Pasztet z cukinii
i zielonego groszku
średnie
1779 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
6 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
100 mililitrów
200 gramów
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blaszkę na pasztet posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie, ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut Po tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.

Krok 2
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek. Dodaj do cukinii.

Krok 3
Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez. Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały twarde części grochu i ziół.

Krok 4
Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kaszę. Następnie na oliwie zeszklij cebulę i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa dodaj do miski.

Krok 5
Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj delikatnie z warzywami.

Krok 6
Powstały farsz umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130 st. C. na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet ostudź pokrój w grube plastry i podawaj z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Do pasztetu z cukinii można dodać marchewkę lub szpinak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z cukinii
Bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Jeśli szukasz odpowiedniej przystawki podczas przyjęcia, przygotuj pasztet z cukinii i zielonego groszku. Jego przyrządzenie zajmuje dość dużo czasu, ale efekty są naprawdę warte jego poświęcenia. Pasztet posiada miękką, bardzo subtelną w smaku skórkę z plastrów cukinii. Jego główną część tworzą starta cukinia, zielony groszek, namoczona w mleku bułka tarta, majonez, mięta, bazylia, jajka, kasza manna, zeszklona na oliwie cebula oraz czosnek. Pasztet jest więc bardzo bogaty w składniki i ma intensywny, warzywny smak. Jeśli chcesz, dodaj do niego także startą marchewkę lub odrobinę sera żółtego. Upiecz go w kąpieli wodnej, a przed podaniem ostudź i pokrój w grube plastry. Podawaj przekąskę z cukinii razem z sosem czosnkowym. Wykorzystaj ją również do kanapek albo serwuj jako część stołu szwedzkiego w otoczeniu serów, mięs na zimno, sałatek i surówek. Chcesz spróbować mocno warzywnej i wyrazistej przekąski? Sprawdź przepis na pasztet z cukinii i groszku.