
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
280 mililitrów
360 gramów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roślinne nuggetsy upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 10 min.

Krok 2
Wegański majonez połącz z przyprawą do gyrosa Knorr i odstaw do lodówki.

Krok 3
Kukurydzę odcedź z zalewy, sałatę umyj i oddziel liście, a pozostałe warzywa pokrój w grubą kostkę.

Krok 4
Przygotuj dużą szklaną misę. Na dno ułóż liście sałaty, następnie warstwami układaj pomidory, ogórek kiszony, czerwoną cebulę, kukurydzę oraz ogórek zielony. Wierzch przykryj sosem i połóż na nim upieczone roślinne nuggetsy.


Dobra rada:
Możesz udekorować świeżymi listkami natki pietruszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka gyros wegańska
Oto efektowna sałatka, która zdążyła już podbić serca wielu smakoszów. Pięknie prezentuje się w szklanych salaterkach, stając się przebojem niejednej imprezy. W najbardziej popularnym wydaniu jej podstawą jest mięso z piersi z kurczaka. Co jednak zrobić, jeśli nie jadamy mięsa lub wiemy, że nasi goście przeszli na zieloną stronę mocy? Wegańskiej sałatce gyros też niczego nie brakuje!
Dla kogo?
Już sama nazwa przepisu wskazuje na to, że sałatka gyros bez mięsa będzie odpowiednia dla wegan i wegetarianów. Nawet największy niedowiarek uwierzy, że dieta roślinna może być bardzo urozmaicona i smaczna.
Na jaką okazję?
Wegańska sałatka gyros sprawdzi się nie tylko jako imprezowy poczęstunek. Weź ją ze sobą do pracy albo na piknik. To bardzo prosty sposób na zrobienie pysznej i kolorowej kolacji.
Czy wiesz, że?
Przy wyborze składników do sałatki gyros wegańskiej trzeba być niezwykle uważnym. W sklepie szukaj również wegańskiego majonezu.
Dla urozmaicenia:
Rośliny strączkowe, np. ciecierzyca i soczewica, też świetnie sprawdzą się w wegańskim gyrosie.




































