Tosty francuskie z lodami waniliowymi i owocami | Przepisy.pl pixel

Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

15 gramów

1 łyżeczka

6 sztuk

8 sztuk

20 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj jajko, cukier, cynamon i mleko.

Krok 2

Zanurz brioszki jedna po drugiej w mieszance jajecznej, pozwól im się chwilę namoczyć i umieść je na talerzu.

Krok 3

Podgrzej odrobinę masła lub oleju na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu.

Krok 4

Smaż przygotowane kromki przez kilka minut z obu stron lub do uzyskania złotego koloru.

Krok 5

Podawaj tosty francuskie na talerzu, udekoruj jagodami, nałóż lody waniliowe i skrop deser miodem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymiFrancuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi

Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi to popularne śniadanie, które może być również świetnym deserem. Są to kromki pieczywa namoczone w mleku z jajkiem i smażone na patelni. W połączeniu z lodami waniliowymi oraz owocami leśnymi tworzą pyszny i oryginalny deser.

Dla kogo?

Tost francuski z owocami i lodami to wspaniały deser dla osób, które szukają czegoś łatwego i szybkiego do zrobienia, ale jednocześnie oczekują wyjątkowego smaku. Taki deser świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub przyjęciu z przyjaciółmi.

Na jaką okazję?

Francuskie tosty z lodami i owocami doskonale pasują na wiele okazji, takich jak spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, romantyczne kolacje czy imprezy w ogrodzie. Łatwy i pyszny przepis na francuskie tosty z lodami jest idealny na letnie wieczory lub weekendowe brunche.

Czy wiesz, że?

Francuskie tosty znane jako „pain perdu” dawniej były daniem przygotowywanym przez osoby, które nie chciały marnować starych kromek chleba. Obecnie tosty zyskały na popularności na całym świecie i są uwielbiane przez miłośników słodkości.

Dla urozmaicenia:

Aby urozmaicić smak francuskich tostów z lodami i owocami, można dodać do nich inne składniki, takie jak posiekane orzechy włoskie, syrop klonowy, bitą śmietanę lub miód. Możecie również eksperymentować z różnymi owocami, takimi jak truskawki, borówki, maliny czy kiwi. Macie naprawdę wiele wariacji, dlatego warto poeksperymentować i stworzyć własną wersję tego pysznego deseru.