Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
0.3 szklanki
0.3 szklanki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój podobnie. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w mniejsze kawałki. Cebule pokrój w plastry.
Krok 2
Do miski wlej oba oleje, sok z cytryn, dodaj drobno posiekane chilli oraz czosnek.
Krok 3
Wsyp garam masalę, świeżo starty imbir oraz przyprawę Knorr.
Krok 4
Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
Krok 5
Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione. Po usmażeniu przełóż wszystkie do miski, w której pozostała marynata.
Krok 6
Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa po indyjsku
Wszyscy miłośnicy warzyw powinni być zachwyceni tą propozycją. Warzywa po indyjsku to fenomenalna przekąska na każdą porę dnia. Kompozycja kolorowych jarzyn i indyjskiej mieszanki przypraw garam masala, oraz świeżego imbiru i kolendry tworzą wysmakowane połącznie. Do przygotowania potrawy użyj bakłażana, cukinii, kolorowych papryk oraz czerwonej cebuli. W indyjskim wydaniu doskonale smakuje także słodka marchew. Jeżeli chcesz, możesz dodać także inne warzywa nadające się do grillowania. Kluczem sukcesu tak przygotowywanych jarzyn jest oczywiście marynata. Stwórz ją łącząc olej sezamowy, sok z cytryny, drobno posiekane chili oraz czosnek. Całość dopełni indyjska mieszanka przypraw garam masala. Znajdziesz ją w każdym dobrym sklepie spożywczym. Do marynaty wrzuć oczyszczone i pokrojone warzywa i pozostaw na ok. 30 minut, tak, aby orientalny smak na dobre w nie wniknął. Grillowane i kusząco rumiane warzywa podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.