Pasztet z cukini: sprawdź jak zrobić | Przepis.pl pixel

Pasztet z cukinii

i zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

373 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

6 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

200 gramów

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blaszkę na pasztet posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie, ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut Po tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.

Pasztet z cukinii - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek. Dodaj do cukinii.

Pasztet z cukinii - Krok 2

Krok 3

Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez. Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały twarde części grochu i ziół.

Pasztet z cukinii - Krok 3

Krok 4

Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kaszę. Następnie na oliwie zeszklij cebulę i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa dodaj do miski.

Pasztet z cukinii - Krok 4

Krok 5

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj delikatnie z warzywami.

Pasztet z cukinii - Krok 5

Krok 6

Powstały farsz umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130 st. C. na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet ostudź pokrój w grube plastry i podawaj z dipem czosnkowym.

Pasztet z cukinii - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasztetu z cukinii można dodać marchewkę lub szpinak.

6

Opinie o przepisie

  • Iwona Gacuta

    Iwona Gacuta , 30.12.2021

    Bardzo dużo pracy! Kąpiel wodna to chyba pomyłka - pasztet jest po prostu mokry aż z niego cieknie. W smaku dobry, ale wymaga kilku modyfikacji (1,5 szklanki bułki tartej i tylko 1 szklanka mleka?)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 02.10.2019

    Upiecz go w kąpieli wodnej? Nigdy tego nie robiłem, a brak na ten temat instrukcji. Dużo roboty, powinno być zaznaczone jako trudne, tym bardziej że jeszcze ta wodna kąpiel.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Unrug-Wiszowaty

    Ewa Unrug-Wiszowaty , 06.04.2018

    zrobiłam :( Niestety, podane w przepisie proporcje z pewnością są pomylone, ilość masy wystarcza na wypełnienie średniej wielkości wanny, a nie 1 foremki. Ogólnie - dużo roboty, mało frajdy. Nie polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Copiak

    Barbara Copiak , 11.09.2016

    Dużo roboty ale napewno smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii

Bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Jeśli szukasz odpowiedniej przystawki podczas przyjęcia, przygotuj pasztet z cukinii i zielonego groszku. Jego przyrządzenie zajmuje dość dużo czasu, ale efekty są naprawdę warte jego poświęcenia. Pasztet posiada miękką, bardzo subtelną w smaku skórkę z plastrów cukinii. Jego główną część tworzą starta cukinia, zielony groszek, namoczona w mleku bułka tarta, majonez, mięta, bazylia, jajka, kasza manna, zeszklona na oliwie cebula oraz czosnek. Pasztet jest więc bardzo bogaty w składniki i ma intensywny, warzywny smak. Jeśli chcesz, dodaj do niego także startą marchewkę lub odrobinę sera żółtego. Upiecz go w kąpieli wodnej, a przed podaniem ostudź i pokrój w grube plastry. Podawaj przekąskę z cukinii razem z sosem czosnkowym. Wykorzystaj ją również do kanapek albo serwuj jako część stołu szwedzkiego w otoczeniu serów, mięs na zimno, sałatek i surówek. Chcesz spróbować mocno warzywnej i wyrazistej przekąski? Sprawdź przepis na pasztet z cukinii i groszku.