Veganuary
35 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Veganuary
Dieta wegańska kojarzy ci się z serią wyrzeczeń i mało interesującym, ubogim jadłospisem? Czas to zmienić - zacznij w Veganuary! Rezygnacja z mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego wcale nie musi oznaczać, że jedzenie przestanie być przyjemnością. Wielu fanów gotowania i weganizmu każdego dnia udowadnia, że przepisy roślinne mogą być skarbnicą pomysłów, przekonując do tego nawet największego niedowiarka. Nam temat dań wegańskich również jest bliski, więc z przyjemnością podzielimy się z tobą przysmakami na Veganuary, które dopasujesz do dowolnej okazji i pory dnia.
Dla kogo?
Wielbiciele potraw wegańskich i wegetariańskich będą w stanie spędzić na przeglądaniu naszych receptur naprawdę sporo czasu. Trudno wybrać, od którego dania na Veganuary zacząć, ponieważ wszystkie wyglądają zachęcająco! Co ważniejsze, dania skomponowaliśmy z tak różnorodnych i apetycznych składników, by nawet sceptycy stwierdzili, że potrawy wegańskie mogą stać się wspaniałą inspiracją do przyrządzenia kolorowych posiłków.
Na jaką okazję?
Na śniadanie w Veganuary podaj wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem, w porze lunchu zjedz sałatkę w stylu Cezar z wegańskimi nuggetsami, a na obiad przygotuj roślinny ramen. Masz ochotę na gorącą kolację? W takim razie chili sin carne sprawdzi się znakomicie. Kiedy wpadają znajomi, zaproponuj im pizzę, a jeśli chcesz wrzucić na ząb coś słodkiego, przygotuj serniczki pomarańczowo-dyniowe albo efektowny tort. Wszystkie te specjały przyrządzisz na Veganuary wyłącznie z roślinnych składników!
Czy wiesz, że?
Dzięki przepisom wegańskim na Veganuary nauczysz się, że znalezienie zamienników dla typowych produktów obecnych w większości kuchni, wcale nie jest trudne. Do zrobienia sernika nie potrzebujesz twarogu, a nerkowców. Z kolei jajka w przepisach na ciasto z powodzeniem można zastąpić aquafabą, czyli wodą po gotowaniu ciecierzycy.
Dla urozmaicenia:
Wśród naszych przepisów na Veganuary znajdziesz wegańskie odpowiedniki znanych i lubianych potraw. Możesz liczyć między innymi na wegańską sałatkę gyros, spaghetti bolognese, aromatyczny gulasz, a nawet rosół.