Sałatki ziemniaczane dzielę na dwie grupy: zimne i ciepłe. Zimne przygotowuję z majonezem a ciepłe najczęściej z octem i oliwą. Bardzo smaczne są sosy kremowe np. z kwaśnej śmietany, jogurtu, maślanki. Ziemniaki lubią prawie każde towarzystwo. No może z wyjątkiem owoców i orzechów. Te z kolei dobrze współgrają z innymi warzywami korzeniowymi: selerem, burakami czy pasternakiem.
Dziś mam dla Was przepis na sałatkę ziemniaczaną z kremowym dressingiem z maślanki, czosnku, sera pleśniowego i zielonej pietruszki. Taka sałatka dobrze pasuje do mięs pieczonych i smażonych.
Przygotowanie ziemniaków do sałatki ziemniaczanej:
Zacznijmy od gotowania ziemniaków. Preferuję metodę gotowania ziemniaków w mundurkach, tak, aby nie były zbyt miękkie. Następnie obieram je, gdy są jeszcze ciepłe, kroję na plasterki i mieszam z octem, odrobiną cukru, solą i olejem roślinnym. Dodaję także cienko pokrojoną cebulę. Staram się, aby moja sałatka postała przynajmniej godzinę w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się wymieszały tworząc pyszną całość. Jak mam czas to zostawiam je w lodówce na noc. Tak przygotowane stanowią podstawę wszystkich moich sałatek. Dodaję do nich kremowy sos, pokrojoną kiełbasę lub jajka na twardo. Taka sałatka to pełne danie na kolację czy obiad.
W następnym odcinku napiszę o sałatce ziemniaczanej na ciepło. Zapraszam do czytania.
Komentarze (1)