W kuchni wykorzystujemy także owoce winogron. Przede wszystkim w sałatkach, ale nie tylko. Według zasad winogrona nie powinny mieć pestek. Jako adept sztuki kulinarnej miałem zadanie przygotowania winogron do sosu, przygotowanego codziennie na świeżo. Musiałem sparzyć i obrać winogrona i starannie usunąć pestki, tak by nie zniszczyć owoców. Następnie winogrona kroiłem na ćwiartki. Jeśli nie macie cierpliwości to kupcie po prostu winogrona bezpestkowe. I zróbcie z nich sałatkę na obiad. Prostą a zarazem wykwintną.

Sałatka z winogronami
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 150 g winogron ciemnych i jasnych
- 80 g sera z niebieską pleśnią typu rokpol
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- garść rukoli
- kiełki do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Winogrona umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek. Ser pokrój w kostkę, a rukolę umyj. Odłóż kilka listków do dekoracji. Stwórz sos czosnkowy mieszając jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Następnie sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki. Ułóż gotową sałatkę na talerzykach i udekoruj listkami rukoli oraz kiełkami. Sałatkę posyp orzechami.

Winogrona doskonale smakują z mięsami. Przygotujcie klasyczny przepis na kurczaka z winogronami. Dwa kontrastujące smaki – słodki i słony, razem łączą się w harmonijną w smaku potraw, sięgającą korzeniami czasów rzymskich.

Kurczak z winogronami
Dla 4 osób
Czas przygotowywania: 20 minut

Składniki:
- 2 duże piersi kurczaka przecięte wzdłuż na pół
- 4 płaty szynki parmeńskiej
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżka Przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
- 2 cebulki szalotki
- 80 g winogron białych bez skóry i pestek pokrojonych w ćwiartki
- 80 g winogron ciemnych bez skóry i pestek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml białego wina Chardonnay
- kilka listków bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna

Sposób przygotowania

Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską. Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor. Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem, gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody , dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła - energicznie mieszając, spraw, by masło gładko rozpuściło się w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii. Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej sosem.

Jesień to idealna pora roku na winogrona w kuchni. Korzystajcie z nich pełnymi garściami.