Grillowane warzywa z salsą awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

97 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 1

Krok 2

Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 2

Krok 3

Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.

Grillowane warzywa z salsą awokado - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa grillowane możesz podawać w towarzystwie grillowanego sera feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane warzywa z salsą awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane warzywa z salsą awokadoGrillowane warzywa z salsą awokado

Chociaż dania z grilla klasycznie kojarzą się z różnego rodzaju opiekanymi na ruszcie mięsami, istnieje wiele smacznych dań warzywnych, które warto przyrządzić w podobny sposób. Ten przepis świetnie to udowadnia. Warzywa grillowane z salsą awokado to propozycja smacznej przekąski lub dodatku do dań głównych. Zadbaj o to, aby przygotowywana przez Ciebie potrawa efektownie się prezentowała. Skomponuj w tym celu wielobarwny miks warzyw: wybierz różnokolorowe papryki, bakłażana, cukinię i czerwoną cebulę. Do grillowania świetnie sprawdzą się również boczniaki – niezwykle chrupiące i smaczne grzyby o dużych kapeluszach. Do podania przyrządzonych na ruszcie warzyw idealna będzie meksykańska salsa. Popularną wersją jest ta, którą przygotowuje się z drobno posiekanych pomidorów, tym razem wypróbuj jednak jej innej wersji. Jako bazę wykorzystaj awokado – owoc dość neutralny w smaku, o kremowej konsystencji miąższu. Zadbaj o to, aby przełamać jego smak wyrazistszymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się nieco pikantne kapary, czosnek czy anchois – fileciki małych ryb. Jako dodatek do warzyw z salsą awokado wykorzystaj kawałki bagietki francuskiej. Życzymy udanego grillowania.