Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do jedzenia, ale również jako składnik wielu wspaniałych dań. Gdy wybieramy wino do gotowania warto kierować się prostą zasadą. Jeżeli wybralibyśmy określone wino do wypicia z potrawą, to oznacza, że wino nadaje się do jej gotowania. Gotowanie z winem to może być dobra zabawa i pretekst by znajome dania odkryć na nowo. Dodajcie trochę czerwonego wytrawnego wina do klasycznego sosu bolońskiego lub odrobinę białego, gdy przygotowujecie jesienny sos kurkowy do makaronu. Gwarantuję niezapomniane wrażenia kulinarne. Zachęcam do eksperymentowania, to nic trudnego, a z pewnością Wasze ulubione przepisy smakować będą jeszcze lepiej.

Wino zawiera kwasy i cukier, które wpłyną na danie, gotowane z winem. Jednocześnie delikatne aromaty i subtelne smaki wina ulatniają się podczas gotowania. Aby zachować równowagę, pamiętajcie by kwasowość dania pochodziła tylko z wina i jeżeli w przepisie pojawia się również cytryna czy ocet należy znacznie zmniejszyć ich udział. To szczególnie ważne gdy gotujemy dania z białym winem. Delikatne ryby i warzywa bardzo lubią białe, wytrawne wina. Do dań śródziemnomorskich, szczególnie ryb i owoców morza, używam go nader często. Wybieram szczep Chardonnay, pewnie dlatego, że jest jednym z popularniejszych w Polsce – delikatny, owocowy, niemal cytrusowy z subtelną nutą limonki czy melona. Risotto, makarony czy wspomniane już owoce morza smakują niebiańsko, gdy przyrządzamy je z białym winem. Od czasu do czasu do potraw używam rieslingów, delikatnych, owocowych win, o niskiej kwasowości. Bardzo lubię także wermuty, ziołowe, słodkawe i aromatyczne, rewelacyjnie pasują do ryb.

Odpowiednio dobrane wino nadaje daniom głęboki, kompleksowy smak i buduje aromat. Na przykład, gdy danie opiera się na cebuli, pomidorach i marchewce, które zawierają dużo naturalnych cukrów, idealnym partnerem w gotowaniu będzie wino mniej wytrawne i cięższe. Ale przejdźmy do konkretów. Spróbujcie wybornego łososia w sosie z wermutem. Jestem przekonany, że zaskoczy Was i zachwyci niezwykły smak tego dania.

Delikatny łosoś na wermucie
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20- 30 minut

Składniki:
- 4 dzwonki łososia
- 1 główka kopru włoskiego
- 1 żółta cebula średniej wielkości
- 1 gałązka pomidorów koktajlowych
- 200 ml wermutu
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka Deliktu warzywnego Knorr
- szczypta szafranu
- ½ kostki rosołowej Knorr Bulion na włoszczyźnie
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Rybę umyj i osusz, w misce połącz połowę oliwy z Delikatem warzywnym, startą skórką z cytryny i odrobiną pieprzu. W powstałej marynacie obtocz rybę, pozostaw ją w niej przez około 20 minut.

W międzyczasie w garnku zagotuj wino z szafranem, sokiem z cytryny, kostką rosołową, pokrojonym w cienkie plastry koprem włoskim i cebulą. Wszystko razem gotuj przez minutę, po czym uzupełnij odparowany płyn połową szklanki wody. Płyn przelej do żaroodpornego naczynia, dołóż listki bazylii, pomidorki, a na wierzchu ułóż rybę. Całość skrop pozostałą oliwą z oliwek. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Rybę podawaj w głębokim talerzu z razem z wywarem, warzywami i opieczonym kawałkiem ciabaty.