Składniki
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
6 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
100 mililitrów
200 gramów
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blaszkę na pasztet posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie, ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut Po tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.
Krok 2
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek. Dodaj do cukinii.
Krok 3
Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez. Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały twarde części grochu i ziół.
Krok 4
Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kaszę. Następnie na oliwie zeszklij cebulę i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa dodaj do miski.
Krok 5
Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj delikatnie z warzywami.
Krok 6
Powstały farsz umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130 st. C. na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet ostudź pokrój w grube plastry i podawaj z dipem czosnkowym.
Dobra rada:
Do pasztetu z cukinii można dodać marchewkę lub szpinak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z cukinii
Bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Jeśli szukasz odpowiedniej przystawki podczas przyjęcia, przygotuj pasztet z cukinii i zielonego groszku. Jego przyrządzenie zajmuje dość dużo czasu, ale efekty są naprawdę warte jego poświęcenia. Pasztet posiada miękką, bardzo subtelną w smaku skórkę z plastrów cukinii. Jego główną część tworzą starta cukinia, zielony groszek, namoczona w mleku bułka tarta, majonez, mięta, bazylia, jajka, kasza manna, zeszklona na oliwie cebula oraz czosnek. Pasztet jest więc bardzo bogaty w składniki i ma intensywny, warzywny smak. Jeśli chcesz, dodaj do niego także startą marchewkę lub odrobinę sera żółtego. Upiecz go w kąpieli wodnej, a przed podaniem ostudź i pokrój w grube plastry. Podawaj przekąskę z cukinii razem z sosem czosnkowym. Wykorzystaj ją również do kanapek albo serwuj jako część stołu szwedzkiego w otoczeniu serów, mięs na zimno, sałatek i surówek. Chcesz spróbować mocno warzywnej i wyrazistej przekąski? Sprawdź przepis na pasztet z cukinii i groszku.