców – z miodem i bakaliami świetnie skomponują się plasterki bananów. Tak przygotowany deser podawaj do popołudniowej kawy. Wypróbuj nasz przepis na lody czekoladowe z orzechami i miodem. Życzymy smacznego.