
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
280 mililitrów
360 gramów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roślinne nuggetsy upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 10 min.

Krok 2
Wegański majonez połącz z przyprawą do gyrosa Knorr i odstaw do lodówki.

Krok 3
Kukurydzę odcedź z zalewy, sałatę umyj i oddziel liście, a pozostałe warzywa pokrój w grubą kostkę.

Krok 4
Przygotuj dużą szklaną misę. Na dno ułóż liście sałaty, następnie warstwami układaj pomidory, ogórek kiszony, czerwoną cebulę, kukurydzę oraz ogórek zielony. Wierzch przykryj sosem i połóż na nim upieczone roślinne nuggetsy.


Dobra rada:
Możesz udekorować świeżymi listkami natki pietruszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka gyros wegańska
Oto efektowna sałatka, która zdążyła już podbić serca wielu smakoszów. Pięknie prezentuje się w szklanych salaterkach, stając się przebojem niejednej imprezy. W najbardziej popularnym wydaniu jej podstawą jest mięso z piersi z kurczaka. Co jednak zrobić, jeśli nie jadamy mięsa lub wiemy, że nasi goście przeszli na zieloną stronę mocy? Wegańskiej sałatce gyros też niczego nie brakuje!
Dla kogo?
Już sama nazwa przepisu wskazuje na to, że sałatka gyros bez mięsa będzie odpowiednia dla wegan i wegetarianów. Nawet największy niedowiarek uwierzy, że dieta roślinna może być bardzo urozmaicona i smaczna.
Na jaką okazję?
Wegańska sałatka gyros sprawdzi się nie tylko jako imprezowy poczęstunek. Weź ją ze sobą do pracy albo na piknik. To bardzo prosty sposób na zrobienie pysznej i kolorowej kolacji.
Czy wiesz, że?
Przy wyborze składników do sałatki gyros wegańskiej trzeba być niezwykle uważnym. W sklepie szukaj również wegańskiego majonezu.
Dla urozmaicenia:
Rośliny strączkowe, np. ciecierzyca i soczewica, też świetnie sprawdzą się w wegańskim gyrosie.