Tosty francuskie z lodami waniliowymi i owocami | Przepisy.pl pixel

Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

15 gramów

1 łyżeczka

6 sztuk

8 sztuk

20 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj jajko, cukier, cynamon i mleko.

Krok 2

Zanurz brioszki jedna po drugiej w mieszance jajecznej, pozwól im się chwilę namoczyć i umieść je na talerzu.

Krok 3

Podgrzej odrobinę masła lub oleju na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu.

Krok 4

Smaż przygotowane kromki przez kilka minut z obu stron lub do uzyskania złotego koloru.

Krok 5

Podawaj tosty francuskie na talerzu, udekoruj jagodami, nałóż lody waniliowe i skrop deser miodem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymiFrancuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi

Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi to popularne śniadanie, które może być również świetnym deserem. Są to kromki pieczywa namoczone w mleku z jajkiem i smażone na patelni. W połączeniu z lodami waniliowymi oraz owocami leśnymi tworzą pyszny i oryginalny deser.

Dla kogo?

Tost francuski z owocami i lodami to wspaniały deser dla osób, które szukają czegoś łatwego i szybkiego do zrobienia, ale jednocześnie oczekują wyjątkowego smaku. Taki deser świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub przyjęciu z przyjaciółmi.

Na jaką okazję?

Francuskie tosty z lodami i owocami doskonale pasują na wiele okazji, takich jak spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, romantyczne kolacje czy imprezy w ogrodzie. Łatwy i pyszny przepis na francuskie tosty z lodami jest idealny na letnie wieczory lub weekendowe brunche.

Czy wiesz, że?

Francuskie tosty znane jako „pain perdu” dawniej były daniem przygotowywanym przez osoby, które nie chciały marnować starych kromek chleba. Obecnie tosty zyskały na popularności na całym świecie i są uwielbiane przez miłośników słodkości.

Dla urozmaicenia:

Aby urozmaicić smak francuskich tostów z lodami i owocami, można dodać do nich inne składniki, takie jak posiekane orzechy włoskie, syrop klonowy, bitą śmietanę lub miód. Możecie również eksperymentować z różnymi owocami, takimi jak truskawki, borówki, maliny czy kiwi. Macie naprawdę wiele wariacji, dlatego warto poeksperymentować i stworzyć własną wersję tego pysznego deseru.