
Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
3 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
3 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.

Krok 2
Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.

Krok 3
Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.


Dobra rada:
Warzywa grillowane możesz podawać w towarzystwie grillowanego sera feta.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane warzywa z salsą awokado
Chociaż dania z grilla klasycznie kojarzą się z różnego rodzaju opiekanymi na ruszcie mięsami, istnieje wiele smacznych dań warzywnych, które warto przyrządzić w podobny sposób. Ten przepis świetnie to udowadnia. Warzywa grillowane z salsą awokado to propozycja smacznej przekąski lub dodatku do dań głównych. Zadbaj o to, aby przygotowywana przez Ciebie potrawa efektownie się prezentowała. Skomponuj w tym celu wielobarwny miks warzyw: wybierz różnokolorowe papryki, bakłażana, cukinię i czerwoną cebulę. Do grillowania świetnie sprawdzą się również boczniaki – niezwykle chrupiące i smaczne grzyby o dużych kapeluszach. Do podania przyrządzonych na ruszcie warzyw idealna będzie meksykańska salsa. Popularną wersją jest ta, którą przygotowuje się z drobno posiekanych pomidorów, tym razem wypróbuj jednak jej innej wersji. Jako bazę wykorzystaj awokado – owoc dość neutralny w smaku, o kremowej konsystencji miąższu. Zadbaj o to, aby przełamać jego smak wyrazistszymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się nieco pikantne kapary, czosnek czy anchois – fileciki małych ryb. Jako dodatek do warzyw z salsą awokado wykorzystaj kawałki bagietki francuskiej. Życzymy udanego grillowania.