Warzywa po indyjsku

- Krok 1Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój podobnie. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w mniejsze kawałki. Cebule pokrój w plastry.
- Krok 2Do miski wlej oba oleje, sok z cytryn, dodaj drobno posiekane chilli oraz czosnek.
- Krok 3Wsyp garam masalę, świeżo starty imbir oraz przyprawę Knorr.
- Krok 4Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
- Krok 5Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione. Po usmażeniu przełóż wszystkie do miski, w której pozostała marynata.
- Krok 6Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i natychmiast podawaj.

Wszyscy miłośnicy warzyw powinni być zachwyceni tą propozycją. Warzywa po indyjsku to fenomenalna przekąska na każdą porę dnia. Kompozycja kolorowych jarzyn i indyjskiej mieszanki przypraw garam masala, oraz świeżego imbiru i kolendry tworzą wysmakowane połącznie. Do przygotowania potrawy użyj bakłażana, cukinii, kolorowych papryk oraz czerwonej cebuli. W indyjskim wydaniu doskonale smakuje także słodka marchew. Jeżeli chcesz, możesz dodać także inne warzywa nadające się do grillowania. Kluczem sukcesu tak przygotowywanych jarzyn jest oczywiście marynata. Stwórz ją łącząc olej sezamowy, sok z cytryny, drobno posiekane chili oraz czosnek. Całość dopełni indyjska mieszanka przypraw garam masala. Znajdziesz ją w każdym dobrym sklepie spożywczym. Do marynaty wrzuć oczyszczone i pokrojone warzywa i pozostaw na ok. 30 minut, tak, aby orientalny smak na dobre w nie wniknął. Grillowane i kusząco rumiane warzywa podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.