Grillowane warzywa z salsą awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane warzywa z salsą awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 1

Krok 2

Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 2

Krok 3

Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa grillowane możesz podawać w towarzystwie grillowanego sera feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane warzywa z salsą awokadoGrillowane warzywa z salsą awokado

Chociaż dania z grilla klasycznie kojarzą się z różnego rodzaju opiekanymi na ruszcie mięsami, istnieje wiele smacznych dań warzywnych, które warto przyrządzić w podobny sposób. Ten przepis świetnie to udowadnia. Warzywa grillowane z salsą awokado to propozycja smacznej przekąski lub dodatku do dań głównych. Zadbaj o to, aby przygotowywana przez Ciebie potrawa efektownie się prezentowała. Skomponuj w tym celu wielobarwny miks warzyw: wybierz różnokolorowe papryki, bakłażana, cukinię i czerwoną cebulę. Do grillowania świetnie sprawdzą się również boczniaki – niezwykle chrupiące i smaczne grzyby o dużych kapeluszach. Do podania przyrządzonych na ruszcie warzyw idealna będzie meksykańska salsa. Popularną wersją jest ta, którą przygotowuje się z drobno posiekanych pomidorów, tym razem wypróbuj jednak jej innej wersji. Jako bazę wykorzystaj awokado – owoc dość neutralny w smaku, o kremowej konsystencji miąższu. Zadbaj o to, aby przełamać jego smak wyrazistszymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się nieco pikantne kapary, czosnek czy anchois – fileciki małych ryb. Jako dodatek do warzyw z salsą awokado wykorzystaj kawałki bagietki francuskiej. Życzymy udanego grillowania.