Pasztet z cukinii

i zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

311 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1031 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1.5 szklanki

6 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

200 gramów

0.25 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blaszkę na pasztet posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie, ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut Po tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.

Pasztet z cukinii - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek. Dodaj do cukinii.

Pasztet z cukinii - Krok 2

Krok 3

Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez. Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały twarde części grochu i ziół.

Pasztet z cukinii - Krok 3

Krok 4

Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kaszę. Następnie na oliwie zeszklij cebulę i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa dodaj do miski.

Pasztet z cukinii - Krok 4

Krok 5

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj delikatnie z warzywami.

Pasztet z cukinii - Krok 5

Krok 6

Powstały farsz umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130 st. C. na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet ostudź pokrój w grube plastry i podawaj z dipem czosnkowym.

Pasztet z cukinii - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasztetu z cukinii można dodać marchewkę lub szpinak.

4

Opinie o przepisie

  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski

    Upiecz go w kąpieli wodnej? Nigdy tego nie robiłem, a brak na ten temat instrukcji. Dużo roboty, powinno być zaznaczone jako trudne, tym bardziej że jeszcze ta wodna kąpiel.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Unrug-Wiszowaty

    Ewa Unrug-Wiszowaty

    zrobiłam :( Niestety, podane w przepisie proporcje z pewnością są pomylone, ilość masy wystarcza na wypełnienie średniej wielkości wanny, a nie 1 foremki. Ogólnie - dużo roboty, mało frajdy. Nie polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Copiak

    Barbara Copiak

    Dużo roboty ale napewno smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii

Bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Jeśli szukasz odpowiedniej przystawki podczas przyjęcia, przygotuj pasztet z cukinii i zielonego groszku. Jego przyrządzenie zajmuje dość dużo czasu, ale efekty są naprawdę warte jego poświęcenia. Pasztet posiada miękką, bardzo subtelną w smaku skórkę z plastrów cukinii. Jego główną część tworzą starta cukinia, zielony groszek, namoczona w mleku bułka tarta, majonez, mięta, bazylia, jajka, kasza manna, zeszklona na oliwie cebula oraz czosnek. Pasztet jest więc bardzo bogaty w składniki i ma intensywny, warzywny smak. Jeśli chcesz, dodaj do niego także startą marchewkę lub odrobinę sera żółtego. Upiecz go w kąpieli wodnej, a przed podaniem ostudź i pokrój w grube plastry. Podawaj przekąskę z cukinii razem z sosem czosnkowym. Wykorzystaj ją również do kanapek albo serwuj jako część stołu szwedzkiego w otoczeniu serów, mięs na zimno, sałatek i surówek. Chcesz spróbować mocno warzywnej i wyrazistej przekąski? Sprawdź przepis na pasztet z cukinii i groszku.