
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
0.3 szklanki
0.3 szklanki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój podobnie. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w mniejsze kawałki. Cebule pokrój w plastry.

Krok 2
Do miski wlej oba oleje, sok z cytryn, dodaj drobno posiekane chilli oraz czosnek.

Krok 3
Wsyp garam masalę, świeżo starty imbir oraz przyprawę Knorr.

Krok 4
Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut.

Krok 5
Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione. Po usmażeniu przełóż wszystkie do miski, w której pozostała marynata.

Krok 6
Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i natychmiast podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa po indyjsku
Wszyscy miłośnicy warzyw powinni być zachwyceni tą propozycją. Warzywa po indyjsku to fenomenalna przekąska na każdą porę dnia. Kompozycja kolorowych jarzyn i indyjskiej mieszanki przypraw garam masala, oraz świeżego imbiru i kolendry tworzą wysmakowane połącznie. Do przygotowania potrawy użyj bakłażana, cukinii, kolorowych papryk oraz czerwonej cebuli. W indyjskim wydaniu doskonale smakuje także słodka marchew. Jeżeli chcesz, możesz dodać także inne warzywa nadające się do grillowania. Kluczem sukcesu tak przygotowywanych jarzyn jest oczywiście marynata. Stwórz ją łącząc olej sezamowy, sok z cytryny, drobno posiekane chili oraz czosnek. Całość dopełni indyjska mieszanka przypraw garam masala. Znajdziesz ją w każdym dobrym sklepie spożywczym. Do marynaty wrzuć oczyszczone i pokrojone warzywa i pozostaw na ok. 30 minut, tak, aby orientalny smak na dobre w nie wniknął. Grillowane i kusząco rumiane warzywa podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.