Warzywa po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

310 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

890 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

0.3 szklanki

0.3 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój podobnie. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w mniejsze kawałki. Cebule pokrój w plastry.

Warzywa po indyjsku   - Krok 1

Krok 2

Do miski wlej oba oleje, sok z cytryn, dodaj drobno posiekane chilli oraz czosnek.

Warzywa po indyjsku   - Krok 2

Krok 3

Wsyp garam masalę, świeżo starty imbir oraz przyprawę Knorr.

Warzywa po indyjsku   - Krok 3

Krok 4

Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut.

Warzywa po indyjsku   - Krok 4

Krok 5

Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione. Po usmażeniu przełóż wszystkie do miski, w której pozostała marynata.

Warzywa po indyjsku   - Krok 5

Krok 6

Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i natychmiast podawaj.

Warzywa po indyjsku   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa po indyjsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa po indyjsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa po indyjsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa po indyjsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa po indyjsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa po indyjsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa po indyjsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa po indyjsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa po indyjsku  Warzywa po indyjsku

Wszyscy miłośnicy warzyw powinni być zachwyceni tą propozycją. Warzywa po indyjsku to fenomenalna przekąska na każdą porę dnia. Kompozycja kolorowych jarzyn i indyjskiej mieszanki przypraw garam masala, oraz świeżego imbiru i kolendry tworzą wysmakowane połącznie. Do przygotowania potrawy użyj bakłażana, cukinii, kolorowych papryk oraz czerwonej cebuli. W indyjskim wydaniu doskonale smakuje także słodka marchew. Jeżeli chcesz, możesz dodać także inne warzywa nadające się do grillowania. Kluczem sukcesu tak przygotowywanych jarzyn jest oczywiście marynata. Stwórz ją łącząc olej sezamowy, sok z cytryny, drobno posiekane chili oraz czosnek. Całość dopełni indyjska mieszanka przypraw garam masala. Znajdziesz ją w każdym dobrym sklepie spożywczym. Do marynaty wrzuć oczyszczone i pokrojone warzywa i pozostaw na ok. 30 minut, tak, aby orientalny smak na dobre w nie wniknął. Grillowane i kusząco rumiane warzywa podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.