Pasztet z cukini: sprawdź jak zrobić | Przepis.pl pixel

Pasztet z cukinii

i zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

heart
376 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1849 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

6 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

200 gramów

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blaszkę na pasztet z cukinii posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie, ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.

Pasztet z cukinii - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek. Dodaj do cukinii.

Pasztet z cukinii - Krok 2

Krok 3

Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez. Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały twarde części grochu i ziół.

Pasztet z cukinii - Krok 3

Krok 4

Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy: gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kaszę. Następnie na oliwie zeszklij cebulę i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa dodaj do miski.

Pasztet z cukinii - Krok 4

Krok 5

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj delikatnie z warzywami.

Pasztet z cukinii - Krok 5

Krok 6

Powstały farsz do pasztetu z cukinii umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130°C na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet z cukinii ostudź, pokrój w grube plastry i podawaj z dipem czosnkowym.

Pasztet z cukinii - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasztetu z cukinii można dodać marchewkę lub szpinak.

6

Opinie o przepisie

  • Iwona Gacuta

    Iwona Gacuta , 30.12.2021

    Bardzo dużo pracy! Kąpiel wodna to chyba pomyłka - pasztet jest po prostu mokry aż z niego cieknie. W smaku dobry, ale wymaga kilku modyfikacji (1,5 szklanki bułki tartej i tylko 1 szklanka mleka?)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 02.10.2019

    Upiecz go w kąpieli wodnej? Nigdy tego nie robiłem, a brak na ten temat instrukcji. Dużo roboty, powinno być zaznaczone jako trudne, tym bardziej że jeszcze ta wodna kąpiel.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Unrug-Wiszowaty

    Ewa Unrug-Wiszowaty , 06.04.2018

    zrobiłam :( Niestety, podane w przepisie proporcje z pewnością są pomylone, ilość masy wystarcza na wypełnienie średniej wielkości wanny, a nie 1 foremki. Ogólnie - dużo roboty, mało frajdy. Nie polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Copiak

    Barbara Copiak , 11.09.2016

    Dużo roboty ale napewno smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii

Pasztet z cukinii z naszego przepisu to bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Jeśli szukasz odpowiedniej przystawki podczas przyjęcia, przygotuj pasztet z cukinii i zielonego groszku. Jego przyrządzenie zajmuje dość dużo czasu, ale efekty są naprawdę warte jego poświęcenia. Pasztet posiada miękką, bardzo subtelną w smaku skórkę z plastrów cukinii. Jego główną część tworzą starta cukinia, zielony groszek, namoczona w mleku bułka tarta, majonez, mięta, bazylia, jajka, kasza manna, zeszklona na oliwie cebula oraz czosnek. Pasztet jest więc bardzo bogaty w składniki i ma intensywny, warzywny smak.

Dla kogo?

Pasztet z cukinii to idealna opcja dla osób szukających wegetariańskiego posiłku. Przygotuj go, jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw lub szukasz alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pasztetów.

Na jaką okazję?

Pasztet z cukinii świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, kolację czy przekąskę na wynos. Zrób go na rodzinne spotkanie lub jako element warzywnego menu – będzie pysznym dodatkiem do pieczywa czy sałatki, np. sałatki jarzynowej.

Czy wiesz, że?

Pasztet z cukinii możesz przygotować na wiele sposobów, wzbogacając go o ulubione przyprawy czy dodatki. To danie, które łatwo dostosujesz do swojego smaku i dostępnych składników.

Dla urozmaicenia:

Zrób pasztet z cukinii z dodatkiem orzechów, suszonych pomidorów lub podsmażonej cebuli. Możesz też poeksperymentować z przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, kmin rzymski czy kurkuma, aby nadać mu ciekawszy aromat.

Sprawdź również nasz przepis na wegetariańską kanapkę z grillowanym serem lub burgera z pieczonymi bakłażanami!