Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowiem do zawijania greckich gołąbków o nazwie dolma. Takie liście kupić można w sklepach z żywnością z całego świata lub przygotować samodzielnie, tak jak w naszym przepisie.

Dolma
4 porcje
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- Bulionetka do Duszonych Mięs Knorr
- 20-25 liści winogron
- Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
- 50 g ryżu
- 1 cebula
- sok z 1 cytryny
- 200 g jogurtu naturalny

Sposób przygotowania

Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj Fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę. Liście winogron sparz krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą. Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie ściśle zroluj – jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.

Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry. Aby podkreślić smak dania dodaj Bulionetkę do duszonych mięs i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 min. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe dolmy podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym, przygotowanym na bazie sosu dołączonego do saszetki i jogurtu

Na nieformalnym domowym przyjęciu nie może zabraknąć deski serów. Przygotujcie 3 do 5 rodzajów, różnych w smaku i charakterze. To może być łagodny ser żółty, ser pleśniowy typu rokpol, dojrzewający, Brie czy Camembert, ser kozi i polski ser typu bursztyn czy szafir. Sery i winogrona to związek idealny. Gdy dodamy do tego dobre czerwone wino…

Rewelacyjną przekąską jest panierowany camembert podany z winogronami i orzechami włoskimi. Słodki i słony, miękki i twardy, lekko gorzki i lekko kwaśny – to właśnie w tej kompozycji smaków i faktur tkwi tajemnica wyjątkowych dań.

Panierowany camembert z winogronami
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 2 sery camembert
- 2 opakowanie Knorr Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp
- 100 ml ketchupu Hellmann’s Łagodny
- 50 ml mleka
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 200 ml oleju
- 100 ml majonezu Hellmann’s Babuni
- 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania

Ser camembert pokrój na pół, następnie każdą połówkę na trzy trójkąty. Wymieszaj jajka z mlekiem i przelej do miski. Do drugiej miski wsyp panierkę z opakowań Fix Knorr. Kawałki sera oprósz mąką, następnie zanurz je w jajku z mlekiem, a na koniec obtocz w panierce. Serki smaż w głębokim oleju aż panierka zrobi się złotobrązowa i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz serki na ręczniku papierowym. Na każdy kawałek sera połóż orzech włoski i winogrono. Całość przebij wykałaczką tak, aby powstały koreczki. Majonez wymieszaj z ketchupem oraz sosem tysiąca wysp z opakowania Fix Knorr. Koreczki z panierowanego sera podawaj z sosem oddzielnie.

Zapraszam do gotowania i smakowania jesiennych winogron. Zachęcam do próbowania wszystkich rodzajów. Naprawdę różnią się smakiem.