Sałatka makaronowa z majonezem wegańskim
NOWY PRZEPIS
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
5 łyżek
1 puszka
50 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę oraz tofu pokrój w paski, natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
Majonez połącz w miseczce z sosem ziołowo-koperkowym oraz wodą. Dobrze wymieszaj.

Krok 3
W dużej misce wymieszaj makaron, paprykę, tofu, natkę pietruszki oraz sos. Całość wymieszaj i udekoruj kiełkami sojowymi.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki możesz dodać papryczkę chili lub jalapeno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z majonezem wegańskim
Kochamy sałatki makaronowe, ponieważ są efektowne i z powodzeniem mogą pełnić funkcję szybkiego do zrobienia lunchu albo kolacji. Tym razem przedstawiamy wegańską wersję. Odpowiadać będzie wszystkim osobom, które postanowiły porzucić produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dla kogo?
Mimo nazwy i użytych składników, wegańska sałatka makaronowa z majonezem posmakuje każdemu, kto lubi warzywne kompozycje. Nie trzeba na stałe żegnać się z ukochanymi wędlinami i pasztetami, by docenić jej smak.
Na jaką okazję?
Coraz więcej osób zaczyna interesować się dietami bezmięsnymi, więc jeśli organizujesz przyjęcie, istnieje spore prawdopodobieństwo, że przy twoim stole zasiądą także weganie. To świetna okazja, by przyrządzić tę prostą sałatkę makaronową z majonezem wegańskim – niech goście nie wracają do swoich domów z pustymi brzuchami!
Czy wiesz, że?
W recepturze odnajdziesz tofu, nazywane roślinną alternatywą twarodu. Jeśli chcesz, by jego smak był bardziej wyrazisty, użyj wersji wędzonej.
Dla urozmaicenia:
Warzyw nigdy za wiele! Jeśli tylko masz ochotę, do sałatki makaronowej wegańskiej dodaj kukurydzę, ogórki i pomidory.