Lody czekoladowe z orzechami i miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

161 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

150 gramów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy laskowe siekamy na dość grube cząstki, ciężkim nożem.

Krok 2

Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy pestki dyni i słonecznika oraz posiekane orzechy aż lekko się zarumienią.

Krok 3

Nakładamy lody do miseczki, posypujemy miksem orzechowym i polewamy ulubionym miodem.

4

Opinie o przepisie

  • Edyta  Borkowska

    Edyta Borkowska , 23.05.2019

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia :D

    Kasia :D , 26.04.2018

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wrzosek

    Anna Wrzosek , 04.11.2017

    wyglądają apetycznie ciekawe czy tak smakują.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kara

    Bozena Kara , 10.09.2016

    Sale bombA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z orzechami i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z orzechami i miodemLody czekoladowe z orzechami i miodem

Zastanawiasz się, jak podać lody czekoladowe? Zainspiruj się poniższym przepisem. Lody wyłóż do porcelanowych miseczek i posyp grubo posiekanymi oraz podprażonymi orzechami laskowymi. Możesz je zastąpić również włoskimi lub płatkami migdałów. Sprawdzą się także pestki dyni lub skarmelizowane nasiona słonecznika. Całość polej dowolnym rodzajem miodu, dobrym wyborem będzie np. akacjowy lub lipowy. Szukasz sposobu na skrystalizowany miód? Nic prostszego. Wystarczy, że potrzebną ilość miodu umieścisz w małym słoiczku, a ten zanurzysz na krótki czas we wrzątku. Opcjonalnie możesz go zastąpić sosem czekoladowym. Przygotujesz go poprzez wymieszanie czekolady w kąpieli wodnej. Jako dodatkową ozdobę warto wykorzystać również wiórki kokosowe albo gałązkę świeżej mięty. Sprawdzi się także dodatek owoców – z miodem i bakaliami świetnie skomponują się plasterki bananów. Tak przygotowany deser podawaj do popołudniowej kawy. Wypróbuj nasz przepis na lody czekoladowe z orzechami i miodem. Życzymy smacznego.