Mięsne dania z majonezem
Majonez wykorzystasz do mięs na różne sposoby. Użyj go np. do kremowego sosu, który będzie smaczny w połączeniu z polędwiczkami wieprzowymi. Na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso, podsmaż piórka cebuli i ćwiartki pieczarek. Całość zalej śmietaną o 18% zawartości tłuszczu i gotuj do momentu, w którym zacznie gęstnieć. Po zestawieniu patelni z ognia, wymieszaj energicznie jej zawartość z niewielką ilością majonezu. Nada on potrawie nie tylko smaku, ale również zapewni aksamitną konsystencję. Sprawdź dokładny przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo-majonezowym. Majonez będzie też rewelacyjny do smażenia mięsa. Pamiętaj jedynie, aby wybrać jego klasyczną wersję, a nie light. Niewielką ilość rozgrzej na teflonowej patelni i usmaż polędwiczki wieprzowe. Nabiorą one dzięki niemu złocistego koloru i zyskają przyjemny posmak. Gotowe danie serwuj z ryżem i sałatkami warzywnymi. Dzięki naszym propozycjom na mięsne dania z majonezem z łatwością skomponujesz pyszny obiad – przekonaj się o tym.
Ryba z majonezem
Spośród dań z majonezem warto wybierać takie, których podstawą jest ryba. Kremowy dodatek wybornie skomponuje się z delikatnym łososiem. Wymieszaj go ze świeżo wyciśniętym sokiem cytrynowym (opcjonalnie limonkowym) i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Taką „pierzynkę” rozsmaruj na wierzchach łososiowych medalionów i pomidorków koktajlowych. Smaczna będzie po zapieczeniu. Danie przed przełożeniem do piekarnika posyp pieprzem cytrynowym. Gotowe serwuj z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym lub młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem. Przetestuj przepis na wyśmienitego pieczonego łososia z majonezem i cytrynowym pieprzem.
Wytrawne babeczki z majonezem
Wytrawne babeczki to świetna alternatywa dla klasycznych słodkich muffinek. Ze względu na użyte do ich przyrządzenia składniki można je zaliczyć do kategorii dań z majonezem. Wypróbuj pieczone muffinki z serem feta i szpinakiem, które zawsze się udają. To dobra propozycja, jeśli myślisz o oryginalnym śniadaniu. Zupełnie inną metodą przygotujesz kolorowe babeczki. Nie wymagają pieczenia, są proste, a mimo to bardzo smaczne. Wystarczy, że wymieszasz koperkowo-ziołowy sos z majonezem i żelatyną. Kremową masą zalej kawałki warzyw umieszczone w silikonowych foremkach do babeczek. Mini przekąski podawaj po ich stężeniu, z prostą sałatką na bazie rukoli.
Pasztety z majonezem
Wśród dań z majonezem nie może zabraknąć pasztetu. Przyrządź warzywną wersję i upiecz pasztet z cukinii i zielonego groszku. Na początek pokrój plastry cukinii, a gdy zmiękną wyłóż nimi prostokątną blaszkę, owiniętą wcześniej folią spożywczą. Następnie przełóż do niej farsz. Zrobisz go poprzez wymieszanie zielonego groszku (zmiksowanego z miętą, bazylią i majonezem) z bułką namoczoną w mleku i kaszą manną. Pamiętaj również o właściwej mieszance przypraw, dzięki której pasztet będzie wyrazisty. Sprawdzi się połączenie zmielonej gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego i chili. Smaku nada również ząbek czosnku. Pasztet będzie miał puszystą konsystencję, jeśli masę wymieszasz z ubitymi na sztywno białkami jaj. Potrawę podawaj po przekrojeniu na grube plastry, najlepiej z dipem czosnkowym.
Zapiekanki z majonezem
Słodkie ziemniaki są znakomitą bazą wielu wybornych potraw. Udowadnia to przepis na zapiekankę z batatów. To również przykład prostego, a jednocześnie efektownego dania z majonezem. W tym przypadku używa się go do stworzenia chrupiącej i smacznej skorupki, dzięki której danie nie tylko zyskuje ciekawszą konsystencję, ale również głębszy smak. Jak wykonać tę zapiekankę? Półmiękkie ziemniaki, ugotowane w soku z pomarańczy i śmietanie 18%, przełóż do wyłożonego wcześniej papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Całość przykryj aksamitną masą, czyli majonezem wymieszanym z bułką tartą, pokruszonymi orzechami włoskimi i rozmarynem. Tak upieczone słodkie ziemniaczki sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs, np. kaczki lub indyka.
Dania z majonezem – przekąski
Dania z majonezem to również smaczne przekąski. Oryginalną propozycją są Kalifornia rolls. To inspirowane kuchnią japońską mini danie powinno przypaść do gustu przede wszystkim tym, którzy chcieliby spróbować sushi, ale nie przepadają za surową rybą. Jest ono połączeniem gotowanych krewetek królewskich, miąższu dojrzałego awokado i posiekanej kapusty pekińskiej. Wszystkie składniki świetnie zespoli majonez, któremu smaku nada pikantne wasabi, czyli japoński chrzan. Farsz zawiń w nori – liście wodorostów – obtoczone ryżem. Gotową przekąskę posyp podsmażonymi na złoty kolor nasionami białego sezamu oraz czarnuszką. Do dekoracji wykorzystaj również czerwony kawior, np. z łososia, a do serwowania użyj marynowany imbir, wasabi i sos sojowy.
Jak widać, dania z majonezem to nie tylko sałatki. Zapiekaj go, dodawaj do gorących sosów lub wykorzystuj do wytrawnych wypieków. Zanim rozpoczniesz własne eksperymenty kulinarne, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy. Do dzieła!