Innym przykładem na użycie charakterystycznego wina, tym razem słodkiego, będzie sos z wina Marsala. Danie jest naprawdę proste. Koniecznie spróbujcie. Trzeba tylko zarezerwować czas na marynowanie.
Comber z sarny w winie Marsala
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania - 30 minut (marynowanie - 24 godziny)
Składniki:
- 400 g polędwicy z sarny
- 200 ml czerwonego wina
- 300 ml wina Marsala
- 3 ziarna jałowca
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki miodu
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 1 łyżka Deliktu Przyprawy Uniwersalnej Knorr
- 1 Sos pieczeniowy ciemny Knorr
- 2 szalotki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 plastry tłustego boczku
Sposób przygotowania:
Marynata
W moździerzu rozgnieć wszystkie przyprawy - ziele angielskie, pieprz, goździki, jałowiec, cynamon, liście laurowe, wrzuć je na patelnię i dobrze podgrzej, po czym zalej czerwonym winem. Do wina dodaj miód, Delikat i rozmaryn. Marynatę wystudź, umieść w niej polędwiczki z sarny. Całość przykryj folią, wstaw do lodówki na 24 godziny. Zamarynowane mięso wyjmij z marynaty, osusz, oprósz Przyprawą do mięs i obsmaż na patelni z obu stron. Mięso obwiń w plastry boczku, umieść na 10-15 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Mięso powinno być mocno różowe.
Sos Marsala
Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, smaż chwilę, aż się zeszkli. W razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy. Całość zalej winem Marsala. Gotuj, aż wino odparuje do połowy. Dodaj do niego rozpuszczony w 200 ml wody Sos pieczeniowy. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje. Upieczone mięso odstaw na 5 minut, aby odpoczęło, po czym pokrój pod skosem w plastry i ułóż na wcześniej polanym sosie.
Komentarze (0)