Grillowane warzywa z salsą awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowane warzywa z salsą awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

99 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 1

Krok 2

Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 2

Krok 3

Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa grillowane możesz podawać w towarzystwie grillowanego sera feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane warzywa z salsą awokadoGrillowane warzywa z salsą awokado

Chociaż dania z grilla klasycznie kojarzą się z różnego rodzaju opiekanymi na ruszcie mięsami, istnieje wiele smacznych dań warzywnych, które warto przyrządzić w podobny sposób. Ten przepis świetnie to udowadnia. Warzywa grillowane z salsą awokado to propozycja smacznej przekąski lub dodatku do dań głównych. Zadbaj o to, aby przygotowywana przez Ciebie potrawa efektownie się prezentowała. Skomponuj w tym celu wielobarwny miks warzyw: wybierz różnokolorowe papryki, bakłażana, cukinię i czerwoną cebulę. Do grillowania świetnie sprawdzą się również boczniaki – niezwykle chrupiące i smaczne grzyby o dużych kapeluszach. Do podania przyrządzonych na ruszcie warzyw idealna będzie meksykańska salsa. Popularną wersją jest ta, którą przygotowuje się z drobno posiekanych pomidorów, tym razem wypróbuj jednak jej innej wersji. Jako bazę wykorzystaj awokado – owoc dość neutralny w smaku, o kremowej konsystencji miąższu. Zadbaj o to, aby przełamać jego smak wyrazistszymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się nieco pikantne kapary, czosnek czy anchois – fileciki małych ryb. Jako dodatek do warzyw z salsą awokado wykorzystaj kawałki bagietki francuskiej. Życzymy udanego grillowania.