Sałatka z owocami i krewetkami
Czas: 15 minut
Porcja dla 2-3 osób
Składniki:
- Sos sałatkowy Knorr (Twój ulubiony)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g gotowanych I obranych krewetek
- 250 g świeżej rukoli (lub innych liści sałatowych)
- garść świeżej mięty
- 100 g truskawek
- 100 g malin
- 100 g arbuza, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka miodu
- świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotuj sos sałatkowy z Knorr, dodaj do niego miód i dokładnie wymieszaj całość. Pokrój truskawki na plastry, a arbuz w kostkę ok. 1-2 cm. Wymieszaj delikatnie owoce i rukolę oraz listki mięty. Dodaj krewetki. Sałatę skrop sosem sałatkowym i posyp świeżo mielonym pieprzem. Ta sałata będzie jeszcze lepsza, gdy odstawimy ją na 15 minut do lodówki.
Sałatka z arbuza i ogórka:
Czas: 15 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- Sos sałatkowy Knorr koperkowo-ziołowy (można dodać do sosu także jogurt)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ arbuza, pokrojonego w kostkę ok. 1-2 cm
- 200 g roszponki lub młodego szpinaku
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona bardzo cieniutko
- 1 ogórek, pokrojony w plasterki
- 2 łyżki świeżej mięty
- 2 łyżki świeżej kolendry (opcjonalnie)
- limonka lub ½ cytryny
- 150 g sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania
Przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki z wyjątkiem sera feta z sosem. Całość posyp pokruszonym lub pokrojonym w drobną kostkę serem feta.
W kolejnym wpisie zajmę się sałatkami makaronowymi. To doskonały pomysł na niespodziewanych gości lub składkowego grilla w ogrodzie.
Komentarze (0)